Kestävä Espoo rakentuu vauhdilla

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.1.2021 klo 14.22

Julkaistu Länsiväylässä 14.11.2020

Fortumin kaukolämmön tiekartta, johon on merkitty suunniteltuja toimenpiteitä vuoteen 2030 asti.

Espoon kestävän kehityksen työ on saatu kuluvalla valtuustokaudella hyvään vauhtiin. Tärkein teko hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi on nopea siirtymä päästöttömään kaukolämpöön.

– Espoon tärkein yksittäinen ilmastoteko on luopuminen kivihiilestä vuoteen 2025 mennessä, toteaa Espoon kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala.

Hyvällä uralla ollaan. Espoolaiskiinteistöjen tärkeimmän lämmöntoimittajan Fortumin kesäkausi jatkui vielä marraskuun alkupäivinä. Kivihiiltä ei ole tarvittu vielä lainkaan. Kesäaikana kaukolämmön tuotantoon riittää pitkälti datakeskusten ja jäteveden hukkalämpö, syksyllä avuksi tuli Kivenlahden upouusi puuta polttava biolämpölaitos sekä maakaasu.

– Tänä vuonna jo 40 % Espoon kaukolämmöstä on uusiutuvaa, kertoo Fortumin asiakkuusjohtaja Pasi Kokko.

Päästötön kaukolämmön tuotanto on yksi lähes 30:stä tämän valtuustokauden Kestävä Espoo -ohjelman hankkeesta. Kestävä Espoo -hankkeissa Kerasta rakentuu kiertotalouden keskus, automaattibussien tulo liikenteeseen edistyy ja kaupunki sitoutuu saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet jo vuoteen 2025 mennessä.

Kaupunginvaltuuston vuonna 2017 käynnistämä Kestävä Espoo -ohjelma on valtuustokauden edetessä päässyt hyvään vauhtiin. Espoossa asukaskohtaiset päästöt ovat nyt pääkaupunkiseudun pienimmät, ja yritykset ovat lähteneet innolla mukaan kehityshankkeisiin.

– Meillä on paljon osaamista ja tutkimusta, sekä yrityksiä jotka pystyvät kehittämään ilmastoystävällisiä toimintatapoja ja teknologioita. Espoolaiset myös ottavat uusia ratkaisuja aktiivisesti käyttöön, listaa Laitala syitä ripeälle etenemiselle.

Energiayhtiö Fortum on yksi Kestävä Espoo -kumppaneista. Espoo ja Fortum ovat sopineet, että kaupungin kaukolämpö on hiilineutraalia tämän vuosikymmenen kuluessa.

Pasi Kokko kehuu vuolaasti Fortumin yhteistyötä kaupungin kanssa.

– Isojen organisaatioiden yhteistyö on sujunut mallikkaasti.

Nyt mietitään jo seuraavia askelia kaupungin energiatehokkuuden parantamiseksi. Fortum on esimerkiksi mukana suunnittelemassa Espooseen ja Kirkkonummelle kaavoitettavien datakeskustonttien sijaintia. Ne kannattaa sijoittaa niin, että hukkalämmön kierrättäminen kaukolämpöverkkoon on helppoa.

– Tällä hetkellä suuri osa datakeskusten hukkalämmöstä päätyy harakoille, Kokko kertoo.

Moni espoolainen ei välttämättä edes tiedä olevansa mukana kaukolämmön säästötalkoissa. Esimerkiksi kaikissa Espoon Asuntojen 15 000 asunnossa on käytössä Fortumin energiansäästöpalvelu, jonka tekoäly ohjaa automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen todellisen sisälämpötilan ja sääennusteen perusteella.

Espoon kouluissa ja päiväkodeissa otetaan parhaillaan käyttöön vastaavaa järjestelmää. Se osaa myös tasoittaa kiinteistöjen kulutushuippuja automaattisesti, jolloin saastuttavimpia varavoimaloita tarvitaan lämmöntuotannon avuksi entistä harvemmin.

Lauri Hietanen hymyilee ja katsoo sivulle vihreässä maisemassa.

Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Lauri Hietanen on päässyt Kestävä Espoo -ohjelman ohjausryhmän jäsenenä seuraamaan kaupungin kehittymistä kestävämpään suuntaan aitiopaikalta.

– Lähes kaikissa hankkeissa on saatu jotain konkreettista aikaan, Etelä-Tapiolan lukioss opiskeleva Hietanen pohtii.

Lauri Hietanen toivoo, että kehityshankkeista tulisi mahdollisimman nopeasti valtavirtaa.

– Esimerkiksi lämmitystä optimoiva teknologia pitäisi saada käyttöön kaikissa Espoon kerrostaloissa, Hietanen ehdottaa.

Hietasen toinen toive on, että tulevaisuudessa kaikki kaupunkilaiset saadaan mukaan kestävää Espoota rakentamaan. Kesätyössään Espoon kaupungilla hän pääsi pohtimaan miten edistää kestävää kehitystä kouluissa.

– Kestävän kehityksen pitää olla osa opetusta ja koulujen arkea. Sitä kautta esimerkiksi kierrätys leviää myös koteihin.

Keväällä 2021 käydään kuntavaalit, ja seuraava valtuusto päättää missä muodossa Kestävä Espoo -työ jatkuu. Tekemistä Pasi Laitalan mukaan riittää.

– Esimerkiksi kiertotaloudessa on paljon mahdollisuuksia neitseellisten raaka-aineiden käytön vähentämiseksi.

Suunta on kuitenkin selvä.

– Toivon että Espoo on miellyttävä hiilineutraali asuinpaikka, palvelut ovat helposti saatavilla julkisella liikenteellä ja että koulutukseen ja nuoriin panostetaan, visioi Espoon nuorisovaltuustoa luotsaava Hietanen kaupungin tulevaisuutta.

Kestävä Espoo -tavoitteet pähkinänkuoressa

  • Espoo on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä
  • Espoo saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2025 mennessä
  • Espoo on jatkossakin Euroopan kestävin kaupunki