Lähiöfest2019 huipentuu Espoossa syyskuun viimeisellä viikolla

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.6.2019 klo 12.10

Kolmatta kertaa järjestettävä Lähiöfest on puheenvuoro paikallisuuden puolesta. Aikamme suurimmat haasteet kestävästä kehityksestä eriarvoistumiseen ratkaistaan siellä missä ihmiset asuvat.

“Liian usein kaupungeista puhutaan vain vanhojen ydinkeskustojen tai uusien kaupunginosien näkökulmasta. Lähiöfest nostaa lähiöt ja naapurustot esiin, koska kaupunkien tulevaisuus kuuluu kaikille”, sanoo Lähiöfestin vastaava tuottaja Katja Lindroos Urban Practice Oy:stä.

Vuonna 2019 Lähiöfest matkaa neljään eri kaupunkiin ja laajenee samalla koko vuodelle: keväällä tapahtumakaupunkeina olivat Riihimäki ja Kauniainen, syksyllä isäntäkaupunkina on Espoo ja mukana myös Helsinki. Tapahtumien ja kokeilujen opit tuodaan yhteen syyskuun viimeisellä viikolla Espoossa.

”Neljään kaupunkiin levittäytyvä Lähiöfest on kansainvälisestikin uusi tapa käydä keskustelua kaupungeista. Nyt voimme sekä vahvistaa paikallisuutta että levittää hyviä ideoita paikasta toiseen.”

Festivaalipaikkoina kirjastot, koulut, kampusalue ja metro

Lähiöfestillä ei ole yhtä festivaalialuetta, vaan se käyttää itse kaupunkia kohtaamisten paikkana. Työpajat, talk show’t, pop-upit ja yleisötapahtumat järjestetään kirjastoissa, kouluissa, kampuksella, jopa metrovaunussa.

Kaikille avoimet arki-iltojen työpajat ja talk show’t, nimellä Espoo-live, pidetään Tapiolassa, Kivenlahdessa, Espoon keskuksessa ja Leppävaarassa. Työpajoissa etsitään asukkaiden kanssa ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin ja kehitetään ehkä uusia paikallisia bisnesideoitakin. Espoon kaupunki kutsuu kaupunkilaiset mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Espoo-liven debatit striimataan verkkoon, ja aiheet joukkoistetaan: kesällä kaupunkilaiset voivat sosiaalisen median kautta ehdottaa mistä pitäisi puhua.

Espoo-live muuntuu lauantaina Metro-liveksi. Metrovaunussa käytäviin keskusteluihin tulee mukaan myös Helsingin teemoja. Välillä Vuosaari-Matinkylä liikkuva talk show virittää keskustelua siitä mikä erottaa ja mikä yhdistää erilaisia kaupunginosia.

Espoon kaupunki isännöi viikon suurinta yleisötapahtumaa, pop-up-hengessä toteutettavaa Lähiöfest Toria lauantaina 28.9. Matinkylän Tiistilän koulussa. Tapahtuma on avoin kaikenlaisille toimijoille, ja se on suunnattu kaikenikäisille. Espoon kaupunki tuo Lähiöfest Torille poikkihallinnollisten ohjelmien teemoja kestävästä kehityksestä hyvinvointiin ja osallisuuteen. Tapahtuma juhlistaa samalla Matinkylän 50-vuotissyntymäpäivää. Torin toteutuksessa ovat mukana Lähiöfest-pääyhteistyökumppanit Innovarch, K-Market ja NCC ja monet sisältökumppanit. Ohjelma julkistetaan elokuun lopulla.

Koko Lähiöfest-viikon keskus-hubina toimii Dome of Visions -paviljonki, jonka pääyhteistyökumppani NCC tuo Otaniemeen Aallon kampusalueelle. Dome on avoin tila keskustelulle kaupungista ja erityisesti viikon pääteemasta eli kestävä kehityksestä. Luvassa on tietoiskuja, kirjanjulkistuksia ja kaupungin yöelämän kehittämistä. Aallon kampuksella järjestetään myös perjantaina 27.9. kansainvälinen pääseminaari People-Driven City, joka tuo yhteen kaupunkien kehittäjiä mm. Alankomaista, Ruotsista, Virosta, Sveitsistä, Meksikosta ja Suomesta.

