Kysymyksiä ja vastauksia Peput penkkiin -kokeilusta

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä

Espoon kaupunki toteuttaa syksyllä 2018 kimppa-autokokeilun, jonka slogan on ”Peput penkkiin”. Tälle sivulle on koottu kysymyksiä ja vastauksia kokeilun käytännöistä. Sivua päivitetään sitä mukaa, kun uusia kysymyksiä tulee.

Osallistuminen ja kesto
Hyödyt kokeilijoille
Turvallisuus
Kokeilualueet ja -autot
Kyydin varaaminen
Kimppakyytiviestinnän pelisäännöt
Vakuutukset
Vikatilanteet
Palaute ja kehitysideat
Budjetti ja tavoitteet

Osallistuminen ja kesto

1. Ketkä voivat osallistua kokeiluun?

Kaikki Espoon alueella liikkuvat voivat osallistua kokeiluun. Rajoitukset koskevat lähinnä alaikäisiä:

  • Alle 18-vuotiaat voivat matkustaa kimppakyytiläisinä huoltajiensa seurassa tai siten, että huoltaja varaa kyydin lapsensa puolesta. Tällöin huoltaja ottaa vastuun kyydistä.

  • Myös Peput penkkiin -mobiilisovelluksen käyttäjän täytyy olla 18 vuotta täyttänyt.

Auton voi lainata tai kimppakyytiä voi ajaa henkilö, jolla on ollut ajokortti vähintään 2 vuotta.

2. Miten voin osallistua kimppa-autokokeiluun?

Kyytejä tarjotaan ja etsitään Peput penkkiin -mobiilisovelluksessa. Sovellus toimii Android- ja Apple-laitteilla, eli voit ladata sovelluksen sekä Google Play- että Apple Store -sovelluskaupoista.

  • Jos olet kimppakyydin tarjoaja, ilmoita tarjoamastasi kyydistä sovelluksessa, kohdassa "Kimppakyydit".

  • Jos haluat hypätä kimppakyytiin, varaa kyyti sovelluksessa.

    • Voit selata tarjolla olevia kyytejä kohdassa "Kimppakyydit" ja valita niistä itsellesi sopivan.

    • Voit myös pyytää kyytiä kohdassa "Kyytipyynnöt" (uusi ominaisuus, joka otettiin käyttöön joulukuun alussa).

​Kokeilun tietosuojaseloste (pdf, 238 Kt) ja kokeilun sovelluksen käyttöehdot (pdf, 222 Kt).

3. Onko kokeilijoiden määrälle ylärajaa?

Kokeilun asiakastuki on mitoitettu palvelemaan Espoon alueella ja sieltä tulevia ja lähteviä enintään 100 henkilöä päivässä. Jos tämä raja ylittyy, Espoon kaupunki ja Blox Car voivat tarvittaessa rajata kokeilijoiden määrä tai asiakaspalvelussa voi olla viivettä. Sovellus viestii käyttäjille, jos palvelua joudutaan rajaamaan. Tällöin hyppää kokeiluun toisena päivänä uudestaan!

4. Miten kauan kokeilu kestää?

Kokeilu toteutetaan 26.9.2018 - 10.1.2019 (kokeiluajanjaksoa pidennetty, alun perin piti päättyä 30.11.2018). Kokeilijoiden ei kuitenkaan tarvitse sitoutua mukaan koko ajaksi, vaan osallistua voi vaikkapa vain yhden kyydin verran.

5. Miksi Espoon kaupunki kokeilee kimppa-autoilua?

Kimppa-autokokeilu on yksi askel siinä työssä, jota kaupunki tekee Espoon ekologisuuden ja arjen sujumisen kehittämiseksi. Haluamme kaupunkina olla edistämässä päästöttömyyttä ja ympäristöystävällisiä liikkumismuotoja. Lisäksi haluamme kuntalaisilta ja kunnassa liikkuvilta palautetta siitä, millaisia odotuksia tämänkaltaisille liikkumispalveluille on ja mikä olisi kaupungin rooli tulevaisuudessa.

6. Miksi kokeiluun kannattaa osallistua?

Kimppa-autokokeilumme on hyvä mahdollisuus olla omalla pienellä panoksella mukana kokeilemassa uusia palveluja ja luomassa entistä kestävämpää Espoota. Osallistua voi vaikkapa vain yhden kyydin verran. Samalla voi syntyä hyviä kimppakyytiverkostoja myös tulevaisuutta varten.

7. Kuinka pitkäksi aikaa minun pitää sitoutua, jos ilmoittaudun mukaan?

Kimppa-autokokeilu on lyhyt, muutaman kuukauden kokeilu. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista, ja mukaan voi lähteä vaikka vain kertaluontoisesti: tarjoten yhtä kyytiä tai hypäten kerran kyytiin. Pois kokeilusta voi jättäytyä milloin vain. Jos taas kokemus on hyvä, saa jatkaa kuten itselle parhaiten sopii koko kokeilun ajan.

