Koronarokotukset Espoossa

Tiedotamme tällä sivulla koronarokotusten etenemisestä ja ajanvarauksesta. Seuraa sivun alla olevia uutisia.

20.4. Päivitetty tänä vuonna 55v täyttävien ajanvarauksen avautuminen, maininta, keille 65-69-vuotiaille Vaxzevriaa ei anneta sekä ohjeet rokotusajan perumisesta.
14.4. Muutettu AstraZenecan rokotteen nimeksi Vaxzevria ja jäsennetty sivua uudelleen. 

Päivitetty 9.4. Tänä vuonna 60v täyttävien ajanvarauksen avautuminen, tieto koronan sairastaneiden rokotuksesta sekä tieto mahdollisuudesta hakea Kelan tukea rokotusmatkalle. 
Päivitetty 1.4. Tänä vuonna 65v täyttävä saa Astra-Zenecan rokotteen

Nyt rokotusvuorossa ovat:

 • tänä vuonna 55 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat asukkaat, eli vuonna 1966 tai aikaisemmin syntyneet. Lisäksi rokotetaan vuonna 1951 tai aiemmin syntyneiden henkilöiden omaishoitajat, joilla on omaishoidontuen päätös. 
 • THL:n määrittämä riskiryhmä 1: 16-69-vuotiaat, eli vuonna 2005-1952 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Lue lisää vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavista sairauksista tai tiloista.  ​​Riskiryhmien rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Espoon kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.
  • HUOM! Henkilön tulee olla täyttänyt 16 vuotta, jotta hän voi saada rokotuksen. 
 • THL:n määrittämä  riskiryhmä 2: 18-69-vuotiaat, eli vuosina 1952-2003 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle  koronavirustaudille altistava sairaus.  Lue lisää vaikealle koronavirustaudille altistavista sairauksista tai tiloista.   ​Riskiryhmien rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä  Kanta-palvelusta tai Espoon kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Rokotteet

Espooseen saadaan tällä hetkellä kahta eri koronavirusrokotetta: Pfizer-BioNTech Comirnaty sekä AstraZeneca Vaxzevria. Rokotteet jaetaan HUSin, THL:n ja kuntien yhteisen suosituksen mukaan 29.3. alkaen seuraavasti:

Pfizer-BioNTech Comirnaty -rokote                

 • Vuonna 1951 tai aikaisemmin syntyneet eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat
 • Vuonna 1957-1966 syntyneet eli tänä vuonna 55-64 vuotta täyttävät 
 • Vuosina 1957-2003 syntyneet eli 18-64 vuotta täyttävät riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat
 • Vuosina 2004-2005 syntyneet eli 16-17 vuotta täyttävät, jotka kuuluvat riskiryhmään 1

AstraZeneca Vaxzevria -rokote

 • Vuosina 1952-1956 syntyneet eli tänä vuonna 65-69 vuotta täyttävät riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat
 • Vuosina 1952-1956 syntyneet eli tänä vuonna 65-69 vuotta täyttävät perustervee

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).  Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle. Lue lisää THL:n sivuilta.

THL:n linjauksen mukaisesti rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä rokotetta rokotuksessa käytetään. Kaikki käytetyt rokotteet ovat turvallisia ja tehokkaita. Voit lukea lisää koronarokotteista THL:n sivuilta.

Suosituksen mukaan ensimmäisinä rokotetaan ihmiset, joilla on suurin riski saada koronavirustaudin vakava muoto tai kuolla tautiin sekä ihmiset, joilla on merkittävä riski kohdata virus työssään. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.

Ikäihmisten ja riskiryhmien jälkeen siirrytään rokottamaan THL:n määrittämän rokotusjärjestyksen mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä arviolta huhtikuun puolessa välissä. Väestön rokottamiseen päästään tämänhetkisen arvion mukaan toukokuussa. Asiasta tiedotetaan lisää aikataulun ja rokotusjärjestyksen varmistuttua.

Koronan sairastaneiden henkilöiden rokotus 

Koronan sairastaneet henkilöt rokotetaan pääosin aikaisintaan 6 kk sairastumisen jälkeen. Rokotusajan voi varata 6 kk positiivisen koronatestin jälkeen, mikäli kuuluu tuolloin rokotusvuorossa oleviin.

