Tunnusta väriä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
24.11.2020 Jenni Lemercier, vastaava sosiaalityöntekijä

Olen löytänyt vaatekaapistani oranssin neuleen, vaikka epäilin omistavani mitään oranssia vaatekappaletta. Oranssi ei ole lempivärini, mutta nyt tunnustan väriä.

Me Espoon lähisuhdeväkivaltatyön toimijat Turvakoti Pellas, Omatila ja Lyömätön Linja Espoossa ry olemme haastaneet kaikki espoolaiset pukeutumaan oranssiin keskiviikkona 25.11., jolloin vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuisesti merkittävä ihmisoikeusongelma, ja se koskettaa kaikkia yhteiskuntaluokasta, kulttuurista ja iästä riippumatta. Väkivaltaa ei voi oikeuttaa kulttuurilla tai uskonnolla, ei päihteiden sumentamalla mielellä tai uhrin provosoivalla käytöksellä. Emme puhu ongelmasta, jota tapahtuisi muualla kuin Suomessa. Päinvastoin Suomessa naisten kokema väkivalta on huomattavasti yleisempää kuin EU-maissa keskimäärin.

Helposti ajattelemme, että naisiin kohdistuva väkivalta ei ilmiönä kosketa minua. Uskallan väittää, että useimmalla meistä on kuitenkin jokin kokemus ilmiöstä. Sosiaali- ja terveysalan toimijat vähintään epäilevät, mutta usein myös todistavat naisiin kohdistuvan väkivallan jättämiä jälkiä. Puhumattakaan poliisista tai väkivaltatyön ammattilaisista.

Mutta monella meistä on jokin kokemus omassa arjessa, yksityisenä henkilönä. Joku on ehkä kuullut sen naapurina seinän takana tai nähnyt taloyhtiön parkkipaikalla. Sukujuhlissa on voinut olla välikohtaus tai työkaverilla erikoisia jälkiä kasvoissa. Ystävän yhteydenpito vähenee tai hän välttelee tapaamista. Toisaalta saatat kokea, että sinun rajojasi rikotaan. Tuntuuko tutulta? Väkivallalla on tapana hiipiä osaksi arkea, joten sitä voi olla vaikea tunnistaa ja nimetä väkivallaksi.

Oranssiin pukeutumisen lisäksi haluan haastaa kaikki espoolaiset ottamaan väkivallan puheeksi. Puheeksi ottaminen ei ole aina helppoa edes ammattilaisille. Kehotan kaikkia työssään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaavia kysymään rohkeasti mahdollisen uhrin kokemuksesta. Vain harva väkivallan uhri kertoo oma-aloitteisesti kokemuksistaan. Rakenna luottamusta ja kerro, että apua on saatavilla.

Jos läheisenä, ystävänä, työkaverina tai naapurina mieleesi nousee epäilys toisen henkilön kokemasta väkivallasta, pysähdy miettimään, miten voisit toimia. Sinun ei tarvitse olla ammattilainen voidaksesi tuoda tukea ja turvaa läheisellesi. Yhdessä on helpompi etsiä ja löytää tietoa. Älä ole huolissasi löydätkö oikeat sanat tai tiedätkö oikeat kysymykset - ole läsnä, kuuntele ja kerro, että uskot.

Ja jos itse tunnistat kokevasi väkivaltaa tai elät väkivallan uhassa, älä jää asian kanssa yksin. Sinä voit saada apua. Sinulla on oikeus elää elämääsi ilman pelkoa.

Tunnusta siis sinäkin väriä tänään, huomenna ja vuoden jokaisena päivänä. Olkoon oranssi väri mielessäsi kirkkaana, sillä hetkellä kun kohtaat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kun katsoin vaatekaappiini tarkasti, löysin sen oranssin neuleen. Kun sinä katsot ympäristöösi tarkasti, ehkä huomaat jotain ja oranssi väri mielessäsi syttyy.

"Riko hiljaisuus. Kun näet naisia ja tyttöjä vastaan kohdistuvaa väkivaltaa, älä pysy sivussa. Toimi." - Ban Ki-moon, YK:n pääsihteeri

Kirjoittaja
Jenni Lemercier, vastaava sosiaalityöntekijä, turvakoti Pellas / Pääkaupungin turvakoti ry

Apua on saatavilla

Lähisuhdeväkivaltaan on mahdollista saada apua! Espoolaiset lähisuhdeväkivaltatyön toimijat tarjoavat laaja-alaista tukea niin väkivallan kokijoille, tekijöille kuin heidän lapsilleen. Lähisuhteessa tapahtuva väkivallanteko on kriisi koko perheelle.  Ota yhteyttä, kysy ja konsultoi!

Palvelut toimivat myös korona-aikana ja ovat koronaturvallisia.

  • Omatila, p. 043 825 0535 - tukea väkivallan tunnistamiseen sekä väkivallasta irrottautumiseen ja selviämiseen; turva-asuminen.
  • Turvakoti Pellas, p. 040 457 3840 (24h / vrk) – maksuton ja kaikille avoin palvelu, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia ei ole mahdollista.
  • Lyömätön Linja Espoossa ry, p. 09 276 6280 – miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muissa läheisissä suhteissa.

tyttö oranssisessa paidassa