Onnea Suomi 100 vuotta!

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
1.12.2017 Jukka Mäkelä

Juhlapuheeni kuudesluokkalaisten itsenäisyysjuhlassa 1.12.2017 Opinmäen koululla.

--

Lämpimästi tervetuloa viettämään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa.
Idag firar vi Finlands hundraåriga självständighet.
Today we celebrate Finland´s one hundred years of independence.

Sata vuotta on pitkä aika ja satavuotias Suomi ansaitsee kyllä hienot syntymäpäiväjuhlat. Mutta miksi me juhlimme itsenäisyyttä? Mitä itsenäisyys tarkoittaa?

Ensinnäkin juhlimme vapautta ja itsemääräämisoikeutta. Sata vuotta sitten Suomi kuului vielä Venäjän keisarikuntaan ja oli sitä ennen ollut osa Ruotsia. Kun julistauduimme itsenäiseksi valtioksi, saimme oikeuden itse määrätä omista asioistamme. Meistä tuli tasa-arvoinen kansakunta toisten kansakuntien rinnalle. Itsenäisenä valtiona olemme myös voineet tehdä yhteistyötä muiden valtioiden kanssa meille tärkeissä asioissa.

Toiseksi juhlimme sitä, että itsenäisestä Suomesta on näiden sadan vuoden aikana kehittynyt rauhallinen, turvallinen ja hyvinvoiva maa. Monissa tutkimuksissa ja vertailuissa Suomi on saanut huipputulokset ja ollut yksi maailman parhaista maista asua.  Me suomalaiset saamme liikkua vapaasti, kertoa vapaasti mielipiteemme, osallistua ja vaikuttaa yhteisten asioiden hoitamiseen. Meillä on korkea elintaso. Kaikilla on mahdollisuus oppia ja kehittyä ja kaikista halutaan pitää huolta.

Vuosi sitten kysyimme espoolaisilta millaisia asioita he arvostavat kotikaupungissaan. Kyselyn tulokset osoittivat, että espoolaiset arvostavat erityisesti oman asuinalueen lähiluontoa ja turvallisuutta. Kun kysyttiin millaisia ovat parhaat Espoossa vietetyt hetket, nuorten vastauksissa korostuivat sellaiset teemat kuten ilo, onni, liikunta ja perhe.

Kotikaupunkiamme Espoota kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa. Kaupungin toimintaa ohjaa Espoo-tarina, jossa on määritelty, millaisen kaupungin haluamme Espoon tulevaisuudessa olevan. Espoo on nyt jo tutkimuksessa todistettu Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi ja haluamme olla sitä jatkossakin. Kestävä kaupunki on turvallinen, ympäristöystävällinen, ihmisläheinen ja taloudellisesti vakaa.

Kun juhlimme itsenäisyyttä, voimme myös iloita koko maamme kauniista luonnosta, yhteisistä perinteistä, kodista, perheestä ja läheisistä ihmisistä, joiden kanssa yhdessä on hyvä olla.

Osana Suomen satavuotisjuhlan viettoa espoolaiset lapset ja nuoret kutsuttiin tekemään videofilmejä ja kertomaan omasta Suomestaan. Videoita julkaistaan Espoon kaupungin facebook-kanavalla joka arkipäivä aina itsenäisyyspäivään asti.  Ehkä teistäkin jotkut ovat olleet mukana niitä tekemässä.

Joissakin videoissa lapset ja nuoret itse tai muut espoolaiset ovat saaneet kertoa, mikä Suomessa on parasta. Vastauksissa tuli esille juuri noita samoja asioita, joita itsenäisyyspäivänä juhlimme. Vastaajien mielestä oli hienoa, että Suomessa ei ole sotaa. Kaikki saavat vapaasti ajatella ja uskoa, eikä ketään vainota ajatustensa takia. Hienona asiana pidettiin sitä, että naisilla ja miehillä on samat oikeudet. Sairaana saa hyvää hoitoa, kaikki saavat käydä koulua ja koulussa saa lämmintä ruokaa. Luonto on kaunis ja metsästä saa poimia marjoja. Täällä asuvat omat sukulaiset ja ystävät.

Suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja viihtyy kotona ja koulussa. Tiedämme kuitenkin, että kaikki eivät voi hyvin. Suomi on haluttu rakentaa niin, että kaikki lapset ja nuoret löytävät turvallisen aikuisen, jonka puoleen voi kääntyä, jos tarvitsee apua. Kun kaipaat neuvoja tai tukea, kannustan sinua rohkeasti kertomaan asiasta vanhemmillesi, opettajalle, kuraattorille tai vaikka nuorisotilan työntekijälle. Apua löytyy ihan varmasti.   

Inom många olika områden har Finland klassats som det bästa landet i världen. Jag skulle ända vilja speciellt lyfta fram ett viktigt område: utbildningen. I vårt land har alla barn redan länge fått gå i skola och utveckla sig. Elisabeth Rehn, som var den första kvinnliga försvarsministern i Finland och hela världen, skriver i sin hälsning till det hundraåriga Finland att vårt viktigaste kapital sitter mellan öronen.  En bra utbildning är nödvändig om ni alla och hela Finland skall klara sig bra också i framtiden.

A competition was arranged to celebrate Finland´s 100 years of independence. Young people were asked to write a new declaration of independence, a new vision for the next hundred years. The winning declaration states that everybody in Finland is equal and has the possibility to pursue his or her dreams. We build the future together. Nobody must be afraid or alone. It is important to learn other languages and work together with other countries.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyssä kilpailussa haettiin uutta näkemystä Suomen seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Kilpailun voitti neljän kuopiolaisen lukiolaisen kirjoittama julistus. Sen mukaan tulevaisuuden suomalaisuus on yhdessä rakennettu, perinteitä ja uusia tuulia sekä kaikkia kansalaisia yhdistävä asia, jonka piiriin mahtuu jokainen, joka niin haluaa. Julistuksen mukaan meidän pitää auttaa ihmisiä, joilla asiat ovat huonommin kuin meillä. Meidän on kehitettävä koulutustamme vastaamaan tulevaisuuden tarpeita ja huolehdittava koko planeettamme tulevaisuudesta.

Tänään on hieno juhlapäivä. Voimme kiitollisina, iloisina ja ylpeinä viettää Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Toivottakaamme nyt onnea satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle.

Låt oss alla gratulera det hundraåriga, självständiga Finland!

Let us all congratulate Finland for its one hundred years of independence!

--

Kuudesluokkalaisten itsenäisyyspäiväjuhlaa vietettiin 1.12.2017 Opinmäen koululla. Juhlatilaisuuksia oli kaksi saman sisältöistä. Iltapäivän juhlassa tämän juhlapuheen piti sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä.