Globaali vertailu: Uusimaa investointien houkuttelussa alueiden kärjessä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
11.2.2020 klo 16.22

Financial Timesin julkaisu fDi Intelligence vertailee kahden vuoden välein investointikohteiden houkuttelevuutta Euroopassa. Juuri julkaistussa tutkimuksessa Uusimaa voitti oman luokkansa taloudellisen potentiaalin kategoriassa (economic potential). Myös pääkaupunkiseutu ja sen kaupungit pärjäsivät vertailussa hyvin.

”Espoossa on tärkeää, että arki sujuu. Hyvä sijoituksemme inhimillinen pääoma ja elämäntapa -kategoriassa osoittaa, että asukkaiden ja yhteisöjen aktiivinen osallistuminen palvelujen kehittämiseen tuottaa hedelmää. Asukkaat, yhteisöt ja yritykset ovatkin parhaimpia voimavarojamme”, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

Aalto-yliopiston ja VTT:n ansiosta Espooseen on kehittynyt huipputeknologiaa, innovaatioita ja korkeaa osaamista hyödyntävä tieteen, taiteen ja talouden keskittymä. Espoolaiset ovat myös korkeasti koulutettuja – 52 % yli 25-vuotiaista on suorittanut korkeakoulututkinnon.

”Lähes puolet Helsingin pörssin liikevaihdosta tulee Espoossa sijaitsevilta yrityksiltä. Suomen kukoistava startup-buumi ja kasvuyritystapahtuma Slush ovat paljolti lähtöisin Aalto-yliopistosta, joka paikallisena toimijana on rakentamassa Euroopan suurinta startup-ekosysteemiä”, elinkeinojohtaja Tuula Antola sanoo.

European cities and regions -tutkimus vertailee Euroopan kaupunkeja ja alueita investointien näkökulmasta. Tämän vuoden tutkimukseen dataa kerättiin 505 kohteesta kuudessa eri kategoriassa. Näitä olivat taloudellinen potentiaali (economic potential), inhimillinen pääoma ja elämäntapa (human capital and lifestyle), kustannustehokkuus (cost effectiveness), yhteydet (connectivity), liiketoimintaystävällisyys (business friendliness) ja suorien investointien strategia (FDI strategy). Pisteissä painotettiin eri osa-alueita sen mukaan, kuinka merkityksellistä ne olivat investointipäätösten kannalta. Vertailussa alueet jaoteltiin kokoluokkien mukaan.

Vetovoimainen ympäristö tuotekehitykselle ja innovaatioille

Espoo Marketing houkuttelee yrityksiä ja investointeja maailmalta yhteistyössä Helsinki Business Hubin ja Business Finlandin kanssa.

”Espoo on nyt kansainvälisesti erittäin houkutteleva. Monet suuryritykset haluavat luoda tulevaisuuden ratkaisuja espoolaisten kasvuyritysten ja tiedeyhteisöjen kanssa. Sijoittajat haluavat olla tässä kasvussa myös mukana”, kertoo Espoo Marketingin toimitusjohtaja Jaana Tuomi.

Espoolla on merkittävä rooli Suomen talouden tulevaisuuden ja elinvoimaisuuden kehityksessä. Viesti ulkomaisilta yrityksiltä on selkeä: pääkaupunkiseutu tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia tutkimukselle, tuotekehitykselle ja innovaatiotoiminnalle.

”Suomessa sekä yksityinen että julkinen sektori ovat hyvin tulevaisuusorientoituneita. Suomi haluaa olla innovatiivinen edelläkävijä ja ottaa oman roolinsa suurten globaalien haasteiden ratkaisijana. Pääkaupunkiseutu on täydellinen paikka kehittää uusia ratkaisuja”, Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski toteaa.

Tutkimuksen sijoitukset:

Uusimaa

Voittaja

fDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2020/21 - Economic Potential

2. sija

fDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2020/21

3. sija

fDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2020/21 - Human Capital and Lifestyle

fDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2020/21 – Connectivity

fDi's Northern European Regions of the Future 2020/21

8. sija

fDi's European Regions of the Future 2020/21

Pääkaupunkiseutu

4. sija

fDi's Small European Regions of the Future 2020/21 - FDI Strategy

Espoon kaupunki

10.. sija

fDi’s Northern European Cities of the Future 2020/21

3. sija

fDi’s Small European Cities of the Future 2020/21

4. sija

fDi’s Small European Cities of the Future 2020/21 – Economic Potential

3. sija
fDi’s Small European Cities of the Future 2020/21 – Human Capital and Lifestyle

Lataa koko investointikohteiden houkuttelusta kertova raportti.