Kasvavassa kaupungissa tapahtuu

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
26.8.2016 Jukka Mäkelä

Lauantaina vietetään Espoo-päivää. Kaupunki täyttyy tapahtumista, joita tekevät espoolaiset ihmiset ja yhteisöt ovat järjestäneet asukkaille. Suuri kiitos kaikille järjestelyihin osallistuneille! Espoon paras voimavara ovat aktiiviset espoolaiset ihmiset, yhteisöt ja yritykset itse. Paras kiitos järjestäjille on osallistua tilaisuuksiin. Tarjontaa on paljon, toivottavasti mahdollisimman moni löytää itselleen mieluisia tapahtumia.

Kasvavassa kaupungissa sattuu ja tapahtuu. Espoo-päivänä piti juhlia Länsimetron avajaisia, mutta aikataulu ei pitänyt. Se oli suuri pettymys. Nyt pitää keskittyä siihen, että asukkaiden liikkuminen saadaan järjestettyä toimivasti, ja että Länsimetron ensimmäinen vaihe saadaan valmiiksi. Sen jälkeen pestään likapyykki. Virheistä on opittava.

Länsimetron viivästyminen ei poista sitä, mitä metro mahdollistaa. Hyvä esimerkki on Ison Omenan laajennus ja siihen liittyvä kaupungin palvelutori. Ne luovat Matinkylän ja Olarin alueelle uutta kaupunkikeskustaa, joka nostaa seudun asukkaiden ja asiakkaiden palvelutarjonnan uudelle tasolle. Toivon, että asukkaat ottavat lisääntyneen palvelutarjonnan omakseen. Ja jatkoa seuraa, mm. Tapiolan keskusta uudistuu ja Otaniemeen rakentuu "Aalto-kaupunki".

Espoon väkiluku on viimeisen 60 vuoden aikana kymmenkertaistunut, ja kasvu tulee jatkumaan. Kasvu perustuu Suomen kaupungistumiseen, ja se edellyttää Espoolta panostuksia sekä infrastruktuurin että palveluiden kehittämiseen. Kasvavassa kaupungissa joudutaan jatkuvasti sovittamaan yhteen erilaisia intressejä. On myös selvää, että kasvukivuista syntyy harmia asukkaille, ne vaan pitää pystyä minimoimaan. Kasvu on mitoitettava niin, että sitä pystytään ohjaamaan laadukkaasti ja kestävästi.

Euroopan Unionin rahoittamassa tutkimuksessa selvitettiin, mitkä eurooppalaiset kaupungit ovat taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä. Tutkimuksessa Espoo oli Euroopan kestävin kaupunki. Se on kasvavalle kaupungille hyvä saavutus. Se on myös hyvä lähtökohta. Meillä on paljon parannettavaa, ja aiomme olla Euroopan kestävin kaupunki myös tulevaisuudessa.

Espoo-päivänä 27.8.2016 avautuu kysely, jonka vastauksia käytetään seuraavan valtuustokauden Espoo-tarinan eli kaupungin strategian valmisteluun. Kyselijät kiertävät myös Espoo-päivän tapahtumissa. Vastaukset auttavat kehittämään kaupungin palveluja ja toimintatapoja. Millaisiin asioihin Espoossa tulisi keskittyä? Viime kerralla neljä vuotta sitten vastaavaan kyselyyn saatiin 20 000 kommenttia ja ideaa. Nyt vastauksia toivotaan vielä enemmän. Olemme aina onnistuneet parhaiten niissä asioissa, joihin olemme saaneet asukkaat ja yhteistyökumppanit mukaan.

Toivotan kaikille hyvää Espoo-päivää!

Jukka Mäkelä
kaupunginjohtaja