Hyödyt kokeilijoille

8. Paljonko kimppakyyti maksaa?

Koska kyseessä on kaupungin kokeilu, sen aikana raha ei liiku. Osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Auton kyytiä tarjoava ei saa maksua, eivätkä kimppakyytiin tulijat myöskään maksa kyydistä. Kokeilun jälkeen kulujen jakaminen ja lisäansiot ovat mahdollisia kaupallisissa palveluissa.

Ks. myös kysymykset 6, 7 ja 10.

9. Voiko kokeilussa vuokrata tai lainata autoja?

Kokeilusta on rajattu ulkopuolelle mahdollisuus auton vuokraamiseen tai lainaamiseen kokeilun aikana eli 26.9.2018 - 10.1.2019. Kokeilussa keskitytään kimppakyytien testaamiseen ja kokeilijoiden kokemusten keruuseen. Auton vuokraaminen on mahdollista jo nyt eri toimijoiden kaupallisilla tuotteilla, ja halutessasi voit käyttää olemassa olevia auton vuokraukseen liittyviä palveluja.

10. Miksi ottaisin ilmaiseksi ihmisiä kyytiini?  Miksei kaupunki maksa korvauksia kuskeille?

Peput penkkiin -kokeilun aikana kimppakyydeistä tai auton lainaamisesta ei saa periä maksua. Tämä perustuu siihen, että kokeilu on kaupungin eli julkisen organisaation vetämä. Tarkoituksena on kehittää yhdessä ihmisten kanssa arkeen sopivia, toimivia ja kestäviä liikkumisen palveluja, mutta julkisista rahoista kimppakyytejä ei voida rahoittaa edes kokeiluvaiheessa.

Kokeilussa tutkimme, olisiko palvelulle kysyntää ja jos on, millaista, jotta eri toimijat voivat kehittää omia palvelujaan tiedon pohjalta. Kokeilemme siis sellaisen porukan kanssa, joka on valmis hyppäämään mukaan vapaaehtoisesti. Ahkerimmin kyytejä tarjoavat palkitsemme mm. liikuntasetelein uimahalleihin ja muihin kaupungin omiin liikuntapalveluihin.

Jos markkinoille tulee kokeilun jälkeen pysyvämpi, kaupallinen kimppakyytipalvelu, on toki mahdollista, että kuskit saavat periä ja kyytiläiset maksaa korvauksena vähintään polttoainekuluja.

Turvallisuus

11. Kuinka takaatte, että kimppakyydit vieraiden ihmisten kanssa ovat turvallisia?

Ymmärrämme huolen turvallisuudesta. Jokainen toki itse ratkaisee, kenen kyytiin lähtee tai kenet kyytiinsä ottaa – ihan niin kuin muissakin vertaispalveluissa.

Nimenomaan turvallisuussyistä olemme rajoittaneet sovelluksen vain täysi-ikäisten käyttöön. Lapset voivat matkustaa kimppakyydissä huoltajansa kanssa tai siten, että huoltaja varaa kyydin – käytännössä kukaan tuskin laittaa lastaan ventovieraan kyytiin, mutta ehkäpä esimerkiksi urheiluharjoituksiin oman joukkueen kesken, joukkuekaverin vanhemman tai valmentajan kyytiin.

Sovelluksessa pystyy siis halutessaan määrittelemään kenelle kyyti on tarjolla: esimerkiksi ”jalkapallojoukkue XX:n treenimatka Espoon keskuksesta Tapiolaan” tai ”Espoon kaupungin yksikkö YY:n koulutuspäivä Otaniemessä, lähtö Espoon asemalta”.

Muiden vertaispalvelujen tapaan Peput penkkiin -sovelluksessa on arviointiominaisuus, eli kyytiläisiltä pyydetään arviota kuskista ja kuskilta kyytiläisistä. Arviot näkyvät avoimesti kaikille sovelluksen käyttäjille, joten niin hyvä kuin huono käytös tulee nopeasti näkyviin kyytejä etsiville ja tarjoaville.

Kokeilualueet ja -autot

12. Millä Espoon alueilla voin hypätä kokeiluun mukaan?

Kyytien reitit määräytyvät riittävän käyttäjämäärän mukaan, eli periaatteessa kyytiin voi hypätä mistä vain, minne tulee kyytejä tarjolle. Samoin kyytiä voi pyytää mille alueelle tahansa. Keskeisimmät toiminta-alueet kokeilun aikana ovat Espoon keskus, Otaniemi, Keilaniemi, Tapiola ja Haukilahti lähialueineen.

