Kylätalon kohtalo kiinnostaa Kauklahdessa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
18.4.2019 Ympäristömuotoilun tiimi

Keitä ne on ne sankarit.. nimittäin espoolaiset arjen elinympäristön sankarit!

Asukasaktiivit-sarjassa esitellään kahdeksan asukasaktiivia, joiden kanssa Espoon ympäristömuotoilun tiimi on viimeisen vuoden aikana tehnyt yhteistyötä. Viidellä eri alueella vaikuttavia aktiiveja on haastateltu alkukevään aikana ja haastatteluvideot muodostavat henkilökuvien sarjan, jossa kuullaan kokemuksia ja näkemyksiä asukasaktiivityöstä, osallisuudesta ja kaupungin kanssa toimimisesta.

Karoliina Vilander ja Annukka Mikkola -  kohtaamispaikat alueiden sydäminä

Sarjan kolmannessa osassa matkataan Kauklahteen kuulemaan Karoliina Vilanderin ja Annukka Mikkolan ajatuksia muun muassa kaupunkilaisten yhteisten tilojen merkityksestä yhteisöllisyyden rakentumisessa, sekä purku-uhan alla olevan Villa Juppin talon pelastusyrityksestä.

Karoliina Vilanderilla ja Annukka Mikkolalla riittääkin sanottavaa, kun puhutaan Kauklahden kaupunginosasta. Kaksikko on ollut luomassa Taideyhdistys Villa Kauklahtea, jonka toiminnanjohtajana Mikkola myös toimii. Lisäksi he ovat mukana Kauklahti-seurassa.  

–Yksi meidän unelmista täällä Villa Kauklahden taideyhdistyksessä on, että pystyisimme kokoamaan kaikki Suur-Kauklahden alueen taiteen ja muotoilun tekijät ja ystävät yhteen tekemään alueellista taiteen ja muotoilun strategiaa yhteisen asuinympäristömme hyväksi, Vilander unelmoi.

Mikkolaa ja Vilanderia yhdistää taide- ja muotoilutaustan lisäksi rakkaus kulttuurihistoriallisesti merkittäviin rakennuksiin ja ympäristöihin, joita he kutsuvat alueen sydämiksi. Taideyhdistyksen toiveena on, että Villa Juppin satavuotiaasta talosta Kurttilassa saataisiin kaikkien yhteinen taiteen tekemisen ja kokemisen kohtaamispaikka, oikea huvikumpu. Luova yhdessä tekeminen rakentaa alueellista yhteishenkeä, tekee arjesta juhlaa ja juurruttaa omaan kotiseutuun. Tällä kaikella on suora vaikutus asukkaiden hyvinvointiin. Vapaaehtoistyönä alueellista yhteisöllisyyttä rakentavien asukasaktiivien mielestä Villa Juppin tilanne tuntuu kestämättömältä.

– Osallisuuden toteutuminen on todennäköisempää, kun on todellisten Espoo-tarinoiden kotipaikkoja, joissa ihmisten kohtaaminen on luontevaa, Vilander sanoo.

Yhdistys on tehnyt kaupungin suuntaan vetoomuksen talon säilyttämiseksi ja odottaa nyt kuumeisesti tietoa toimitilan kohtalosta. Villa Juppin unelman toteutuminen tai tuhoutuminen on siis Espoon kaupungin tilatoimen päättäjien käsissä.  

Maailman älykkäimmän yhteisön arvon saaneen kaupungin ja sen asukkaiden välille toivottaisiin molempia rikastuttavaa ja avointa vuorovaikutusta, sekä hedelmällistä yhteistyötä. Alueellisen vapaaehtoistyön toivotaan korostuvan tulevaisuudessa arvokkaana ja toivottuna osana jokaisen ihmislähtöisesti toimivan, älykkään yhteisön arkea.

- Juppin satavuotias talo voisi olla syli, jonne on aina mukava tulla, vaikka taidekäsityön äärelle yhdessä oppimaan, kasvamaan ja jatkamaan Åminnen kulttuurialueen rikasta elämää ja tarinaa, summaa Mikkola.