Innovarch (osa Vahanen-yhtiöitä) ja K-Market ovat Lähiöfestin pääyhteistyökumppaneina jo toista kertaa edistämässä lähialueidensa yhteisöllisyyttä ja hyvää henkeä. Innovarch järjestää koululaisille innovaatiokilpailun “Tunnista, oivalla ja tee!”. K-Market haluaa olla aktiivisesti mukana kehittämässä ympäri Suomen sijaitsevien kauppojensa lähiyhteisöjä ja luomassa niiden asukkaille kotoisia kohtaamispaikkoja.

Kaupunkioppia tulevaisuuden kaupunkivaikuttajille

Lähiöfest on ensimmäisestä, vuonna 2015 järjestetystä tapahtumasta lähtien ollut tiiviisti tekemisissä koulujen ja oppimisen kanssa. Vuonna 2019 yhteistyö koulujen kanssa nousee uudelle tasolle.

Lähiöfestin aikana käynnistetään City Learning – Kaupunkioppi -projekti. Tavoitteena on kehittää yhdessä koulujen opettajien ja oppilaiden sekä Lähiöfestin kumppaneiden kanssa, miten kaupungista voidaan oppia kouluissa ilmiölähtöisesti. Kaupunki on hyvä esimerkki ilmiöstä, jota on mahdotonymmärtää tarkastelemalla vain yhtä asiaa kerrallaan.

Juniori Pormestariksi nimetty kokeilu on kaksiosainen: keväällä järjestettiin työpajamaisia oppitunteja kouluissa, jonne eri alojen asiantuntijat tulevat opettamaan, syksyllä taas koululaiset lähtevät ulos koulusta oppimaan kaupunkitilaan asiantuntijoiden johdolla. Syksyn kokeiluihin otetaan mukaan kouluja eri puolilta pääkaupunkiseutuja. Kokeiluja täydentävät Lähiöfest-pääyhteistyökumppaneiden omat projektit, jotka tarjoavat maksutta uusia työkaluja ja oppimisen tapoja kouluille. Kokeilun opit tullaan jakamaan kaikkien vapaaseen käyttöön.

Taustaa

Urban Practicen aloitteesta käynnistetty Lähiöfest matkaa vuonna 2019 neljään eri kaupunkiin: host city on Espoo, event cities Kauniainen ja Riihimäki, ja campaign city Helsinki.

Lähiöfest tehdään yhteistyömallilla: kaikki kumppanit ovat festivaalilla mukana sekä asiantuntijoina että aktiivisina ohjelmantekijöinä. Kaupunkien lisäksi tapahtumia ja kokeiluja ovat tekemässä yritykset, oppilaitokset ja yliopistot, yhdistykset ja aktivistiryhmät sekä asukkaat. Lähiöfest2019-pääyhteistyökumppaneita ovat Innovarch, KMarket ja NCC. Sisältökumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurimuseo, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Omnia, EMMA, Maptionnaire, Yhteismaa, Treamer, Alankomaiden suurlähetystö, Viron suurlähetystö, Suomen Beneluxkulttuuri-instituutti ja Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus. Yhteistyötä tehdään myös YLEn metropolitoimituksen kanssa.

Edelliset Lähiöfestit järjestettiin vuonna 2015 Mikkolassa (nimellä “Lähiöfestivaali Our House”) ja vuonna 2017 kymmenessä kaupunginosassa Helsingissä.

Lisätietoa ja lehdistökuvat:

vastaava tuottaja Katja Lindroos, katja@lahiofest.fi / +358 50 354 1411

Facebook & Instagram @lahiofest Twitter Lähiöfest @OurHouseFI

lähiöfest.fi

Lähiöfest2019 on Urban Practice Oy:n tuotantoa, urbanpractice.fi

Kuva: Ramon Maronier, Lähiöfest