13. Voinko osallistua kokeiluun, jos asun ja liikun Espoon ulkopuolella?

Voit ladata Peput penkkiin -sovelluksen ja testata sitä, mutta varsinainen kokeilu toteutetaan vain Espoon alueella eli jokaisen kokeilukyydin on vähintään alettava Espoosta tai päädyttävä Espooseen. Espoon kaupunki ja Blox Car eivät tarjoa asiakaspalvelua muille kuin Espoossa liikkuville. 

14. Millaisia autoja ja kyytejä on tarjolla?

Kyydit vaihtelevat ja tarjolla on enimmäkseen henkilöautoja. Espoon kaupungin henkilökunta voi käyttää omien henkilöautojen lisäksi leasing-autoja kimppakyyteihin työaikana kollegoidensa kanssa. Kyytien reitit määräytyvät riittävän käyttäjämäärän mukaan, mutta keskeisimmät toiminta-alueet kokeilun aikana ovat Espoon keskus, Otaniemi, Keilaniemi, Tapiola ja esimerkiksi Haukilahti lähialueineen.

15. Onko tarjolla sähköautoja?

Kokeilijat saattavat tarjota mukaan myös sähköautoja. Espoon kaupungin henkilöstöllä on kokeiltavana yhteiskäyttöinen sähköauto, jota kaupungin työntekijät voivat käyttää kimppakyytien kokeiluun.

16. Onko tarjolla asuntoautoja?

Kokeilijat saattavat tarjota mukaan myös asuntoautoja, mutta tämä on aika epätodennäköistä. Toivomme, että kokeiluun saadaan ainakin erikokoisia ja -merkkisiä henkilöautoja ja tila-autoja. Blox Carin kaupallisessa autonvuokrauspalvelussa on tarjolla muutama asuntoauto, mutta nämä on varattavissa kokeilusta riippumattomasti ja vuokraa vastaan.

Kyydin varaaminen

17. Mistä näen tarjolla olevat kyydit?

Näet vapaana olevat kyydit Peput penkkiin -sovelluksesta kohdasta "Kimppakyydit". Sovellus toimii Android- ja Apple-laitteilla, eli voit ladata sovelluksen sekä Google Play- että Apple Store -sovelluskaupoista. Sovellusta päivitetään kokeilun aikana, joten kannattaa tarkastaa aikavälein että käytössäsi on viimeisin sovellusversio.

18. En löydä tarjotuista kyydeistä itselleni sopivaa. Miten ilmoitan omasta kyytitarpeestani?

Ilmoita kyytitarpeesi Peput penkkiin -sovelluksessa kohdassa ”Kyytipyynnöt”. Täytä tyhjiin kenttiin toivomasi lähtöpaikka ja määränpää sekä aika, jolloin haluat olla perillä. Kyytiä kannattaa pyytää mahdollisimman hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta potentiaalinen kimppakyytikaveri ehtii nähdä sen.

Kimppakyytiviestinnän pelisäännöt

19. Mistä tiedän, että kimppakyyti tulee noutamaan minut ajallaan? Näenkö jostakin reaaliaikaisesti, missä auto liikkuu?

Kimppakyydin kuski ja matkustaja sopivat arvioidun noutoajan viestittelemällä Peput penkkiin -sovelluksessa siinä vaiheessa, kun kyydistä sovitaan. Sovelluksessa ei ole paikannustoimintoa ainakaan aluksi. Suosittelemme, että kimppakyydin kuski ja matkustajat lataavat kokeilun tueksi ilmaisen Glympse-sovelluksen, jonka avulla sijaintitietonsa voi jakaa itse määritellyn ajanjakson ajan, itse valitsemilleen henkilöille. Glympse löytyy sekä Google Play- että Apple Store -sovelluskaupoista.

20. Miten ilmoitan kyytiläisilleni, jos ajan kimppakyytiä ja olen myöhässä aikataulusta?

Voit lähettää viestin myöhästymisestä Peput penkkiin -sovelluksen kautta. Suosittelemme myös, että kimppakyydin kuski ja matkustajat lataavat kokeilun tueksi ilmaisen Glympse-sovelluksen, jonka avulla sijaintitietonsa voi jakaa itse määritellyn ajanjakson ajan, itse valitsemilleen henkilöille. Glympse löytyy sekä Google Play- että Apple Store -sovelluskaupoista.

21. Miten ilmoitan kimppakyydin kuskille, jos olen varannut paikan kyytiin, mutta olen myöhässä aikataulusta?

Voit lähettää viestin myöhästymisestä Peput penkkiin -sovelluksen kautta. Suosittelemme myös, että kimppakyydin kuski ja matkustajat lataavat kokeilun tueksi ilmaisen Glympse-sovelluksen, jonka avulla sijaintitietonsa voi jakaa itse määritellyn ajanjakson ajan, itse valitsemilleen henkilöille. Glympse löytyy sekä Google Play- että Apple Store -sovelluskaupoista.

