Espoo on Suomen elinvoimaisin kaupunki

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
8.5.2019 klo 11.07

Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämän selvityksen mukaan Espoo on Suomen elinvoimaisin kaupunki. Kasvupotentiaalianalyysin kymmenen kärkeen mahtui Espoon lisäksi seitsemän muutakin kuntaa Uudeltamaalta.  

Selvityksessä tarkasteltiin kuntien kehitystä ja tilannetta alueellisen yritysdynamiikan näkökulmasta. Analyysi perustui neljään kokonaisuuteen: aluetalouteen, vetovoimaan, väestö- ja ikärakenteen muutokseen ja asumiseen. Kärkijoukossa ovat Espoo, Sipoo, Tuusula, Lempäälä, Pirkkala, Vantaa, Helsinki, Nurmijärvi, Järvenpää ja Kirkkonummi. Julkaisun ”Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä” ovat laatineet Timo AroSusanna Haanpää ja Anna Laiho.

Parhaan viidenneksen kunnat ovat pääosin suuria ja keskisuuria kaupunkiseutuja sekä niiden läheisyydessä olevia kehyskuntia. Alueet ovat keskittyneet Helsinki-Oulu -radan varrelle tai sen läheisyyteen.

”Selvityksen mukaan kasvun mahdollisuudet yrityksille ovat Espoossa maan parhaat. Kestävässä ja innovatiivisessa Espoossa haluamme, että yrittäjillä on hyvät edellytykset toteuttaa unelmiaan ja luoda tulevaisuuden kasvua ja työpaikkoja”, sanoo Espoon kaupungin elinkeinopäällikkö Harri Paananen.

Keilaniemi ilmakuva.

Espoon Keilaniemi.

Business Espoo vahvistaa espoolaista yhdessä tekemisen kulttuuria

Espoossa panostetaan yrittäjien ja yritysten palveluiden kehittämiseen. Hiljattain perustetun Business Espoo -verkoston tavoitteena on lisätä Espoon elinvoimaa, yritysten kilpailukykyä sekä työllisyyttä tuottamalla asiakaslähtöisiä, laadukkaita ja jatkuvasti uudistuvia yrityspalveluita saman katon alta. Espoon ja sen naapurikuntien yritykset, yrittäjät ja yrittäjiksi aikovat saavat tukea esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen, rekrytointiin sekä verkostoitumiseen. Tarjolla on myös koulutuspalveluita.

Verkoston muodostavat Espoon kaupungin elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö, Espoo Marketing Oy, Espoon Yrittäjät, Helsingin seudun kauppakamari, Omnia, Uudenmaan TE-toimisto ja YritysEspoo. Yhteiset toimitilat avattiin viime syksynä Otaniemeen kasvuyrityskeskus A Gridiin, joka sijaitsee Aalto-yliopiston metroaseman läheisyydessä.

”Business Espoossa on nyt saman katon alla laaja joukko toimijoita, joiden avulla toivottavasti yhä useampi yritys tai yrittäjä pääsee luomaan hyviä toimintamalleja, solmimaan tärkeitä kontakteja ja saavuttamaan upeita tuloksia”, sanoo YritysEspoon ja Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

Business Espoon lisäksi yhtenä Espoon elinvoimaa lisäävänä tekijänä on kaupungin voitto kansainvälisessä Intelligent Community Awards 2018 -kilpailussa. Ratkaisevana tekijänä Espoon kilpailussa menestymiselle oli kaupungin, yritysten ja tutkimuslaitosten verkoston yhdessä tekeminen. Voitto paransi kaupungin mahdollisuuksia saada osaamis- ja tietointensiivisiä yrityksiä ja työpaikkoja – ei vain Espooseen, vaan koko Suomeen.

Lisätietoa KAKS:in julkaisusta "Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä" (pdf)