Espoo on Suomen innovaatiopääkaupunki – 6 parhaan joukossa Euroopassa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.9.2019 klo 10.53

Espoon kaupunki on yksi Euroopan komission innovaatiopääkaupunkikilpailun (iCapital) kuudesta voittajakaupungista. Päävoiton kilpailussa vei ranskalainen Nantes. Tulokset julkistettiin Brysselissä EU:n tutkimus- ja innovaatiopäivillä keskiviikkoaamuna 25.9.2019.

Espoon vahvuuksia ovat yhdessä tekeminen, Make with Espoo -hengessä. Vahvoja kumppaneita ovat esimerkiksi Nokia ja Aalto-yliopisto.

Espoon kaupungin sijoitus kuuden kärkeen on paras suomalaistulos kautta aikojen. Aiemmin suomalaiskaupungit ovat sijoittuneet parhaimmillaan 10 parhaan joukkoon. Menestys tuo Espoolle 100 000 euron palkinnon paikallisen innovaatiotoiminnan kehittämiseen.

Palkintosumman Espoon kaupunki aikoo käyttää asukkaiden palvelujen kehittämiseen datan avulla. Kaupungilla on jo lupaavia kokemuksia tekoälyn ja data-analytiikan hyödyntämisestä lasten huostaanottojen vähentämisessä.

”Jatkamme vastaavia kokeiluja. Suuria teemoja, joita haluamme data-analytiikalla edistää, ovat esimerkiksi työllisyyden edistäminen, kotouttaminen ja lapsiperheköyhyyden ennaltaehkäisy”, toteaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Espoo on ensimmäinen kaupunki, joka pyrkii soveltamaan Kaupunki palveluna -mallia (City as a Service) koko kaupungin toimintaan.

Mäkelä näkee, että menestys Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailussa on jatkumoa Espoon Intelligent Community 2018 -voitolle.

”Erityisen hienoa on, että Suomi ja Espoo menestyvät juuri Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana”, hän iloitsee.

Nantesin ja Espoon lisäksi kuuden kärjessä olivat Antwerpen (Belgia), Bristol (Iso-Britannia), Glasgow (Iso-Britannia) ja Rotterdam (Alankomaat).

Kaupunki palveluna -työ kantaa hedelmää

Espoon valtti innovaatiopääkaupunkikisassa oli pitkäjänteinen Kaupunki palveluna -kehittämistyö. Kaupunki on tehnyt työtä vuodesta 2012 alkaen yhdessä asukas-, yritys- ja tutkimusyhteisön kanssa, koko verkoston osaamista ja kokemusta hyödyntäen.

Kaupunki palveluna- eli City as a Service -malli on uudenlainen tapa vastata kasvaviin ja monimuotoistuviin palvelutarpeisiin. Tavoitteena on tuottaa palveluja verkostomaisesti yhdessä kumppanien kanssa, digitalisaatiota ja olemassa olevia kyvykkyyksiä (tiloja, varusteita, osaamista) hyödyntäen. Asukkaiden osallistuminen palvelujen muotoiluun on avainasemassa, ja kaupunki avaa dataa siten, että kuka tahansa voi kehittää palveluteknologiaa.

Konkreettisia esimerkkejä Kaupunki palveluna -kehittämistyöstä ovat palvelutorikonsepti (Ison Omenan palvelutori ja yrityksiä palveleva Business Espoo) sekä Make with Espoo - yhteiskehittämisen malli, jolla kehitetään kokeilujen kautta digitaalisia palveluja muun muassa oppimisen tueksi lasten, opettajien ja yritysten yhteistyössä.

Lisätietoja

  • kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, puh. 046 877 3953, jukka.makela@espoo.fi
  • palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen, puh. 046 8772 871, paivi.sutinen@espoo.fi
  • EU-koordinaattori Jasmin Repo, puh. 043 826 6886, jasmin.repo@espoo.fi
  • Espoon kaupungin tiedote 11.9.2019