Portyr johdattaa yritykset uuteen yleiseen tietosuoja-asetukseen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
20.10.2017 klo 13.26

EU:n uusi asetus yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta eli yleinen tietosuoja-asetus tulee voimaan piakkoin. Se muuttaa suuresti sitä, miten yritykset voivat pitää asiakastietonsa turvassa. Silti valtaosa yrityksistä ei ole valmistautunut sen tuomiin muutoksiin. Sebastian Nemeth, Otto Markkanen ja Katharina Schilli näkivät uudessa tilanteessa mahdollisuuden.

”Ensimmäisten Helsingin-vuosieni aikana ystävystyin monen lakimiehen kanssa. Heistä juuri Otto on perehtynyt yksityisyyden suojaa ja tietosuojaoikeuksia koskeviin oikeudellisiin kysymyksiin. Keskustelimme monista aiheista, ja Otto selitti uuden yleisen tietosuoja-asetuksen valtavaa laajuutta ja yhtiöiden tulevia velvoitteita. Onnistuin vakuuttamaan hänet siitä, ettei haaste ollut ylitsepääsemätön. Kahlatessamme läpi monitahoista asetusta turvauduimme ihmiskeskeiseen suunnitteluun erikoistuneen Katharinan apuun. Ryhdyimme samalla pohtimaan omaa ratkaisuamme, jolla helpotetaan tiukan lainsäädännön noudattamista yrityksissä ja autetaan käyttäjiä hallitsemaan omia henkilötietojaan turvallisesti ja yksinkertaisesti”, Nemeth valottaa yhteistä liikeideaa.

Yrittäjäkumppanit perustivat Portyr-nimisen tiimin: sen tarjoama verkkosovelluspalvelu antaa yrityksille helppotajuiset alkutaipaleen välineet uuteen yleiseen tietosuoja-asetukseen valmistautumiseksi ja konkreettiset askeleet niiden mittakaavan kasvattamiseksi vastaisuudessa tarpeen mukaan.

Yhteistyö on avain selviytymiseen

Kuusihenkinen tiimi on viettänyt aikaa Kiuas Incubator -ohjelmassa Otaniemessä. He rakentavat parhaillaan ensimmäistä toimivaa prototyyppiä.

”Prototyypin rinnalla teemme yhteistyötä alan suunnittelun, tekniikan ja oikeuskysymykset hallitsevien kumppanien kanssa, jotta tuotteestamme tulee helposti omaksuttava ja jotta se tarjoaa järkevät alkuvaiheen askelmerkit uuden yleisen tietosuoja-asetuksen noudattamista varten. Valmistaudumme lisäksi esittelemään ratkaisuamme – ainakin sen tärkeimpiä ominaisuuksia – tulevassa Legal Design Summit -tapahtumassa ja Slushissa.”

Nemeth kiittää yrityshautomo-ohjelmaa ja Kiukaan välityksellä muodostunutta verkostoa.

”Olemme onnekkaita, kun olemme saaneet yhteyden uskomattoman lahjakkaisiin ja kokeneisiin mentoreihin, kumppaneihin ja ammattilaisiin. Heillä kaikilla on ollut korvaamaton rooli pääpainopisteidemme ja suuntamme viitoittamisessa. Myös Kiukaan arvostettu Team Up -tapahtuma oli meidän kannaltamme hieno tilaisuus saada näkyvyyttä: pääsimme kosketuksiin huippuluokan sijoittajien ja mentoreiden kanssa. Tarvitessamme tilan, jossa voimme rentoutua, tehdä työtä ja keskittyä, Kiuas tarjosi meille senkin. Olemme paljosta kiitollisia Kiukaan suurenmoiselle porukalle. Kehotamme kaikkia innokkaita startup-yrityksiä kääntymään heidän puoleensa.”

Jokainen yrittäjä kohtaa matkallaan haasteita, eikä Portyr ole poikkeus.

”Koska yleinen tietosuoja-asetus on suhteellisen uusi asia, on välttämätöntä valistaa mahdollisia asiakkaita sen merkityksestä ja oikeasta lähestymistavasta. Useimmiten yritykset eivät vielä tiedä tarvitsevansa tarjoamaamme tuotetta, ja se on merkittävä haaste. Monet yritykset ovat toisaalta itse ryhtyneet valmistautumaan uuden yleisen tietosuoja-asetuksen velvoitteisiin. Myös yrittäjien vakuuttaminen yhteistyöhön ja järjestelmäalustaan perustuvan lähestymistavan hyödyistä tietosuoja-asetuksen yhteydessä on haastavaa. Pitkällä aikavälillä yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimukset pakottavat yhtiöt yhteistyöhön, mikään yritys ei selviä siitä yksin.

Tiimimme etsii aktiivisesti yrityksiä, jotka ovat halukkaita panostamaan tietosuoja-asetuksen vaatimusten täyttämiseen ja tarvitsevat neuvoja mutta eivät pysty itse viemään hanketta eteenpäin tai ulkoistamaan sitä.” 

---

Espoo on elämysten ja innovaatioiden puutarha – Espoo Innovation Garden. Rakennamme kasvualustaa uusien työpaikkojen synnylle ja hyvän elinympäristön vahvistumiselle yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden yhteistyönä. Kaupunki itse toimii yhtenä puutarhurina muiden joukossa – saattaen tekijöitä yhteen ja luoden mahdollisuuksia kasvuun ja innovointiin.