Kaupungintalon tilalle uusi espoolaisten talo

8.1.2018 klo 18.43

Kaupunginhallitus päätti äänin 10 – 4 (yksi tyhjä), että rautatieaseman viereen, nykyisen Virastotalo 2:n paikalle Espoon keskuksessa, rakennetaan uusi espoolaisten talo, jossa kaupungin tarvitsemien tilojen yhteyteen suunnitellaan monipuolisia asukkaiden palveluita, palvelutori, kulttuuri- ja liiketiloja sekä monikäyttöiset päätöksentekoa ja asukasyhteistyötä palvelevat tilat. Vanha kaupungintalo puretaan ja sen paikalle asemakaavoitetaan asuinrakentamista. Nykyisen valtuustotalon käyttö ja säilyttäminen tutkitaan jatkosuunnittelussa erikseen.

Päätöksen tekee lopullisesti valtuusto. Ratkaisulla kiirehditään Espoon keskuksen kehittämistä siten, että alue muuttuu vanhasta virastokeskuksesta houkuttelevaksi kaupunkikeskukseksi. Jatkosuunnitteluun kytketään myös tuomiokirkon alue ja Espoonjoki historiallisina kulttuurimaisemina. Espoolaisten talosta avautuvat näkymät hyödynnetään suunnittelussa.

Espoolaisten talon tulee edistää kuntalaisten yhteisöllisyyttä ja osallisuutta päätöksentekoon, helpottaa palveluiden saavutettavuutta ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Rakennuksen lähiympäristöineen tulee muodostaa turvallisia ja viihtyisiä kaupunkitiloja sekä olla korkeatasoisesti ja kestävästi toteutettu.

Nykyisin Espoon kaupungin hallintohenkilöt työskentelevät hajallaan 11 eri osoitteessa molemmin puolin rataa Espoon keskuksessa. Tavoitteena on tiivistää kaupungin hallinnon käyttämien tilojen pinta-alaa jopa puoleen nykyisestä.

Espoon nykyisen virastokeskuksen suunnittelu käynnistyi vuosina 1966-1967 järjestetystä kansainvälisestä arkkitehtuurikilpailusta. Puolalaisten arkkitehtien palkittua ehdotusta kehitettiin edelleen vuosina 1967-1972. Kaupungintalon suunnittelijaksi valittiin Arkkitehtuuritoimisto Heikki Castrén & Co ja se valmistui myöhäissyksyllä 1971. Vuodenvaihteessa Espoosta tuli kaupunki. Kaupungintalon pohjoispuolelle valmistui 1979 Heikki Castrénin, Juhani Jauhiaisen ja Marja Nuuttilan piirtämä valtuustotalo kaupungintalon pariksi. Alkuperäisen keskustasuunnitelman toteuttaminen päättyi suurelta osin tähän.

Muut asiat kaupunginhallitus päätti esitysten mukaisesti.

Kaupunginhallituksen esityslista/ennakkopöytäkirja 8.1.2018