”Ketään ei jätetä” - Espoon puheenvuoro ihastutti YK-kokouksessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
28.7.2016 klo 15.15

Espoo edusti kaikkia Suomen kaupunkeja heinäkuussa järjestetyssä YK:n korkean tason kokouksessa. Espoon konkreettiset toimet kestävän kehityksen edistämiseksi keräsivät kiitosta YK-maiden edustajilta.

Keväällä Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi valittu Espoo osallistui YK:n korkean tason kokoukseen New Yorkissa heinäkuun puolivälissä osana maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen johtamaa Suomen delegaatiota. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen virallinen valtuuskunta otti kokoukseen mukaan myös kaupunkien ja kuntien edustajia.

Espoo esitteli omia ratkaisujaan kestävän kehityksen hyväksi tehtävästä työstä videolla Suomen virallisen puheenvuoron yhteydessä. Videon näkivät kaikkien paikalla olleiden YK-maiden ministerit ja kokousedustajat.

Kestävä kehitys -ohjelmaryhmän puheenjohtaja Sirpa Hertell muiden Suomen edustajien kanssa YK:n korkean tason kokouksessa.

”Tärkeintä meidän kannaltamme oli kuitenkin Suomen suurlähetystön aamiaistilaisuus, joka oli tupaten täynnä. Puhuin siellä kouluruokahävikin vähentämisestä ja Espoossa tehtävästä kestävän kehityksen ohjelmatyöstä. Bristolin kaupungin edustaja oli niin vaikuttunut Espoon esimerkistä, että sanoi haluavansa viedä samoja toimintatapoja omaankin kaupunkiinsa”, kertoo Espoota kokouksessa edustanut Kestävä kehitys -ohjelmaryhmän puheenjohtaja Sirpa Hertell.

Suomi ja Espoo saivatkin kokouksessa kiitosta erityisesti kestävän kehityksen hyväksi tehdyistä konkreettisista toimista. Espoossa kestävää kehitystä edistetään esimerkiksi kehittämällä joukkoliikennettä - sähköbussien hankintaan panostetaan ja pyöräilyä edistetään. Muissa kokousvieraissa kiinnostusta herätti myös Espoossa käyttöön otettu koulumetsämalli.

”Itsellenikin tuli sellainen olo, että olemme oikealla tiellä kestävän kehityksen edistämisessä - olemme lähteneet liikkeelle tarpeeksi varhaisessa vaiheessa ja poikkihallinnollisella, laaja-alaisella yhteistyöllä”, Hertell sanoo.

Yhteistyön merkitystä painotti myös koko Suomen puheenvuoro - sen otsikoksi oli valittu No one is left behind, ketään ei jätetä.

”Se tarkoittaa sitä, että meillä toimitaan yhdessä kaikkien hyväksi, yksikään taho ei toimi yksin kestävän kehityksen edistämisessä - eivät yritykset, asukkaat, järjestöt tai kaupungit. Kun yhdistämme voimamme, olemme vahvempia”, sanoo Hertell.

Suomen ja Espoon esiintymistä kokouksessa pidettiin yleisesti erittäin onnistuneena - siinä määrin, että Suomen New Yorkin suurlähetystöön saapui kiitoksia hyvistä esimerkeistä vielä kokouksen päättymisen jälkeenkin. Muun muassa New Yorkin kaupungin edustaja ilmaisi kiinnostuksensa yhteistyöhön Espoon kanssa tulevaisuudessa.

”OIen ylpeä siitä, että sain edustaa kaikkia Suomen kaupunkeja kuntalaisten äänellä”, Hertell sanoo.

Lisätietoja: Sirpa Hertell, Kestävä kehitys -ohjelmaryhmän puheenjohtaja: 050 566 6818, sirpa.hertell(at)vihreat.fi   

Niina Järvinen, kestävän kehityksen suunnittelija, Espoon kaupunki: 043 825 8883, niina.n.jarvinen(at)espoo.fi

Lue lisää Espoon työstä kestävän kehityksen hyväksi täältä

Katso video Espoon kestävän kehityksen työstä.