Hiilikädenjälki saa olla iso

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.12.2019 Jukka Mäkelä, kaupunginjohtaja

Fortumin, Nesteen, ST1:n ja HSY:n yhteistyö sai arvostetun kestävän kehityksen ”Nobelin”, Energy Globe World -palkinnon, marraskuussa Espoossa pidetyssä kansainvälisessä palkintogaalassa. Espoon kaupungin kestävän kehityksen työ palkittiin jo aikaisemmin.

Kaupunki ei voi yksin rakentaa kestävää tulevaisuutta, vaan tarvitsee siihen yhteistyötä yritysten, tutkimuslaitosten ja asukkaiden kanssa. Tavoitteenamme on, että Espoon hiilikädenjälki on suurempi kuin hiilijalanjälki. Emme siis keskity vain omaan toimintaamme, vaan teemme aktiivisesti työtä, josta voi olla hyötyä jopa globaalisti kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

Palkinnot ovat keino tehdä tunnetuksi uusia teknologioita ja innovaatioita. Espoossa merkittävin ilmastoteko on Fortumin päätös luopua kivihiilen käytöstä ja muuttaa kaukolämpö hiilineutraaliksi. Myös Gasum, Neste ja ST1 ovat tehneet merkittäviä uusiutuvan energian investointeja Espooseen. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö ja Climate Leadership Coalition ry.

YK:n edelläkävijäkaupunkina Espoolla on erityinen velvoite etsiä aivan uusia kestäviä ratkaisuja. Olemme sitoutuneet saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Espoolla on hyvät edellytykset ja myös velvollisuus edistää hyvien ratkaisujen leviämistä yritysten, kaupunkien, yliopistojen ja valtioiden yhteistyöllä kaikkeen toimintaan.

(Julkaistu alun perin Espoo-lehdessä 4/19 pääkirjoituksena)