Tapiolan uusi kevät koittaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.3.2017 Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

Tänään vietetään Tapiolassa AINOA II-vaiheen ja Stockmannin avajaisia 5000 kutsuvieraan voimin. Huomenna on avajaiset seudun asukkaille ja asiakkaille.

Tänään on ollut kaunis päivä, ja talvenselkä on taittunut. Voidaan myös sanoa, että talvenselkä on Tapiolan osalta taittunut, ja Tapiolan uusi kevät koittaa!

Päivä on erityinen myös minulle henkilökohtaisesti. Olen Jukka Tapio Mäkelä, Tapio tulee siitä, että olen Tapiolasta kotoisin. Muistan hyvin, kun sain olla Heikintorin avajaisissa 1968, en tosin juhlapuhujana. Silloin parasta mitä Tapiola pojalleen tarjosi, oli sen valtava elinvoima.

Tänään AINOAN II-vaiheen ja Stockmannin avajaisissa juhlistamme samalla myös Tapiolan elinvoimaisuuden uutta alkua.

Tapiola uudistuu perusteellisesti, mutta perinteitä ja Tapiolan ainutlaatuista ilmapiiriä kunnioittaen. Olen varma, että uusi Tapiola tulee palvelemaan seudun asukkaita ja yrityksiä entistä paremmin. Kiitos siitä kuuluu erityisesti LähiTapiolalle, joka toimii tässä johtavana kiinteistökehittäjänä. Yhdessä me toteutamme elävän ja viihtyisän kaupunkikeskuksen tapiolamaisen vihreyden keskelle.

Ainoa on paljon enemmän kuin kauppakeskus: ainutlaatuista asumista, Suomen laadukkainta pysäköintiä, erinomaiset joukkoliikenneyhteydet sekä monipuoliset kaupan palvelut Suomen suurimman yhtenäisen kävelykeskustan, Tapiolan sydämessä.

Kun Tapiolaa aikoinaan rakennettiin, tavoitteet asetettiin korkealle. Tehtiin asuntoja lapsiperheiden tarpeisiin, ja meitä lapsia oli paljon. Ei ollut väliä, olitko pomon poika tai duunarin tytär, me saimme olla vertaisia. Taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden lisäksi Tapiola oli myös ekologisesti kestävä. Tapiola perustui solurakenteeseen siten, että lähipalvelut olivat kävely- tai pyörämatkan päässä, ja että autoa ei välttämättä tarvinnut lainkaan. Minunkin hiilijalanjälkeni lapsena oli tosi pieni, kaikkialle mentiin kävellen tai juosten. Lisäksi Tapiolassa otettiin mm. ensimmäisenä käyttöön kaukolämpö. Tapiola näytti suuntaa, ja oli edelläkävijä.

Myös uusiutuvaa Tapiolaa kehitetään kestävänä kokonaisuutena. Minusta se, että EU:n tutkimuksissa Espoo on osoittautunut taloudellisilla, ekologisilla ja sosiokulttuurisilla mittareilla mitattuna Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi, antaa meille hyvän lähtökohdan myös tulevaisuuteen, mitä Tapiolan uusi keskus edustaa. Espoo haluaa olla vastuullinen edelläkävijä.

Esimerkiksi liikennepalveluissa tulee näyttää suuntaa. Me emme rakenna metroa, vaan ennemminkin sitä, mitä metro mahdollistaa. Meidän pitää soveltaa ”Mobility as a service” -periaatetta mahdollisimman paljon ja kestävästi. Tapiolan joukkoliikenneterminaali tulee olemaan yksi Suomen vilkkaimmista: metrossa 30 000 matkustajaa päivittäin, bussiterminaalissa 100 bussia tunnissa, ja Tapiola Parkissa 2000 pysäköintipaikkaa, ja mahdollisimman paljon pyöriä ja kävelijöitä. Älykkäässä liikenteessä sen pitää tarkoittaa sitä, että kaikki liikkumistavat kytkeytyvät toisiinsa, sekä metro että lähi- ja liityntäliikenne ovat mahdollisimman liikennepäästöttömiä, ja että tavoitteena on seudun jokaisen asukkaan liikuntapalveluiden parantaminen. Se tarkoittaa julkisen ja yksityisen sektorin ketterää yhteistyötä, sähkö- ja bioautoja, -busseja ja -pyöriä, robottiautoja ja digitaalisuuden hyödyntämistä. Samalla se tarkoittaa myös Aalto-yliopiston, VTT:n  ja Start-up Saunan osaamisen hyödyntämistä.

Haluan kiittää erinomaisia kumppaneitamme LähiTapiolaa ja Stockmannia Tapiolan uuden keskuksen kehittämisestä. Olen varma, että espoolaiset tulevat ottamaan nämä palvelut omakseen.

Tapiolan kehittäminen jatkuu. Ainoa II-vaihetta seuraa vaihe III, liikenneterminaari ja paljon muuta. Ja on itsestään selvää, että metro laitetaan liikkeelle, ja Tapiolan koulut kuntoon.

Haluan toivottaa onnea ja menestystä Tapiolan uudelle keskukselle, ja hyvää kevättä sekä Tapiolalle että kaikille teille, arvoisat vieraat!

Jukka Tapio Mäkelä

Espoon kaupunginjohtaja