Espoo kisaa finaalissa Euroopan innovaatiopääkaupungin tittelistä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
31.7.2019 klo 11.04

Espoo on valittu 12 parhaan finalistin joukkoon Euroopan komission kilpailussa, jonka voittaja nimetään Euroopan innovaatiopääkaupungiksi (iCapital). Kilpailuun haki kaupunkeja 16 maasta. Espoo on ainoa finaaliin yltänyt suomalainen ja pohjoismainen kaupunki.

Pääpalkinto myönnetään eurooppalaiselle kaupungille, joka pystyy parhaiten osoittamaan, kuinka se valjastaa innovaatiotoimintansa asukkaidensa arjen edistämiseksi. Vuosittain järjestettävä kilpailu tarjoaa eurooppalaisille kaupungeille mahdollisuuden esitellä, kuinka ne kehittävät paikallisia innovaatioekosysteemejään tuottaen hyötyä yrityksille ja lisäten asukkaidensa hyvinvointia.

Vuoden 2019 muut finalistit ovat Antwerpen (Belgia), Bilbao (Espanja), Bologna (Italia), Bristol (Iso-Britannia), Dortmund (Saksa), Glasgow (Iso-Britannia), Hampuri (Saksa), Lontoo (Iso-Britannia), Lyon (Ranska), Nantes (Ranska) ja Rotterdam (Alankomaat).

Kuusi parasta palkitaan

Euroopan innovaatiopääkaupungin valitsee Euroopan komission nimeämä asiantuntijaraati. Valinta perustuu aiemmin keväällä jätettyyn hakemukseen sekä täydentävään esittelyyn ja haastatteluun, jonne Espoon asiantuntijat kutsutaan syyskuun alussa.

Voittaja julkistetaan 25.9.2019 EU:n tutkimus- ja innovaatiopäivillä (EU Reseach and Innovation Days) Brysselissä.

Kaupunkien on osoitettava erityisesti, kuinka ne

  • edistävät avointa ja kehittyvää innovaatioekosysteemiä
  • ottavat asukkaat mukaan hallintoon ja päätöksentekoon
  • hyödyntävät innovaatiotoimintaa edistäessään kestävää kehitystään sekä resilienssiään eli kykyään toimia muuttuvissa olosuhteissa, kohdata häiriöitä ja kriisejä ja palautua niistä.

Voittaja saa palkinnoksi miljoona euroa käytettäväksi paikallisen innovaatiotoimintansa toteuttamiseen. Viisi muuta kuuden parhaan joukkoon yltävää kaupunkia saavat kukin 100 000 euroa.

”Finaalipaikkamme on jatkumoa Intelligent Community 2018 -voitollemme. Olisihan se hienoa, että Suomi ja Espoo menestyisivät Euroopan innovaatiopääkaupunkikisassa juuri Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana”, toteaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Euroopan innovaatiopääkaupungin titteli ja sen mukanaan tuoma palkintosumma tukisivat sekä Espoon asukas- ja asiakaslähtöistä kehittämistyötä että YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista.

Lisätietoja

  • kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, puh. 046 877 3953, jukka.makela@espoo.fi
  • palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen, puh. 046 8772 871, paivi.sutinen@espoo.fi
  • EU-koordinaattori Jasmin Repo, puh. 043 826 6886, jasmin.repo@espoo.fi
  • EU-komission verkkosivut