Koronarokotukset Espoossa

Tiedotamme tällä sivulla koronarokotusten etenemisestä ja ajanvarauksesta. Seuraa myös sivun alla olevia uutisia.

Ajankohtaista

Nyt rokotusvuorossa ovat:

 • Kaikki 16 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat asukkaat, eli vuonna 2005 tai aikaisemmin syntyneet.
  • Sinun tulee olla täyttänyt 16 vuotta, jotta voit saada rokotuksen.
  • Sinun tulee olla täyttänyt 16 vuotta, jotta voit varata ajan rokotukseen sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä. Voit varata ajan rokotukseen puhelimitse ennen kuin olet täyttänyt 16 vuotta, mutta rokotushetkellä sinun tulee olla 16-vuotias.
 • 12-15-vuotiaat, jotka kuuluvat THL:n määrittämään riskiryhmään 1 tai 2.
 • Huoltaja voi varata ajan alle 18-vuotiaan puolesta sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä koronarokotusaika.fi.

Valtioneuvoston 16.4 tekemä muutos covid-19-rokotussetukseen täsmensi Suomen aiempaa rokotusjärjestystä siten, että riskiryhmien, sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen kaikki muut ihmiset rokotetaan koko maassa ikäryhmittäin. 

Ajanvaraus rokotuksiin

Varaa aika sähköisestä ajanvaraujärjestelmästä koronarokotusaika.fi

 • Aikoja avataan sitä mukaa, kun uusi rokote-erä on käytettävissä. Jos aikoja ei ole tarjolla, kokeile uudelleen myöhemmin.
 • Voit varata ajat suoraan molemmille rokotuskerroille.
 • Huoltaja voi varata ajan alle 18-vuotiaan lapsensa puolesta.

Jos haluat asioida puhelimessa, voit jättää takaisinsoittopyynnön numeroon 09 816 34800 (ma-pe klo 8–18).

 • Soita vain kerran, ja jää odottamaan takaisinsoittoa. Takaisinsoittopalvelu ottaa yhteyttä sitä mukaa, kun rokotusaikoja on saatavilla. 
 • Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa 040 6393945. 

Kullekin rokotettavalle pitää varata oma rokotusaika, mutta ajat voivat olla esim. peräkkäisiä. Jos et saavu rokotusvuorollesi 15 minuutin sisällä varatusta ajasta, aika perutaan ja sinun tulee varata uusi aika.

Ensimmäinen annos ilman ajanvarausta Isosta Omenasta

Maanantaista 19.7. alkaen Ison Omenan rokotuspisteelle voi tulla ottamaan ensimmäisen koronarokoteannoksen ilman ajanvarausta arkisin klo 9.30–11.30 ja 12.15–14.00. Rokotteen voivat saada kaikki 16 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat espoolaiset, eli vuonna 2005 tai aikaisemmin syntyneet sekä 12–15-vuotiaat, jotka kuuluvat THL:n määrittämään riskiryhmään 1 tai 2. Sinulle varataan samalla aika tehosterokotukseen. 

Huomaathan, että ilman ajanvarausta saa vain ensimmäisen rokoteannoksen. Ilman ajanvarausta emme anna tehosteannoksia. Annettavien rokotteiden määrät vaihtelevat päivittäin. 

Puolesta asiointi koronarokotusaika.fi:ssä

Voit varata ajan alle 18-vuotiaan lapsesi puolesta sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä koronarokotusaika.fi. Puolesta asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista esim. verkkopankkitunnuksilla.

Voit varata ajan iäkkään henkilön puolesta sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä koronarokotusaika.fi, jos sinulla on virallinen valtuutus. Valtuutuksen toisen henkilön asioiden hoitamiseen voit tehdä Suomi.fi-verkkopalvelussa, jossa valtuuttaja ja valtuutettu tarvitsevat tunnistautumiseen pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Suomi.fi-palvelussa käytetään terveydenhuollon asioiden hoito -valtuutusta. Saat lisätietoa suomi.fi-valtuutuksesta tästä linkistä

Varatun ajan muuttaminen tai peruutus

Saat varaamistasi ajoista vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen. Vahvistusviestissä on tarvittava linkki, varausavain ja pin-koodi asioimiseen sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä koronarokotusaika.fi. Jos peruutat ensimmäisen rokotusajan, peruuntuu myös ajanvaraus tehosterokotukseen ja molemmat varaukset tulee tehdä uudelleen. 

Varausavaimen ja pin-koodin avulla voit myös perua tai siirtää vain tehosterokotusajanvarauksen. Ajanvarausjärjestelmässä voit siirtää sen aikavälille, joka on 8 viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta tai 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. 

Jos rokotusajankohtaan on alle 5 tuntia, peruutuksen voi tehdä vain puhelimitse.  

Toisen rokotuksen varaaminen 

Jos olet saanut ensimmäisen rokoteannoksen, mutta et ole varannut tehosteaikaa, voit ajanvarausjärjestelmässä varata ajan tehosterokotukseen aikavälille, joka on aikaisintaan 8 viikkoa tai viimeistään 12 viikkoa ja 5 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen. 

