Olarissa osallisuus kukoistaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
24.4.2019 Ympäristömuotoilun tiimi

Keitä ne on ne sankarit.. nimittäin espoolaiset arjen elinympäristön sankarit!

Asukasaktiivit-sarjassa esitellään kahdeksan asukasaktiivia, joiden kanssa Espoon ympäristömuotoilun tiimi on viimeisen vuoden aikana tehnyt yhteistyötä. Viidellä eri alueella vaikuttavia aktiiveja on haastateltu alkukevään aikana ja haastatteluvideot muodostavat henkilökuvien sarjan, jossa kuullaan kokemuksia ja näkemyksiä asukasaktiivityöstä, osallisuudesta ja kaupungin kanssa toimimisesta.

Heikki Lenkkeri – Lisää resursseja osallisuustyöhön!

Sarjan neljännessä osassa pääosaa näyttelee Olarin asukasaktiivikonkari Heikki Lenkkeri, jolla on takanaan jo mittava ura asukasaktiivina. Vuosien kokemuksen ja näkemyksen omaava herra peräänkuuluttaa uudenlaisia osallisuuden malleja, sekä lisää henkilöresursseja Espoon osallisuustyöhön!

Olarissa jo 22 vuotta asunut Heikki Lenkkeri on toiminut paikallisessa Olari-seurassa 12 vuoden ajan, nykyisin puheenjohtajana. Seura pyrkii lisäämään alueen yhteisöllisyyttä erilaisten tapahtumien, kuten Olari-tempauksen, asukaspuiston lapsille suunnatun valojuhlan ja erilaisten siivoustalkoiden myötä. Asukasaktiivisuus tarkoittaa Lenkkerille yhdessä tekemistä ja siinä motivoi oman kädenjäljen näkyminen lähiympäristössä. Myös lähialueen asemakaavojen kehitystä Lenkkeri seuraa tarkkaan.

Ympäristömuotoilun tiimiin hän tutustui terveysluontopolku-hankkeen myötä. Espoon keskuspuistoon tuleva, terveyteen monipuolisesti vaikuttava luontopolku suunniteltiin kolmen työpajan sarjana, joihin osallistui edustajia lähes 20:stä alueella vaikuttavasta yhdistyksestä ja organisaatiosta. Polun rahoitti Espoon kaupungin poikkihallinnollinen kehitysohjelma Hyvinvoiva Espoo eli yhteistyö on ollut onnistunutta myös kaupungin suuntaan. Terveysluontopolun eteen tehty suuri työ kantaa hedelmää, kun avajaisia päästään juhlimaan Kokinmetsässä keskiviikkona 12.6. klo 15 alkaen. Tervetuloa!

Lenkkeri toivoisi, että kaupunki satsaisi osallisuustyöhön lisää henkilöresursseja, mutta panostaisi myös uusien osallisuuden toimintamallien kehittämiseen. Nykyisen asukasfoorumitoiminnan hän näkee hyvänä, mutta ei kuitenkaan riittävänä vaikuttamisen kanavana asukkaille.

– Esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin toteuttaminen siten, että kaikilla asukkailla olisi mahdollisuus tuoda omat esityksensä esiin niin se olisi tosi tärkeää, Lenkkeri uskoo. 

Lue myös: Sosiaalisesti kestäviä kaupunkeja ei ole ilman asukkaiden osallisuutta ja demokratiaa