Ota nämä asiat huomioon, jos matkustat ulkomaille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.7.2021 klo 8.49

Matkustaminen Suomeen ja Suomesta ulkomaille on lisääntynyt kesän aikana huomattavasti. Pandemiatilanne on edelleen huolestuttava useissa osissa maailmaa ja tämän takia on otettava huomioon useita asioita ennen kuin matkustat. 

Kun lähdet Suomesta matkalle 

Tarkista ensimmäisenä kohdemaan matkustusrajoitukset. Jokainen valtio päättää itse, mitkä rajoitukset ovat voimassa matkustajille. 

Euroopan unionin mailla on yhteinen palvelu, josta voi tarkistaa ajankohtaiset tiedot EU-maiden matkustusrajoituksista Re-open EU.

Jos ehdot täyttyvät, sinulla on saatavilla Omakannasta Euroopan unionin koronatodistus, joka sisältää 

  • tiedon saaduista koronarokotteista 
  • tiedon negatiivisesta koronatestituloksesta 
  • tiedon sairastetusta koronavirustaudista 

Espoon uutinen koronatodistuksista

Kun saavut Suomeen 

Kun saavut Suomeen, sinulla tulee olla jokin alla olevista todistuksista. Jos maahantuloedellytykset täyttyvät muuten, voit palata vapaasti eikä sinun tarvitse osallistua koronatestiin. 

  • todistus täydestä rokotussarjasta 
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista 6 kuukauden sisällä 

Jos sinulla ei ole edellä mainittuja todistuksia, sinun tulee esittää todistus  

  • ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai  
  • todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. 

Tässä tapauksissa sinun tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisesta oleskelupaikkakunnallasi (ei tarvitse olla kotikunnassa). Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut. 

Jos sinulla ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, on sinun osallistuttava koronatestiin rajanylityspaikalla sekä varattava aika testiin 3–5 vuorokauden kuluttua saapumisestasi. 

Nämä rajoitukset eivät koske alle 16-vuotiaita eikä henkilöitä, jotka saapuvat muualta kuin riskimaista. Valtioneuvosto on antanut asetuksen näistä maista ja alueista

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata kotimaahansa. Jos et osallistu saavuttuasi vaadittuihin koronavirustesteihin, syyllistyt terveyssuojelurikkomukseen. 

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

FINENTRY apuna matkustajalle ja nopeuttamassa rajanylitystä 

Nopeuttaaksesi paluuta ulkomailta sinun kannattaa täydentää tietosi FINENTRY-palveluun. Palveluun tallennetaan omat henkilötiedot, matkan tiedot ja tiedot mahdollisista todistuksista. Sovelluksen avulla pystyy myös varaamaan ajan vaadittaviin testeihin. 

Tietojen perusteella FINENTRY ohjaa matkustajan rajanylityspisteellä oikeaan paikkaan, jolloin rajan ylitys sujuvoituu. FINENTRY on käytössä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa. 

FINENTRY on käytettävissä 13 eri kielellä osoitteessa https://www.finentry.fi/ 

THL suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Venäjälle näissä maissa levinneiden koronavirusmuunnosten takia.