Rokotteet

Valtaosa espoolaisista rokotetaan Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotteella.

AstraZeneca Vaxzevria -rokotteen voivat valita ainoastaan vuosina 1952-1956 syntyneet eli tänä vuonna 65-69 vuotta täyttävät. Myös 65-69-vuotiaat voivat kuitenkin halutessaan valita Pfizer-BioNTech Comirnaty -rokotteen.

Ison Omenan rokotuspisteellä on 28.7. alkaen myös Modernan koronarokotetta.

Voit lukea lisää koronarokotteista THL:n sivuilta.

Tehosterokotukset

 • THL suosittaa, että 65-69-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecan Vaxzevria-rokotetta, ottaisivat myös toisen annoksen Vaxzevriaa, mikäli valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Voit halutessasi saada tehosterokotteen Pfizer-BioNTech Comirnatylla.
 • Alle 65-vuotiaat (s. 1957 tai myöhemmin), jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecan Vaxzevriaa, saavat tehosterokotteeksi Pfizer-BioNTech Comirnatyn.
 • Henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Pfizer-BioNTech Comirnatya, tulevat saamaan tehosteen samaa rokotetta.

Tehosterokotusten antoa voidaan nopeuttaa ulkomaille opiskelemaan tai töihin lähteville

Tehosterokotusten ajankohtaa voidaan aikaistaa sellaisten henkilöiden osalta, jotka ovat suuntaamassa ulkomaille töihin tai opiskelemaan. Jotta henkilö voi ilmoittautua jonotuslistalle, tulee opiskelijavaihdon tai ulkomaankomennuksen olla tiedossa ja varmistunut, ei vain mahdollinen. Ulkomailla oleilun tulee kestää vähintään kolme kuukautta ja ensimmäisen ja toisen rokotuksen välillä tulee olla vähintään kolme viikkoa. Jonotuslistalle ei pääse vapaa-ajan matkustamisen vuoksi.

Voit päästä jonotuslistalle täyttämällä tämän lomakkeen. Lomakkeen tietojen perusteella ammattilaiset arvioivat, voidaanko sinun tehosterokotusaikaasi aikaistaa. Mikäli kyllä, pääset nopeutettujen tehosterokotusten jonotuslistalle ja soitamme sinulle ajan varaamiseksi. Nopeutettu tehosterokotus koskee myös mukana ulkomaille matkustavia perheenjäseniä. Huom! Voit itse aikaistaa tehosterokotustasi aikaisintaan 8 viikkoon ensimmäisestä annoksesta koronarokotusaika.fi -palvelussa.

Koronan sairastaneiden henkilöiden rokotus 

Koronan sairastaneet henkilöt rokotetaan pääosin aikaisintaan 8 viikkoa sairastumisen jälkeen.

Tämän hetken ohje on, että myös koronan sairastaneelle annetaan 2 annosta rokotetta. Mikäli sairastut koronaan ensimmäisen rokotuksen jälkeen, tehosterokotus annetaan 8 viikkoa positiivisen koronatuloksen jälkeen.

Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Tämän vuoksi koronan sairastaneiden rokotuksella ei ole kova kiire.

Rokotuspisteet

 • Tapiolan terveysasema (os. Ahertajantie 2)
 • Ison Omenan kauppakeskus, 2. krs (os. Suomenlahdentie 1)
  Rokotuspiste sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, Iso Omenan palvelutorin alakerrassa. Löydät rokotuspisteen parhaiten, kun tulet sisään kauppakeskukseen Piispansillan metron puoleisesta pääovesta. Autolla saapuville suositellaan ajoa parkkihalliin Suomenlahdentien kautta. Asiakkaille pysäköinti on ilmaista kaksi ensimmäistä tuntia.
 • Lintuvaaran rokotuspiste (os. Veräjäkallionkatu 3)
  Autolla saapuvat voivat pysäköidä rokotuksen ajaksi kadun toisella puolella sijaitsevan Leppävaaran kirkon parkkipaikalle.
 • Metro Areena (os. Urheilupuistontie 3)

Jos terveydentila estää liikkumasta julkisilla kulkuvälineillä tai jos julkisia kulkuvälineitä ei ole käytettävissä, Kelasta voi hakea korvausta taksimatkasta koronarokotukseen. Lue lisää tiedotteesta Kela korvaa matkoja koronarokotuspisteeseen

Koronarokotuksen voi saada myös kotona

Koronarokotteen saa nopeimmin rokotuspisteessä, mutta jos rokotettava ei toimintakykynsä vuoksi pääse rokotuspisteelle, rokotuksen voi saada kotonaan. Kaikenikäiset rokotusvuorossa olevat espoolaiset voivat tiedustella kotona tapahtuvaa koronarokotusta Seniorineuvonta Nestorista. Nestori haastattele rokotettavaa tai hänen omaistaan sekä perehtyy potilastietoihin. Näiden tietojen perusteella Nestori ohjaa asiakkaan joko rokotuspisteelle tai kotirokotukseen. Perussairaudet, apuvälineiden käyttö, ikä tai pelko eivät ole este rokottamiselle rokotuspisteellä.

