Leppävaarasta koko kaupungin asukasaktiiveiksi

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.5.2019 Ympäristömuotoilun tiimi

Keitä ne on ne sankarit.. nimittäin espoolaiset arjen elinympäristön sankarit!

Asukasaktiivit-sarjassa esitellään kahdeksan asukasaktiivia, joiden kanssa Espoon ympäristömuotoilun tiimi on viimeisen vuoden aikana tehnyt yhteistyötä. Viidellä eri alueella vaikuttavia aktiiveja on haastateltu alkukevään aikana ja haastatteluvideot muodostavat henkilökuvien sarjan, jossa kuullaan kokemuksia ja näkemyksiä asukasaktiivityöstä, osallisuudesta ja kaupungin kanssa toimimisesta.

Arja Salmi ja Esko Uotila – Kuuntelemista kuulemisen sijaan

Pitkän linjan asukasaktiivikaksikko Arja Salmi ja Esko Uotila vaikuttavat Leppävaarassa, sekä ovat laajemmin kehittämässä koko Espoon asukasosallisuutta perustamansa Asukkaiden Espoo -kollektiivin kautta. Heidän mielestään Espoo tekee kokoonsa nähden ja moneen muuhun kaupunkiin verrattuna vaatimatonta osallisuustyötä, jonka edistämiseksi tarvittaisiin uudenlaisia vuorovaikutuskanavia asukkaista kaupunkiin.

Salmi ja Uotila olivat mukana asukasfoorumin toiminnassa, mutta kokivat sen puitteissa järjestetyt tapaamiset lähinnä kaupungin informaatiotilaisuuksiksi, joissa vaikuttamismahdollisuudet olivat rajalliset. He päätyivät perustamaan Asukkaiden Espoo -ryhmän, jonka tavoitteena on edistää osallistumismahdollisuuksia koko Espoossa.  

- Asukasaktiivisuus on hyvin palkitsevaa silloin, kun saa jotain aikaiseksi ja huomaa, että tekemisellä todellakin on merkitystä. Se tosin kyllä vaatii aika pitkää mieltä ja pitkäjänteistä toimintaa, Uotila toteaa.  

Uotila ja Salmi tuntevat hyvin asukkaiden kanssa yhdessä luodun kaupungin strategian eli Espoo-tarinan, jossa puhutaan Espoosta asukkaiden kaupunkina. Käytännössä heidän näkemyksensä mukaan asukkaita kuullaan, muttei kuitenkaan kuunnella. Mielipiteitä pyydetään, mutta ne eivät aina tunnu vaikuttavan suunnitelmiin, ainakaan niiden vaikuttavuudesta ei ole viestitty asukkaiden suuntaan. Aktiivisen viestinnän kautta yhä useampi voisi kiinnostua päätöksentekoon osallistumisesta. 

- Yritämme kehittää yhteistyötä siihen suuntaan, että olisi hyvät vuorovaikutuskanavat ja ihmiset kokisivat, että heidän mielipiteillään todellakin on merkitystä ja että ne vaikuttavat suunnitteluun ja päätöksentekoon, Salmi visioi. 

Espoon pitäisi kaksikon mielestä panostaa enemmän asukkaiden osallisuuteen. Esimerkiksi suuralueille tarvittaisiin asukasyhteyshenkilöt koordinoimaan vuorovaikutusta ja asukkaiden osallistumista kaupungin kehittämiseen. Asukasraadit parantaisivat asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa suunnitteluun ja päätöksentekoon.

- Nuoria ja maahanmuuttajia varten tarvitaan uusia toimintatapoja, jotta kaikki saadaan kiinnostumaan oman kotikaupunkinsa asioista, kaksikko summaa yksimielisesti.

Lue myös: Sosiaalisesti kestäviä kaupunkeja ei ole ilman asukkaiden osallisuutta ja demokratiaa