Kestävän kehityksen työpaja innosti tekemään Espoon ilmastotavoitteista totta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.1.2016 klo 14.38

Espoo teki vuonna 2015 ensimmäisenä kaupunkina Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen. Osana sitoumusta kaupunki on haastanut kaikki kaupungin työyhteisöt, espoolaiset oppilaitokset sekä yhteistyöyritykset ja -yhteisöt tekemään sitoumuksen paremman tulevaisuuden puolesta. Haasteen tueksi Espoo järjesti 20.1. työpajan, jossa lähes sata osallistujaa sai eväitä siihen miksi ja miten sitoumuksia tehdään ja kuinka kaupungin kestävän kehityksen tavoitteet muutetaan konkreettisiksi toimenpiteiksi.

Espoon tavoitteena on saada kaikki kaupungin työyhteisöt miettimään kestävää kehitystä osana toimintaansa ja saada työyhteisöt tekemään omia sitoumuksia kestävän kehityksen toteuttamiseksi. Sitoumusten laatimista helpottamaan järjestettiin työpaja, jossa aloitettiin kaupungin kestävän kehityksen tavoitteiden muuttaminen konkreettisiksi toimenpiteiksi.

”Kestävän kehityksen toimenpidesitoumukset vievät kestävän kehityksen konkreettiseksi osaksi arkea ja yhteiskuntaa”, innosti Marja Innanen, Suomen kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteeri, osallistujia työpajan aloituspuheenvuorossaan. ”Kyse ei ole vain lupauksista vaan työstä, jota mitataan ja seurataan. Te olette osa ratkaisua!”

Innasen motivoinnin jälkeen ei jääty istumaan paikalleen vaan laitettiin kädet saveen ja ryhdyttiin työstämään omia kestävän kehityksen toimenpiteitä.

Villa Elfvikin luontotalo ja Jupperin koulu ovat jo tehneet sitoumukset

Inspiraatioksi sitoumusten ideointia varten esiteltiin Villa Elfvikin luontotalon ja Jupperin koulun jo valmiit sitoumukset sekä kaupunkitekniikka keskuksen infrapalveluiden työn alla oleva sitoumus.

Villa Elfvikin luontotalon sitoumuksessa luvataan edistää maalämmön käyttöönottoa esittelemällä luontotalon maalämpöjärjestelmää. Yli 100 vuotta vanhaan Villa Elfvikin jugendtaloon otettiin syksyllä 2014 käyttöön maalämpöjärjestelmä ja nyt maalämpölaitteistoon ja sen toimintaan pääsee tutustumaan sekä järjestetyillä kierroksilla että sopimalla esittelystä Villa Elfvikin kanssa.

”Olemme itse erittäin tyytyväisiä maalämpöön”, kertoi Villa Elfvikin luontotalon johtaja Riitta Pulkkinen. ”Vanhassa talossa myös säästöt ovat olleet merkittävät verrattuna aikaisempaan sähköllä lämmitettyyn vesikiertoiseen patterilämmitykseen. Maalämpöä on myös ollut ilo esitellä malliksi muille maalämpöä harkitseville. Tervetuloa seuraavalle opastukselle, joka on sunnuntaina 31.1. klo 14.”

Jupperin koulussa taas panostetaan biojätemäärän pienentämiseen.

”Haluamme vakiinnuttaa koulumme ruokasalissa viikoittain syntyvän biojätteen määrän enintään 17 kiloon”, kertoi Jupperin koulun lehtori Hanna Leimio. ”Lisäämme myös tietoisuutta ruoan tuotantoketjun vaiheista ja ympäristönäkökulmista.”

Työpajaan osallistui lähes sata henkilöä kaupungin eri työyhteisöistä, espoolaisista oppilaitoksista sekä yhteistyöyrityksistä ja -yhteisöistä. Sitoumusten työstäminen jatkuu työpajan jälkeen osallistujien omissa yhteisöissä. Tavoitteena on, että vähintään kaksikymmentä Espoon yksikköä on antanut omat konkreettiset sitoumuksensa vuoden 2016 loppuun mennessä.

Lisätietoja:
Helena Kyrki, kestävä kehitys -ohjelman koordinaattori, puh. 043 824 8661, helena.kyrki@espoo.fi
Riitta Pulkkinen, Villa Elfvikin luontotalon johtaja, puh. 043 826 5253, riitta.pulkkinen@espoo.fi