Koronarokotukset Espoossa

Koronarokotukset ovat alkaneet Espoossa. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita tutkiva ja hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä muuta kiireellistä hoitoa antava henkilöstö. Myös ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat kuuluvat ensimmäisinä rokotettaviin. Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen. 

Rokotuksia jatketaan sitä mukaa kun rokotteita saadaan Espooseen. Koronavirusrokotteita saadaan Suomeen aluksi vain rajoitetusti, ja siksi rokotteita on alkuun mahdollista tarjota vain tietyille kohderyhmille. Laajempi henkilökunnan ja väestön rokottaminen voidaan aloittaa arviolta kevättalvella  –  keväällä 2021.

Rokotusjärjestys

THL:n kansallisen rokotusjärjestyksen mukaan ensimmäisinä rokotetaan:

 1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
  1. Teho-osastojen henkilökunta
  2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
  3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
  4. Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)
  5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta
 2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
  1. ≥80-vuotiaat*                                         
  2. 75–79-vuotiaat *
  3. 70–74-vuotiaat* 
  4. <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus**
  5. <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus***
   *mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
   **Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea immunosuppressiivinen tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
   *** Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.
 3. Muu väestö 

Suosituksen mukaan ensimmäisinä rokotetaan ihmiset, joilla on suurin riski saada koronavirustaudin vakava muoto tai kuolla tautiin sekä ihmiset, joilla on merkittävä riski kohdata virus työssään.

Aikataulut tarkentuvat - tiedotamme ajantasaisesti

Tiedotamme tällä sivulla koronarokotusten etenemisestä. Seuraa alla olevia uutisia. Tiedotamme rokotuksista myös paikallismedioissa, kuten Länsiväylässä. Lähetämme kaikille tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille espoolaisille postitse infokirjeen rokotuksista ja ohjeet ajanvaraukseen.

Rokotusten eteneminen Espoossa riippuu siitä, miten eri rokotteet saavat myyntiluvan ja kuinka nopeasti lääkeyhtiöt pystyvät tuottamaan rokotteita sekä kuinka nopeasti rokotteita saadaan Suomeen.

Rokotukset tullaan järjestämään niille varatuissa pisteissä Espoossa. Rokotuksiin varataan aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä tai soittamalla ajanvarausnumeroon. Tiedotamme näistä myöhemmin.

 • Rokotteen saavat kaikki halukkaat.
 • Rokotteet ja rokottautuminen ovat kaikille maksuttomia.
 • Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Lisätietoja rokotteista