22. Miten perun kimppakyytivaraukseni?

Voit perua kyydin Peput penkkiin -sovelluksen kautta. Matkustajan on tehtävä peruutusilmoitus välittömästi tai viimeistään 1 tunti ennen sovittua noutoa. Kuljettajan on tehtävä peruutus viimeistään 2 tuntia ennen tarjottua kyytiä. Sovellus näyttää reaaliaikaisen kyytien tarjonnan ja kysynnän.

Vakuutukset

23. Miten toimin, jos kuljetuksen aikana sattuu vahinkoja?

Jos tilanne on vakava, ota yhteys hätänumeroon 112. Muutenkin toimi kuten normaalisti onnettomuuksissa.

Ilmoita kaikista teknisistä vioista ja kolareista myös Blox Carin asiakaspalveluun, puh. 09 725 844 29 (palvelee ympäri vuorokauden).

Vikatilanteet

24. Minne otan yhteyttä, jos Peput penkkiin -mobiilisovellus ei toimi?

Ilmoita kaikista sovelluksen ongelmista BloxCar-palveluun, puh. 044 732 9611 (arkisin klo 7-16) tai sähköpostitse: tech@bloxcar.fi

Kokeilun asiakastuki on mitoitettu palvelemaan enintään 100 henkilöä päivässä. Jos tämä raja ylittyy, Espoon kaupunki ja BloxCar voivat tarvittaessa rajata kokeilijoiden määrä, tai asiakaspalvelussa voi olla viivettä. Sovellus viestii käyttäjille jos palvelua joudutaan rajaamaan. Tällöin hyppää kokeiluun toisena päivänä uudestaan!

25. Olen unohtanut käyttäjätunnukseni ja salasanani Peput penkkiin -sovelluksessa. Mitä teen nyt?

Käyttäjätunnuksesi on oma sähköpostiosoitteesi. Unohtuneen salasanan voit vaihtaa tällä sivulla: https://autot.peputpenkkiin.fi/password-reset

Palaute ja kehitysideat

26. Mihin voin antaa palautetta kokemuksistani ja kehitysideoistani?

Palautetta voit antaa Peput penkkiin -sovelluksen kautta tai sähköpostilla: valia.wistuba@espoo.fi. Lähetämme kokeilun jälkeen myös kyselyn kaikille kokeiluun osallistuneille.

27. En halua tai pysty osallistumaan kokeiluun. Minusta idea on tosi huono. Minne voin antaa palautetta?

Jos et halua osallistua kokeiluumme, arvostaisimme, jos kävisit vastaamassa kyselyymme. Kun vastaat ensimmäiseen kysymykseen "en osallistu", pääset kertomaan syistä, miksi et.

Budjetti ja tavoitteet

28. Kuinka paljon kokeilun toteuttaminen maksaa? Mitä tuolla rahalla saadaan?

Kimppa-autokokeilu rahoitetaan Espoon kaupungin Digiagendasta, jonka kokonaisvuosibudjetti on 250 000 euroa (mukana useita eri kokeiluja, joista kimppa-autokokeilu on yksi ja sen budjetti on noin 45 000 euroa). Digiagendasta rahoitettavien kokeilujen keinoin kaupunki edistää mm. uuden teknologian hyödyntämistä, palveluiden sähköistämistä ja uusien toimintatapojen käyttöönottoa ja siten edistää Espoo-tarinasta nousevia tavoitteita: kestävää kehitystä, hyvinvointia, kuntalaisten osallistamista ja elinvoimaa.

Kimppa-autokokeilussa ajatuksena on testata paitsi uutta teknologiaa, myös espoolaisten ja Espoossa liikkuvien kiinnostusta uusia, ekologisia liikkumistapoja kohtaan.

Keräämme siis tietoa siitä, olisiko kimppakyydeistä ja/tai autojen vertaislainaamisesta/-vuokraamisesta yhdeksi askeleeksi kohti yhä älykkäämpää ja kestävämpää kaupunkia. Ja jos on, millaisin ehdoin? Kenen toteuttamana? Mitä korvauksia maksettaisiin, kuka ja kenelle? Miten taattaisiin niin espoolaisten arjen sujuvuus, ekologisuus kuin turvallisuuskin? 

Saadun tiedon pohjalta kaupunki kumppaneineen pohtii, millaisia palveluja tulevaisuudessa kannattaa tarjota. Tieto tulee avoimesti tarjolle, ja parhaassa tapauksessa se poikii paitsi uusia toimivia palveluja, myös yritysideoita ja työpaikkoja Espooseen.