Kohtaamisia Entressen kirjastossa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.9.2019 Markku Ruotsalainen

Kohtasin 30.8 Entressen kirjastossa Ollin, Päivin, Salman ja Pirkon. Näiden nimien taakse kätkeytyy heidän edustamiaan ryhmiä, kuten vanhusneuvosto, monikulttuurinen neuvottelukunta, nuorisovaltuusto ja vammaisneuvosto. Itse edustin tilaisuudessa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikuntaa. Näiden nimien taakse kätkeytyy myös ihminen, joiden elämänkaari ja kokemushistoria elämästä ovat uniikkeja ja ainutkertaisia. Samanlaisia, yhtä arvokkaita ihmisiä kohtaamme joka päivä myös omassa arjessamme. 

Tilaisuus oli lähtölaukaus #espookaikille-kampanjalle, jolla halutaan herättää ihmiset havaitsemaan vihapuhetta ja niitä asenteita, joita tällaisen käyttäytymisen taustalle kätkeytyy. 

Vihapuhe on sellaisia sanoja, ilmaisuja tai kuvia, jotka levittävät tai lietsovat vihaa yksilöä tai ihmisryhmää kohtaan. Vihapuhetta voi kohdata julkisilla paikoilla, viesteissä, sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla tai kasvokkain. Sitä esiintyy sekä suljetuissa ryhmissä että avoimissa keskusteluissa. Vihapuhe voi esiintyä myös valokuvan, piirroksen, videon tai vaikka musiikin muodossa. Usein vihapuhe liittyy valtarakenteisiin yhteiskunnassa.  (Plan International Suomen opas: Vihapuheesta dialogiin) 

Tilaisuudessa katsoimme kaksi erillistä videota, joista ensimmäinen kosketti nuorten näkemystä vihapuheen ennaltaehkäisyyn. Panelistien näkemykset olivat yhteneviä siinä, että nuorten tekemä video nuorille on oikea valinta asenteiden ja mielikuvien muuttamiseen. 

Vihapuhe näkyy arjessa niin käyttäytymisenä kaduilla kuin sosiaalisessa mediassakin. Tiedämme, että viime aikoina vihapuheen sävy on koventunut ja mukaan on tullut suoria uhkauksia herjaamisten lisäksi. Tämä nuorten tekemä video avaa vihapuheen meille kaikille näkyväksi ja mitä enemmän siitä puhutaan ja tuodaan meidän arkeemme, niin uskon sen myös auttavan hillitsemään ja kitkemään vihapuhetta ja sen lieveilmiöitä.

Toisena videona katsoimme kaupungin poliitikkojen ja johtavien viranhaltijoiden koottuja ajatuksia vihapuheesta. Mielestäni on hyvä, että poliittiset päätöksentekijät ja kaupungin viranhaltijat omilta sektoreiltaan ovat osaltaan tekemässä vihapuhetta näkyväksi. Näkyväksi tekeminen herättää meidät pohtimaan omaa asennettamme erilaisuuden sietoon ja vihapuheeseen. Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja siinä tarvitaan arvostavan vuorovaikutuksen taitoja, mikä puolestaan toimisi meille kaikille esimerkkinä, miten minä toimin arjen kohtaamisissa. 

Videossa nousi esille HSL:n päätepysäkki syrjinnälle -kampanja ja kävin heti katsomassa mitä tämä kampanja sisältää. HSL:n videoklipeissä kerrotaan miten ihmiset ovat kohdanneet ja kokeneet vihapuhetta ja uhkaavaa käytöstä arjessa liikkuessaan sekä mitä itse voit tehdä vihapuhetta kohdatessasi julkisessa liikenteessä. Minusta kampanja on aivan loistava, ja sitä kannattaa jakaa: www.paatepysakki.fi.

Paneelissa toimme esille myös edustamamme yhteisön ajatuksia ja ideoita turvalliseen kohtaamiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen. Mitä on turvallinen kohtaaminen? Mielestäni turvallinen kohtaaminen tarkoittaa sitä, että näemme ihmisen ihmisenä ilman ennakkoluuloja olkoon hänen taustansa tai ulkoinen olemuksensa minkälainen tahansa. Asenteemme on usein ratkaisevassa asemassa miten me kohtelemme kanssaihmisiä. 

Turvallinen kohtaaminen on meille haaste arjessa, koska kohtaamisessa rakennamme mielessämme ennakko-oletuksen muotin, johon lokeroimme kohtaamamme ihmisen. 

Itse koen olevani etuoikeutettu, sillä työssäni kohtaan erilaisuutta niin vamman, mielenterveyden kuin myös sukupuolisuuden moninaisuuden kautta. Tämä heijastuu myös arjen kohtaamisiin, joissa voin kohtaaminen kerrallaan toteuttaa omaa hyväksymisen mallia. Tässä mallissa en tyrmää ketään ensimmäisessä kohtaamisessa vaan annan erilaisuuden olla aidosti lähtökohtana. 

Voisitko sinä ajatella, että kun seuraavan kerran kohtaat pinkkiin prinsessapaitaan pukeutuneen pojan tai tatuoidun ja lävistyksillä itseänsä ilmaisevan nuoren, niin sen sijaan että arvostelemme tai käännämme katseemme ja ohitamme, voisimmekin olla hyväksyviä sekä erilaisuutta sietäviä ihan hiljaisuudessakin? Oman asenteemme muokkaaminen erilaisuutta sietäväksi on hyvä lähtökohta kohti hyväksyvämpää yhteisöä.  

Pidetään huolta siitä, ettemme päästä vihapuhetta valloilleen. Näin teemme Espoosta paremman paikan elää ja asua. #espookaikille #stopvihapuheelle

Markku Ruotsalainen
tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan jäsen