Valon juhlaa Espoossa: Valovuosi

Espoon Suomi 100 -juhlavuoden huippuja on Valovuosi. Se pitää sisällään läpi vuoden syttyvän valotapahtumien sarjan, jossa näyttävyyttä pimeyteen toteutetaan niin espoolaisten kerrostalokotien kuin pysyvien kohteiden valaisujen kautta.

Projektissa kaupunkilaiset pääsevät kokemaan valotapahtumien sarjan, jossa valaistaan espoolaisia kerrostalokoteja ja toteutetaan myös pysyviä kaupunkivalaistusprojekteja. Pysyvämpiä valaisukohteita pääsevät ehdottamaan kaikki espoolaiset ja kohteena voi olla vaikkapa asuinalueen kaunis katupuu tai kallioleikkaus. Pysyviä valaistuskohteita toteutetaan yhteensä reilun tusinan verran.

Valolinna on kerrostalon kokoinen valoinstallaatio, jonka kuvataiteilija Anne Roininen toteuttaa yhdessä asukkaiden kanssa. Ensimmäinen Valolinna syttyy loistoonsa tammikuussa Suvelan kaupunginosassa. Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut mahdollistaa valolinnoja ympäri Espoota pitkin juhlavuotta.

Valovuosi on Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluiden ja kaupunkitekniikan keskuksen yhteishanke. Tapahtumasarja on osa Espoon Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. 

Tulossa seuraavaksi:

VALOTEOKSIA TAPIOLASSA: Autot, talot ja pimeä / 
LIGHT ART IN TAPIOLA: Cars, Houses and Darkness


Tapiolan keskus
La 18.11.2017 klo 18-20

[Scroll down for English]

Tapiolan keskustan valtaa marraskuisena iltana kokonaisuus, joka puhuu kaupunkitilan toisenlaisen näkemisen puolesta. Se sisältää väriä sykkivän asuintalon, Espoon viidennen valolinnan osoitteessa Kaupinkalliontie 1. Sen takana olevassa metsikössä on pimeyttä kaipaileva polku, jota pitkin voi kulkea katsomaan henkilöautoista muokattuja teoksia Tapiolan tornitalon läheisyydessä.

Tervetuloa valon pariin!

Kokonaisuuden tuottaa Espoon kaupunkitapahtumat

ANNE ROININEN CAR SHOW
klo 17-20, paikka Tapiolan kävelykeskusta

Metsäpolku, lehmäjuntu, hevonen, peltilehmä, fordismi, tiestö, parkkipaikat, öljy, ympäristö, status, vapaus, Espoo, road movie. 
= Kuusi valoinstallaatiota autoista.


TAPIOLAN VALOTEOS
klo 18-20 paikka Kaupinkalliontien ja Pohjantien liikenneympyrä

Kohtaamisten ja keskusteluiden kautta syntyvä valoteos, jonka lopputulos on aina yllätys. Varmuudella siinä on väriä. Asukkaat päättävät. 
= Kolmesta kerrostalosta koostuva valoinstallaatio.


KAIPAAN (LAADUKASTA) PIMEÄÄ
Kaupinkallio 1 B:n ja C:n takaa lähtevä metsäpolku

Valosaaste estää meitä näkemästä linnunrataa. Pimeys on välttämättömyys ekosysteemille. 
= Polku pimeälle, teksti ja hukkavalokokoelma ympäristössä. 


Valolinnat toteutetaan osana Valovuosi-projektia, joka on Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluiden ja kaupunkitekniikan keskuksen yhteishanke. Tapahtumasarja on osa Espoon Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Lisää taiteilijasta:
www.anneroininen.com
 

///

Anne Roininen:
Cars, Houses and Darkness

Kokonaisuus puhuu kaupunkitilan toisenlaisen näkemisen puolesta. 

Se sisältää Espoon viidennen valolinnan osoitteessa Kaupinkalliontie 1. Sen takana olevassa metsikössä on pimeyttä kaipaileva polku, jota pitkin voi kulkea katsomaan teoksia Tapiolan tornitalon läheisyydessä.

ANNE ROININEN CAR SHOW
Forest trail, cattle path, horse, jalopy, fordism, roads, parking lots, oil, nature, status, freedom, Espoo, road movie.

