Ympäristö

Miten toteuttaa tapahtuma mahdollisimman pienin ympäristövaikutuksin?

Tapahtumilla on paljon merkittäviä ympäristövaikutuksia, mutta niitä voi vähentää oikeilla toimilla ja hyvällä etukäteissuunnittelulla. Tapahtumajärjestäjän tulee huolehtia tapahtuman ympäristöasioista määräysten mukaisesti.

Hyvä tapahtumajärjestäjä huolehtii myös muista mahdollisista asioista, jotka vähentävät tapahtuman ympäristökuormitusta. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti järjestetty tapahtuma tarjoaa yleisölle ja kaupunkilaisille siistin ympäristön ja kasvattaa ympäristömyönteisyyttä ja ympäristötietoisuutta.

Espoo on sitoutunut edistämään kestävää kehitystä ja lisäämään kaupunkilaisten mahdollisuuksia tehdä arjessaan kestävän elämäntavan valintoja. Espoo liittyi ensimmäisenä kaupunkina mukaan kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen vuonna 2015. Reilun kaupan kaupunkina se tekee reiluja ja eettisiä valintoja omissa hankinnoissaan ja kannustaa niihin muitakin. 

Alla on lisätietoja siitä, mitä kaikkea suurtapahtuman järjestäjän tulee huomioida tapahtumaa toteutettaessa. Lisäksi Ympäristöoppaassa on vinkkejä asioista, joita on hyvä ottaa huomioon ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävän tapahtuman suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi.


Tapahtumien ympäristövaatimukset

Espoon ympäristölautakunnan päätöksen mukaisesti ympäristövaatimukset koskevat Espoossa kaikkia yli 500 hengen ulkoilmatapahtumia, joissa tarjotaan tai myydään pakkaamattomia elintarvikkeita.

Lataa liite tapahtumien ympäristövaatimuksista (pdf, 18 Kt)

Ympäristön luvat ja ilmoitukset

Meluilmoituksen tarve tulee selvittää 60 vrk ennen tapahtumaa ympäristökeskuksesta, ja meluilmoitus tulee toimittaa vähintään 30 vrk ennen tapahtumaa Espoon ympäristökeskukselle. Jätehuoltosuunnitelma tulee toimittaa ympäristökeskukselle 30 vrk ennen tapahtumaa ympäristövaatimusten mukaisesti.

Tarkempia lisätietoja ympäristön luvista ja ilmoituksista on kohdassa luvat ja ympäristökeskuksen sivuilla.

Siisti tapahtuma -ympäristöopas

Pääkaupunkiseudun yhteishanke Greening Events on julkaissut Siisti tapahtuma! -ympäristöoppaan, joka on tarkoitettu tapahtumajärjestäjille neuvoksi ja avuksi ympäristöasioiden hyvään hoitamiseen. Oppaaseen on kerätty käytännön vinkkejä tapahtumapaikan valinnasta, liikkumisesta ja logistiikan tehostamisesta, hankinnoista sekä energian kulutuksesta. Opas antaa tietoa myös melusta ja elintarviketurvallisuudesta sekä jätehuollosta, ja siinä opastetaan kestävään juoma- ja ruokatarjoiluun.

Lataa Siisti tapahtuma! -ympäristöopas (pdf, 6403 Kt)

Ekokompassi tapahtuma – ympäristöjärjestelmä

Tapahtumasta voi rakentaa ympäristöystävällisen ja saada siitä ympäristötodistuksen. Ekokompassi on tapahtumille ja tapahtumapaikoille suunnattu ympäristöjärjestelmä –ja todistus. Alueenkäyttövuokrasta myönnetään 30 %:n alennus, jos tapahtumalla on Ekokompassi. Palvelua tarjotaan pääkaupunkiseudun tapahtumille HSY:n Ilmastoinfon kautta.

Ohjeet ja lisätiedot