Hyvät espoolaiset, pidetään itsestä ja toisistamme huolta poikkeuksellisissa oloissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
19.3.2020 Jukka Mäkelä

Olemme kaikki joutuneet viime päivinä tekemään erityisjärjestelyjä omassa arjessa, kun töitä on järjestelty uusiksi, koululaisia siirretty etäopetukseen ja liikkumiseen on tullut monenlaisia rajoituksia. Jää nähtäväksi, miten hyvin pystymme toimimaan erityistilanteessa ja miten ketterästi reagoimme uusiin, yllättäviin tilanteisiin.

Aivan erityinen huoli on heikoimmassa asemassa olevista espoolaisista, vanhuksista ja monisairaista. Koronaviruksen aiheuttamiin rajoituksiin on helppo suostua, kun ajattelee, että sillä voi välttää jonkun hengenvaarallista sairastumista. Arjen hankaluudet voivat kuitenkin olla ylitsepääsemättömiä, jos kotona ei ole ketään tuomassa ruokaa ja lääkkeitä tai elämässä on muita isoja haasteita. Suomalaiseen vastuuntuntoon on aina kuulunut se, että pidämme toisistamme huolta. Espoolaisetkin ovat ilahduttavasti tarjonneet tukea ja käytännön apua jopa aikaisemmin tuntemattomille naapureilleen. Saamme kyllä arjen sujumaan, kun toimimme yhdessä.

Meillä kaupungeissa on paljon yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisiä työntekijöitä, jotka joutuvat nyt tekemään työtään paineen alla. Tilanne elää jatkuvasti, joten yllättäviin tilanteisiin on kyettävä reagoimaan ja päätöksiä on tehtävä nopeastikin. Vaaditaan neuvokkuutta ja uusia tapoja tehdä asioita. Itselläni on vahva usko siihen, että osaava ja ammattitaitoinen henkilöstömme osaa arvioida tilanteet ja priorisoida työtehtävänsä tilanteen edellyttämällä tavalla. 

Suomen hallitus on antanut toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaiden pitää pysytellä erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa, välttää väkijoukkoja ja julkisia paikkoja. Suosituksella pyritään suojelemaan iäkkäitä koronavirustartunnalta. On hyvä, jos joku riskiryhmään kuulumaton voi käydä kaupassa ja apteekissa iäkkään puolesta ja tuoda ostokset kotiovelle. Yksi vaihtoehto on käyttää ruokakauppojen kotiinkuljetuspalvelua. Myös monet vapaaehtoistoimijat tarjoavat kauppa-apua iäkkäille.

Espoon kaupungin seniorineuvonta Nestorin puhelinaikaa on pidennetty perjantaista alkaen, jotta voimme paremmin tarjota apua välttämättömissä tilanteissa. Jos et saa kauppa- ja apteekkiasioitasi hoidettua omin keinoin, ota yhteyttä Seniorineuvonta Nestoriin p. 09 816 33 333 tai sähköpostitse nestori@espoo.fi. Nestorissa autetaan silloin, kun siihen tarvetta on.

Jokaisen on myös tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan. Viime viikonlopun aurinkoisilla ilmoilla Espoon ulkoilupolut vetivät ennätysmäärän väkeä. Jatketaan iloista liikuntaa raikkaassa ilmassa ja kerätään voimia, jotta arki taas saadaan sujumaan. Toivotan teille ja läheisillenne jaksamista näinä haastavina aikoina.

Ohjeita ja yhteystietoja sivulla espoo.fi/koronavirus