TASSU-palkinto

Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta (2017) on ideoinut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto TASSU:n, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi Espoon kaupungin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja. TASSU-palkinto myönnetään vuosittain.​

Palkinto julistetaan haettavaksi keväisin, maaliskuussa. Hakemusten arvioinnin tekee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa valittu luottamushenkilötyöryhmä. Voittajan valinta suoritetaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan kokouksessa kesän alkupuolella.​

Vuoden 2020 voittajat julkistettiin Espoo-päivänä 28.8. ja palkinto jaettiin syyskuussa Gumbölen kartanossa.​ Monikielinen koronapandemian puhelinneuvonta voitti Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan myöntämän Espoon kaupungin työyhteisöjen TASSU-palkinnon. Espoon kaupungin ostopalvelujen tai muiden espoolaisten kolmannen sektorin toimijoiden sarjassa TASSU-palkinnon sai nuorille suunnattu Haaveleiri.

Vuonna 2020 kaupungin työyhteisöjen lisäksi espoolaiset palvelujen käyttäjät saivat ehdottaa palkittavaksi Espoon kaupungin ostopalvelujen tai muiden espoolaisten kolmannen sektorin toimijoiden, esimerkiksi urheiluseurojen tai muiden järjestöjen, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lisääviä tekoja.

Kilpailuaika oli 12.3.–30.4.2020. Ilmiantaja kuvaili konkreettisen tasa-arvoa tai yhdenvertaisuutta edistävän teon, jossa näkyy:

Arvostava vuorovaikutus ja positiivinen ihmiskäsitys.
Miten teko edistää yhdenvertaisuutta ja/tai tasa-arvoa.
Toimijalle annettua asiakaspalautetta.

Kilpailuhakemusten arvioinnissa painotetaan teon monistettavuutta ja käytettävyyttä sekä vaikuttavuutta.

TASSU-palkinnolla palkittu Espoon kaupungin työyhteisö ja kuntalaisten ilmiantaman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteon voittaja saavat molemmat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämistyöhön 1000 euroa.

Palkinnon hakijoita esitellään ja heidän tekojaan tehdään tunnetuksi muille työyhteisöille kuluvana vuonna eri tavoin.​

Tasa-arvotoimikunta vastaa palkinnon kehittämisestä. Vuonna 2018 haluttiin lisätä ostopalvelunäkökulmaa ja perustettiin uusi sarja ”ehdota ostopalvelukumppania -sarja”. Dementiakoti Villa Tapiola Oy sai vuonna 2018 kunniamaininnan teollaan Digitarina.​

​Ajatuksena on, että toteutamme koko Espoon kaupungin voimin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo-tekojen juurruttamista Espoo-tarinan mukaisesti.​

Palkinnon suojelijana toimii kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

TASSU-palkinnot 2019

Video: Riilahden toimintakeskuksen ja Espoon kirjastojen hanke kehitysvammaisten työllistämiseksi.

Video: Nicehearts-Naapuriäidit

Vuonna 2018 TASSU-palkinnon saajaksi valittiin Espoon nuorisopalvelut ja vihapuheen vastainen projekti

Vihapuheen vähentämiseksi kehitettiin työkaluja ja osaamista Espoo kaikille -projektissa. Projektissa tuotettiin konkreettinen malli, jonka voi ottaa käyttöön myös nuorisopalvelujen ulkopuolella. Teko on ratkaisu alhaalta päin yhteiskunnassa esiintyvää epäasiallista puhetta kohtaan. Nuorisopalvelujen Espoo kaikille -projektin video Stop vihapuhe!  

2018 kunniamaininnan saajaksi valittiin Dementiakoti Villa Tapiola Oy​:n Digitarina​

Digitarinan video kertoo asukkaan elämäntarinan ja vahvistaa hänen identiteettiään. Vanhuksia avustetaan videoiden tekemisessä. Tekoa voi soveltaa missä tahansa.

2017 TASSU-palkinnon saajaksi valittiin Entresessen kirjaston lastentiimi​

Teon ydin on lasten yhdenvertainen ja tasa-arvoinen (maksuton) toiminta ​moninaisissa ryhmissä. Toiminta on lisännyt pienten poikien lukuintoa. ​Entressen kirjasto on myös turvallinen olohuone eri kulttuureista tuleville tytöille. ​Lapsia innostetaan kirjallisuuden ja kulttuurin maailmaan sukupuolesta riippumatta. ​Entressen kirjaston lastentiimin video.