6 light installations made of cars

LIGHT ART INSTALLATION OF TAPIOLA
The light work comes into being through encounters and discussions. The residents make the decisions. The result is always a surprise but there will certainly be colour. 

A light art installation produced in three neighbouring apartment buildings

I MISS (QUALITY) DARKNESS
Light pollution hides Milky Way from us. Darkness is a necessity for the ecosystem.

A path for darkness, text and a collection of spilled light in the environment

More about the artist:
www.anneroininen.com

Lisätiedot:
Kulttuurituottaja Laura Läntinen
laura.lantinen(a)espoo.fi


Leppävaaran valolinna. Kuva: Jussi Hellsten
Anne Roininen ja Leppävaaran Tornin asukkaat: Leppävaaran valoteos, 2017.
Kuva: Jussi Hellsten
Menneet tapahtumat:


Valolinna Leppävaara

Lauantaina 21.10. klo 18-20

Jo neljäs valolinna Espoossa loistaa tällä kertaa 21-kerroksisessa Leppävaaran Tornissa. Taiteilija Anne Roininen ja tornitalon asukkaat valaisevat korkean rakennuksen ikkunat erilaisin värein ja valoi.


Valolinna Espoonlahti
Lauantaina 18.3. klo 19.30-21, katselupaikka kauppakeskus Lippulaivan edusta, Espoonlahdenkatu 4

Espoon kolmas valolinna, kerrostalon kokoinen valoteos syttyy lauantaina 18.3. Espoonlahteen. Asukkaat valaisevat oman kotinsa ikkunat värikkäin valoin yhdessä kuvataiteilija Anne Roinisen kanssa. Valoteos toteutetaan osoitteessa Merikarhunkuja 8. Paras näkyvyys talolle on kauppakeskus Lippulaivan edustalla. Tervetuloa kokemaan ainutlaatuista valon luomaa tunnelmaa. Seuraa somessa täältä.

Valolinna Matinkylä
Lauantaina 18.2.2017 klo 19-21, kerrostalon piha-alue osoitteessa Matinkatu 7

Espoon toinen Valolinna toteutetaan Matinkylään, jossa kerrostalon asukkaat valaisevat oman ikkunansa erilaisilla väreillä ja valoilla yhdessä kuvataiteilija Anne Roinisen kanssa. Matinkylässä on valojen lisäksi ihasteltavana upeaa varjoteatteria, joka toteutetaan kerrostalon alakerrassa sijaitsevan Asukastalo Kylämajan ikkunoihin. Ohjaajana toimii nukketeatteritaiteilija Roosa Halme. Tervetuloa ihastelmaan valojen ja varjojen upeaa maailmaa Matinkylään! Seuraa valoteoksen uutisia somesta.

Valolinna Suvela
Lauantaina 21.1.2017 klo 19-21, kerrostalon piha-alue osoitteessa Kirstinharju 6-8

Valolinna on kerrostalon kokoinen valoinstallaatio, jonka kuvataiteilija Anne Roininen toteuttaa yhdessä asukkaiden kanssa eri puolilla Espoota Suomi 100 -juhlavuoden aikana. Ensimmäinen Valolinna syttyy loistoonsa tammikuussa Suvelan kaupunginosassa. IIlan aikana talon ikkunoista loistavat värikkäät valot, kuvat ja videot, jotka asukkaat ovat itse valinneet. Tule lauantaina katsomaan mitä asukkaat ovat valinneet ikkunoihinsa!

Tapiolan keskustornin valaisu
Tiistaina 20.12.2016 klo 16.30-17.30, Espoon kulttuurikeskuksen kuutio

Tapiolan keskustornin tornihuipun valaisu on uudistettu osana Espoon Suomi 100-juhlavuotta ja asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry:n juhlavuotta. Espoon Kulttuurikeskuksen Kuutiossa järjestettävässä tilaisuudessa voi seurata valojen syttymistä tiistaina 20.12.2016 klo 16.30 – 17.30. Tervetuloa! Tilaisuudessa on läsnä kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sekä Tapiolan Killan ja Tapiolan Lämmön edustajia.