​Espoo kokeilee maahanmuuttajien neuvontapalvelua

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.12.2020 klo 13.54

Espoon kaupunki on aloittanut uuden neuvontapalvelun maahanmuuttajille. Kyseessä on elokuun 2021 loppuun asti kestävä kokeilu. Maahanmuuttajien neuvontapisteen oli tarkoitus avautua joulukuussa Ison Omenan palvelutorilla, mutta koronaepidemian takia palvelu käynnistyi puhelimitse.

Työntekijät ovat tavattavissa paikan päällä Palvelutorilla heti, kun koronatilanne helpottuu ja asiakaspalvelu kasvokkain on taas turvallista.

Opastusta julkisista palveluista

Maahanmuuttajien neuvontapisteessä työskentelee vajaat kymmenen työntekijää, joiden ammatillinen tausta ulottuu sosiaali- ja terveyspalveluista työllisyyspalveluihin ja asiakaspalveluun. Tiimi opastaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, kurdiksi sekä puhelintulkkipalvelun avulla myös muilla kielillä seuraavista aiheista:

  • varhaiskasvatus (päiväkotiasiat)
  • opiskelu ja työ
  • sosiaalipalvelut ja -etuudet
  • terveys ja hyvinvointi
  • asuminen
  • apu lomakkeiden täyttämiseen
  • apu viranomaisasiointiin.

Palvelu on avoinna maanantaista torstaihin kello 10–16 ja perjantaisin kello 9–12 puhelimitse numerossa 040 636 8097. Ison Omenan palvelutorilla palvelu avautuu aikaisintaan 11.1.2021 tai sitten, kun koronarajoitukset päättyvät.

Yhden luukun palvelu tukee kotoutumista

Espoolaisista noin 19 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia. Espoo näkee, että maahanmuuttajien neuvontapalvelu tukee tehokasta kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen onnistuminen on vuosi vuodelta tärkeämpää Espoon kaupungille, koska maahanmuuttajien määrä ja väestöosuus kasvavat voimakkaasti. Viidentoista vuoden kuluttua Espoon työikäisestä väestöstä yli kolmasosan ennustetaan olevan vieraskielisiä.

Maahanmuuttajien neuvontapalvelun tavoitteena on tarjota maahanmuuttajille niin sanottu yhden luukun palvelu.

”Kun useampaa asiaa voidaan edistää yhdellä puhelinsoitolla tai käynnillä, säästyy sekä asiakkaan että kaupungin työntekijöiden aikaa. Samalla perehdytämme omaa henkilöstöämme laajalti kaupungin palvelukirjoon. Idea on hyvin samanlainen kuin Espoon palvelutoreilla, ja siksi palvelu istuukin hyvin juuri Ison Omenan palvelutorille”, kertoo projektipäällikkö Satu Venhola.

Palvelu on ainakin aluksi määräaikainen 31.8.2021 asti. Se rahoitetaan enimmäkseen työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) myöntämällä maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelujen kehittämiseen myöntämällä hankerahoituksella. TEM on myöntänyt rahoitusta kaikkiaan 21 kunnalle tai kuntayhtymälle.

”Espoossa tavoitteenamme on kehittää maahanmuuttajien palveluja yhtä aikaa kaikkien asiointipalvelujemme kanssa. Emme halua luoda omaa palvelupolkua osalle väestöstä – siksi hanke toimiikin kaupungin asiointipalveluissa ja fyysisesti Ison Omenan palvelutorilla, jossa moniammatillinen yhteistyö on jo arkea”, Venhola toteaa.

Lisätietoja

projektipäällikkö Satu Venhola, puh. 043 827 3484, satu.venhola@espoo.fi