Kuka vain voi kehittää teknologiaa, mutta menestyäkseen on otettava ihmiset huomioon

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
26.6.2018 Jukka Mäkelä

Kesäkuun alussa saimme tittelin "Intelligent Community of the Year". Kyllä vaan, me espoolaiset! Kunnia tästä kuuluu kaikille meille, koska niin juhlalliselta kuin palkinto kuulostaa, sen taustalla on ihan arkista yhteistyötä espoolaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Kuten kunnan palvelujen tuottamista ja kehittämistä, kestävän tulevaisuuden rakentamista, arjen sujuvuutta ja kaupungin elinvoimaa tukevaa aherrusta.

Työtä tehdään toki kaupungin organisaatiossa, mutta erittäin aktiivisessa yhteistyössä espoolaisten asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten kanssa. Ei ole pelkkää sanahelinää todeta, että ihmiset, yhteisöt ja yritykset ovat Espoon paras voimavara. Espoo Innovation Garden on Pohjoismaiden suurin innovaatioyhteisö – ja todistetusti siis maailman älykkäin yhteisö.

Selkeimmin palkinto kytkeytyy digitalisaatiota hyödyntävään palvelukehitykseen, kuten esimerkiksi digikokeiluihin, datan avaamiseen tai tekoälyn hyödyntämiseen – näiden tulokset eivät välttämättä näy ihan vielä rivikuntalaisen arjessa. Hyvin arkinen, monen elämää jo nyt helpottava älykäs innovaatio puolestaan on – julkisten palvelujen keskittymä keskellä kauppakeskusta, hyvien julkisten liikenneyhteyksien päässä, laajoine aukioloaikoineen.

Espoon saama palkinto on hyvä osoitus siitä, että joskus on mentävä kauas nähdäkseen lähelle. Arjen töissä meillä monellakaan ei aina ole kovin älykäs olo, mutta niin vain Intelligent Community Forum suitsuttaa Espoota kadoksissa olleeksi jalokiveksi, jonka ihmislähtöisestä teknologian hyödyntämisestä olisi muilla opittavaa.

Palkitsemisemme on tärkeä osoitus siitä, että olemme oikealla tiellä – julkisten palvelujen kehittämisen edelläkävijä, kuten haluammekin olla. Strategiamme on kehittää palveluja ja koko Suomen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä kokeilukulttuuriin ja yhteiskehittämiseen nojaten, Make with Espoo -hengessä, yhteistyössä asukkaiden, yritysten, oppilaitosten ja korkeakoulujen, kuten Aalto-yliopiston, yhteisöjen ja muiden kaupunkien kanssa.

Tehdään yhdessä Espoo-tarina!