Lukuinnostamiselle kaupungin TASSU-palkinto

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
22.9.2017 klo 10.13

Espoon kaupungin tasa-arvotoimikunta antoi yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon TASSU-palkinnon 2017 Entressen kirjaston lasten tiimille sen toiminnasta moninaisissa ryhmissä ja onnistumisesta erityisesti poikien lukuinnon lisääjänä. Entressen kirjasto on myös turvallinen kokoontumispaikka eri kulttuureista tuleville tytöille. Lapsia innostetaan siellä kirjallisuuden ja kulttuurin maailmaan.

Entressen kirjasto on eniten lastentapahtumia tuottava kirjasto Suomessa. Lastentoiminta on konkreettista tasa-arvon edistämistyötä, yhdenvertaista taidekasvatusta vauvaperheistä teineihin. Perheiden taustasta ja varallisuudesta riippumatta jokainen alueen lapsi voi nauttia kulttuuripalveluista kirjastossa.

Entressen kirjastossa käy vuosittain noin 20 000 asiakasta erilaisissa matalan kynnyksen ilmaisissa kulttuuritapahtumissa. Heistä valtaosa on lasten- ja nuorten tapahtumien kävijöitä.

TASSU-palkinto jaettiin Gumbölen kartanossa. Kuvassa vasemmalla kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, tasa-
arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtaja Hannu Heikkinen ja toimikuntaa aiemmin johtanut
Teresia Volotinen. Keskellä Entressen tiimi ja äärimmäisenä oikealla  aluekirjastonhoitaja Pirkko Ilmanen.

 

Aluekirjastonhoitaja Pirkko Ilmanen Entressen kirjastosta painotti palkinnonjakotilaisuudessa, että kaikilla tapahtumilla on kytkentä lukemiseen innostamiseen. Niitä ei järjestetä itseisarvoisesti.

 ”Lukutaito voi olla tulevaisuuden Suomessa vedenjakaja. Todellinen uhkakuva nimittäin on, että Suomi jakautuu lukutaidon mukaan; on kirjallisuutta harrastavat lapset ja sitten se alati kasvava lasten joukko, jotka hädin tuskin lukea, mutta eivät ymmärrä lukemaansa.”

Pirkko Ilmanen painotti kirjallisuuden ehkäisevän syrjäytymistä, helpottavan oppimista, auttavan ymmärtämään ja jäsentämään maailmaa. Kaupungin kestävän kasvun näkökulmasta lukemisella, kirjastoilla ja niiden työllä on siten selkeä tehtävänsä sosiaalisesti kestävän kaupungin rakentamisessa.

”Minulla on unelma, että jokaisessa perheessä luettaisiin ääneen edes 10 minuuttia päivässä, olipa siellä lapsia tai ei. Unelmoin, että katukuva täyttyy lukevista ihmisistä, tarinoihin uppoutuneista, onnellisista kasvoista älylaitteita tuijottavien naamojen sijaan. Olen vakuuttunut, että ihmiset voisivat paremmin, jos he lukisivat enemmän yksin ja yhdessä. Systemaattinen lukemiseen ja kirjallisuuteen sijoittamien varmasti vähentäisi mielenterveys- ja kasvatusneuvolapalveluiden jonoja. Kannattaa sijoittaa kirjallisuuskasvatukseen, jotta saamme fiksuja, tasapainoisia ja empaattisia tulevaisuuden päättäjiä.”

LUE LISÄÄ KAUPUNGIN TASA-ARVOTOIMINNASTA: Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta