Mikä lapsen oikeuksien päivä?

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.11.2020 Kirjoittajat ovat nuorisovaltuutettuja

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20.11. Päivän tavoitteena on lisätä tietämystä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta ja edistää sen toteuttamista. Päivän yhteydessä on vietetty vuodesta 2018 lähtien teemaviikkoa, jonka teemana tänä vuonna on lapsen oikeus tulevaisuuteen.

Lapsen oikeuksien sopimus

Kansainvälisen ihmisoikeussopimuksen asiat koskevat tietenkin myös lapsia, mutta lasten oikeudet on vielä erikseen turvattu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksella, joka hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989 ja otettiin Suomessa laintasoisesti voimaan vuonna 1991. 

Kuten muutkin ihmisoikeudet ja ihmisoikeussopimuksiin kuuluvat asiat, lapsen oikeuksien sopimuksen asiat ovat jokaisen lapsen perusoikeuksia, joita ei tule loukata eikä ottaa keneltäkään pois. Muiden ihmisoikeussopimusten tapaan lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtiota. Valtion on edistettävä aktiivisesti lasten oikeuksien toteutumista sekä suojeltava lapsia oikeuksien loukkaamiselta. Valtiolla on myös esimerkiksi velvollisuus huolehtia siitä, että sekä lapset että aikuiset tuntevat lapsen oikeudet. 

Alla kahden nuorisovaltuutettumme mietteitä lapsen oikeuksista:

Lapsen oikeudet merkitsevät minulle paljon, olenhan itse vielä lapsi. Minulle on ollut tärkeää se, että olen saanut käydä koulua ja leikkiä. Tällä hetkellä, vähän vanhempana lapsena, tärkeintä minulle on oikeus ilmaista omat mielipiteeni kaikissa itseäni koskevissa asioissa, ja ne on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti. Olen todella iloinen siitä, että minut otetaan täällä Suomessa huomioon ja kuunnellaan. Toivon, että jonain päivänä jokainen lapsi saisi kokea tämän. 

Salma 

Tämän vuoden teemaviikko - lapsen oikeus tulevaisuuteen - on mielestäni todella tärkeä asia, jota on hyvä huomioida. Jokaisella meistä on unelmia, suurempia tai pieniä, ja on tärkeää, että meillä on mahdollisuus niiden toteuttamiseen. Jokaisen on tärkeä tiedostaa, että heillä on oikeus päättää, mitä haluaa omassa tulevaisuudessaan tehdä. Mielestäni tärkeää on suoda jokaiselle lapselle heidän omanlaisensa tulevaisuus, mitä se sitten ikinä onkaan, sillä meistä lapsista voi tulla tulevaisuudessa mitä vain!

Vilma

Nuorisovaltuuston jäseniä ryhmäkuvassa. Espoon Nuva 1997. Lapsen oikeudet.