Tämän hetken ohje on, että myös koronan sairastaneelle annetaan 2 annosta rokotetta. Mikäli sairastut koronaan ensimmäisen rokotuksen jälkeen, tehosterokotus annetaan 6 kk positiivisen koronatuloksen jälkeen.

Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Tämän vuoksi koronan sairastaneiden rokotuksella ei ole kova kiire.

Syvästi immuunipuutteinen henkilö tai biologista reumalääkettä käyttävä voi saada rokotteen n. 3 kk kuluttua positiivisesta koronatestistä.

Ajanvaraus rokotuksiin

Rokotuksiin voi varata ajan henkilö, joka on rokotusvuorossa. Katso lista rokotusvuorossa olevista yläpuolelta. Kullekin rokotettavalle pitää varata oma rokotusaika, mutta ajat voivat olla esim. peräkkäisiä.

Varaa aika sähköisestä ajanvaraujärjestelmästä koronarokotusaika.fi

 • Aikoja avataan sitä mukaa, kun uusi rokote-erä on käytettävissä. Jos aikoja ei ole tarjolla, kokeile uudelleen myöhemmin.
 • Alkuvaiheessa voi varata ajan ensimmäisen rokoteannoksen antamiseen. Aika toisen rokoteannoksen antamiseen varataan ensimmäisen rokotustilanteen yhteydessä. Myöhemmässä vaiheessa palvelussa voi varata ajat suoraan molemmille rokotuskerroille.

Jos haluat asioida puhelimessa, voit jättää takaisinsoittopyynnön numeroon 09 816 34800 (ma-pe klo 8–18).

 • Soita vain kerran, ja jää odottamaan takaisinsoittoa. Takaisinsoittopalvelu ottaa yhteyttä sitä mukaa, kun rokotusaikoja on saatavilla. Osa voi joutua odottamaan takaisinsoittoa jopa useamman päivän tai viikon, koska soittoja tehdään vain silloin, kun rokotusaikoja on tarjolla.
 • Omaishoitajat voivat toistaiseksi varata ajan vain puhelimitse.
 • Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa  040 6393945. 

Aikoja annetaan vain rokotusvuorossa oleville. Mikäli et kuulu edellä mainittuihin ryhmiin, pyydämme, että malttaisit odottaa vuoroasi etkä vielä soittaisi ajanvarausnumeroon, jotta palvelu ei ruuhkautuisi. Rokotusaikoja voi varata puhelimitse vain koronarokotusten ajanvarausnumerosta. Pyydämme, että et ottaisi yhteyttä muihin Espoon kaupungin numeroihin tai palveluihin rokotusajanvarausasioissa.

Puolesta asiointi

Voit varata ajan iäkkään henkilön puolesta, jos sinulla on virallinen valtuutus. Valtuutuksen toisen henkilön asioiden hoitamiseen voit tehdä Suomi.fi-verkkopalvelussa, jossa valtuuttaja ja valtuutettu tarvitsevat tunnistautumiseen pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Suomi.fi-palvelussa käytetään terveydenhuollon asioiden hoito -valtuutusta. Saat lisätietoa suomi.fi-valtuutuksesta tästä linkistä

Ajanvarauksen peruutus

Saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi.  Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen ja molemmat varaukset tulee tehdä uudelleen. 

Varausavaimen ja pin-koodin avulla voit myös perua tai siirtää vain tehosterokotusajanvarauksen. Ajanvarausjärjestelmässä voit siirtää sen aikavälille, joka on 11 viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta tai 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. 

Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse.  

Toisen rokotuksen varaaminen 

Jos olet saanut ensimmäisen rokoteannoksen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 11 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. 

