Karhusuolta kajahtaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
10.4.2019 Ympäristömuotoilun tiimi

Keitä ne on ne sankarit.. nimittäin espoolaiset arjen elinympäristön sankarit!

Asukasaktiivit-sarjassa esitellään kahdeksan asukasaktiivia, joiden kanssa Espoon ympäristömuotoilun tiimi on viimeisen vuoden aikana tehnyt yhteistyötä. Viidellä eri alueella vaikuttavia aktiiveja on haastateltu alkukevään aikana ja haastatteluvideot muodostavat henkilökuvien sarjan, jossa kuullaan kokemuksia ja näkemyksiä asukasaktiivityöstä, osallisuudesta ja kaupungin kanssa toimimisesta.

Sarjan toisessa videossa kuulemme terveisiä Karhusuolta, kun paikallinen asukasaktiivi Marjaana Siivola kertoo omasta asukasaktiivihistoriastaan ja siitä, mihin juuri hän haluaa ja kokee voivansa vaikuttaa Espoossa.

Marjaana Siivola -  aktiivisuus on koko kylän etu

Marjaana Siivola on Karhusuon oma monitoiminainen, joka vaikuttaa Gumbölen omakotiyhdistyksessä, teknisessä lautakunnassa, kaupunginvaltuustossa sekä Karhusuon koulun vanhempainyhdistyksessä ja johtokunnassa. Asukasaktiivityö sai alkunsa ensimmäisen lapsen syntyessä ja motivaatio työn tekemiseen on sen jälkeen usein kummunnut kulloisestakin elämäntilanteesta.  

– Vuonna 2006 perustin Karhumammat, joka oli sellainen vapaamuotoinen perheiden yhteisö, joka tapasi pihoilla ja koululla. Täällä ei ole leikkipuistoja niin järjestettiin sitten itse toimintaa. Nyt on kaikki lapset siirtymässä yläkouluun ja nuorisoksi niin kieltämättä ne asiat alkaa enemmän kiinnostaa, Siivola kertoo.  

Toteutettuja projekteja on aina talviriehatapahtumista kotiseuturetkiin ja siivous- sekä vieraslajitalkoisiin. Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan kehittymistä Siivola on seurannut mielenkiinnolla vuodesta 2015 lähtien ja osallistunut myös useisiin asukastilaisuuksiin matkan varrella. Espoon kaupunginvaltuustoon hän pyrki yhdistystoimintaa parempien vaikutusmahdollisuuksien perässä. Valtuustokokemus on tuonut laajojen verkostojen lisäksi paljon uutta tietoa ja osaamista. 

Muihin asukkaisiin Siivola on yhteydessä ensisijaisesti Facebook-ryhmien kautta, sillä akuutit tilannepäivitykset ja tapahtumailmoitukset saavuttavat niiden kautta tehokkaasti halutun yleisön. Viestintää tehdään kuitenkin myös kotisivujen ja sähköpostiryhmän kautta, joiden lisäksi Gumbölen asukasyhdistys julkaisee neljä kertaa vuodessa tiedotteen. Kasvokkain tavataan alueelle tärkeässä kirjastossa ja koulun tapahtumissa.

Siivolalle osallisuus ja asukasaktiivisuus tarkoittavat muun muassa lähiympäristön havainnointia ja sen ongelmakohtien esille nostamista ja niihin vaikuttamista sekä yhdessä tekemistä. Espoossa vaikuttaminen on Siivolan näkemyksen mukaan mahdollista, mutta haasteena ovat tarvittavan tiedon hankala saatavuus ja kaupunkiorganisaation toimintaperiaatteiden monimutkaisuus. Esimerkiksi asukkaiden ilmoitustauluhanke jumiutui hankaliksi ja epäselviksi koettuihin lupakäytäntöihin. Ympäristömuotoilun tiimin avustuksella projekti käynnistettiin uudelleen, mutta samoilta ongelmilta ei vältytty tälläkään kertaa. Siivola peräänkuuluttaakin ketteryyttä asukkaiden kanssa toimimiseen.   

Ensi viikolla esittelyssä Karoliina Vilander ja Annukka Mikkola Kauklahdesta. Seuraa asukasaktiivisarjaa tässä blogissa ja Espoon kaupungin sometileillä!