Rokotuspisteet

 • Tapiolan terveysasema (os. Ahertajantie 2)
 • Ison Omenan kauppakeskus, 2. krs (os. Suomenlahdentie 1)
  Rokotuspiste sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, Iso Omenan palvelutorin alakerrassa. Löydät rokotuspisteen parhaiten, kun tulet sisään kauppakeskukseen Piispansillan metron puoleisesta pääovesta. Autolla saapuville suositellaan ajoa parkkihalliin Suomenlahdentien kautta. Asiakkaille pysäköinti on ilmaista kaksi ensimmäistä tuntia.
 • Lintuvaaran rokotuspiste (os. Veräjäkallionkatu 3)
  Autolla saapuvat voivat pysäköidä rokotuksen ajaksi kadun toisella puolella sijaitsevan Leppävaaran kirkon parkkipaikalle.
 • Metro Areena (os. Urheilupuistontie 3)

Jos terveydentila estää liikkumasta julkisilla kulkuvälineillä tai jos julkisia kulkuvälineitä ei ole käytettävissä, Kelasta voi hakea korvausta taksimatkasta koronarokotukseen. Lue lisää tiedotteesta Kela korvaa matkoja koronarokotuspisteeseen.

Tiedotamme rokotusten etenemisestä ajantasaisesti

Rokotuksia jatketaan sitä mukaa kuin rokotteita saadaan Espooseen. Rokotusten eteneminen Espoossa riippuu siitä, miten eri rokotteet saavat myyntiluvan ja kuinka nopeasti lääkeyhtiöt pystyvät tuottamaan rokotteita sekä kuinka nopeasti rokotteita saadaan Suomeen.

Tiedotamme rokotuksista verkkosivujemme lisäksi myös esimerkiksi paikallismedioissa, kuten Länsiväylässä ja Espoo-lehdessä. Lähetämme vuorollaan kaikille tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille espoolaisille postitse kutsukirjeen rokotuksiin ja ohjeet ajanvaraukseen.

 • Rokotteen saavat kaikki halukkaat.
 • Rokotteet ja rokottautuminen ovat kaikille maksuttomia.
 • Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Klikkaa alla olevaa otsikkoa, niin näet tarkemmat tiedot rokotusten etenemisestä.

Koronarokotusten eteneminen Espoossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset

Koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta Rokotukset ovat alkaneet viikolla 1.
Koronapotilaita hoitavien infektiovastaanottojen ja koronanäytteenottojen henkilökunta Rokotukset ovat alkaneet viikolla 2.
Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta Rokotukset ovat alkaneet viikolla 2.

Kotihoidon henkilökunta

Rokotukset ovat alkaneet viikolla 4.
Muu sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen henkilökunta (esim. vammaisten asumispalvelut) Rokotukset eivät ole alkaneet. Rokotusten alkaessa kutsu rokotuksiin lähetetään esimiesten kautta.
Muu henkilöstö

Ikäryhmän mukaan. Ks. alin rivi "muu väestö" .

Väestön rokotukset

Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan asukkaat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 2.
85 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 4. 
80–84-vuotiaat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 6.
Ajanvaraus on avattu.
75–79-vuotiaat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 9. 
70–74-vuotiaat Rokotukset alkoivat viikolla 11. 
Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava perussairaus
 • Rokotukset ja ajanvaraus on alkanut 60-69-vuotiaiden osalta viikolla 7.
 • 50-59-vuotiaiden ajanvaraus ja rokotukset ovat alkaneet viikolla 8.
 • Ajanvaraus avattu koko riskiryhmälle viikolla 8
Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava perussairaus
 • 50-69-vutiaiden rokotukset alkoivat viikolla 11.
 • Ajanvaraus koko riskiryhmälle avattiin viikolla 12 
Kotihoidon asiakkaat Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät kotihoidon asiakkaat, jotka eivät pääse rokotuspisteeseen sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat, tänä vuonna 70-vuotta täyttävät, ja omaishoitajat, joilla on omaishoidon tuen päätös. Rokotukset alkaneet viikolla 7.
Muu väestö (16 vuotta täyttäneet)
 • 65-69-vuotiaiden (s. 1952-1956) ajanvaraus aukesi viikolla 14.
 • 60-64-vuotiaiden (s. 1957-1961)ajanvaraus aukesi viikolla 15.
 • 55-59 vuotta täyttävien (s. 1962-1966) ajanvaraus aukesi viikolla 16.
Muiden rokotukset eivät ole vielä alkaneet. 

Lisätietoja rokotteista