EU-koronatodistukset on saatavilla Omakannasta

Euroopan Uninonin yhteisen koronatodistuksen on voinut saada Omakannasta 14.7. alkaen. Jos et pysty saamaan todistuksia Omakannasta, emme tällä hetkellä pysty tarjoamaan virallista EU-todistusta terveydenhuollosta, mutta voit saada kansallisen rokotustodistuksen. Tiedon viimeisimmästä koronatestituloksesta saat koronatietoni.fi. 

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: 

 • todistus koronarokotuksesta, 
 • todistus koronatestituloksesta, 
 • todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Koronarokotustodistusten muodostumisessa on ollut ongelmia. Suurin osa ongelmista on saatu ratkaistua, mutta joidenkin todistukset eivät korjauksistakaan huolimatta ole vielä tulleet näkyviin. Mikäli todistuksesi ei näy omakannassa, voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen koronarokotustodistus@espoo.fi. Kirjaathan sähköpostiin nimesi ja syntymäaikasi muodossa xx.xx.xxxx sekä voimassa olevan puhelinnumeron. Kirjaa lisäksi saamasi ensimmäisen ja toisen rokotteen päivämäärät, näkyykö kirjaukset Omakannassa ja näkyykö kirjaukset rokotustodistuksessa. Älä koskaan lähetä sähköpostilla henkilötunnustasi. Osoitteeseen saapuneita viestejä käsitellään kiireellisyysjärjestyksessä.

Mikäli tarvitset todistusta välttämättömästä syystä, jollainen on mm. työmatka (esimerkiksi lomamatka ei ole välttämätön syy), voimme pyydettäessä tulostaa ja lähettää postitse Espoon oman Covid-19-rokotustodistuksen, missä rokotustiedot on kirjattu suomen-, ruotsin ja englannin kielellä. Espoon oma Covid-19-todistus ei ole EU-todistus eikä sisällä QR-koodia. Mikäli tarvitset Espoon oman Covid-19-rokotustodistuksen, lähetäthän pyynnön vähintään kaksi viikkoa ennen tarvetta. Potilasturvallisuus- ja tietosuojasyistä emme voi lähettää potilastietoja sähköpostitse.

Mikäli tarvitset todistusta erittäin välttämättömästi, mutta sellainen ei ole muodostunut Omakantaan, ole yhteydessä Espoon koronalinjalle. Voit jättää takaisinsoittopyynnön koronalinjalle numeroon 09 816 34600 arkisin klo 7–18 ja la-su klo 9-15.

Viimeisimmästä negatiivisesta koronatestituloksesta voi saada todistuksen osoitteesta koronatietoni.fi

Lue lisää EU:n koronarokotustodistuksesta Espoon sivuilta tai Kanta-palvelun sivuilta.

Perustietoa rokotuksista

 • Rokotteen saavat kaikki halukkaat.
 • Rokotteet ja rokottautuminen ovat kaikille maksuttomia.
 • Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Klikkaa alla olevaa otsikkoa, niin näet tiedot rokotusten ikäryhmittäisestä alkamisesta Espoossa. Voit katsoa päivittäin päivittyvän tilanteen rokotusten edistymisestä ikäryhmittäin THL:n sivuilta.

Koronarokotusten eteneminen Espoossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset

Koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta Rokotukset ovat alkaneet viikolla 1.
Koronapotilaita hoitavien infektiovastaanottojen ja koronanäytteenottojen henkilökunta Rokotukset ovat alkaneet viikolla 2.
Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta Rokotukset ovat alkaneet viikolla 2.

Kotihoidon henkilökunta

Rokotukset ovat alkaneet viikolla 4.
Muu sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen henkilökunta (esim. vammaisten asumispalvelut) Rokotukset ovat alkaneet. Kutsu rokotuksiin lähetetään esimiesten kautta.
Muu henkilöstö

Ikäryhmän mukaan. Ks. alin rivi "muu väestö" .

Väestön rokotukset

Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan asukkaat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 2.
85 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 4. 
80–84-vuotiaat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 6.
75–79-vuotiaat Rokotukset ovat alkaneet viikolla 9. 
70–74-vuotiaat Rokotukset alkoivat viikolla 11. 
Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava perussairaus
 • Rokotukset ja ajanvaraus on alkanut 60-69-vuotiaiden osalta viikolla 7.
 • 50-59-vuotiaiden ajanvaraus ja rokotukset ovat alkaneet viikolla 8.
 • Ajanvaraus avattu koko riskiryhmälle viikolla 8
Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava perussairaus
 • 50-69-vutiaiden rokotukset ovat alkaneet viikolla 11.
 • Ajanvaraus koko riskiryhmälle on avattu viikolla 12 
Kotihoidon asiakkaat Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät kotihoidon asiakkaat, jotka eivät pääse rokotuspisteeseen sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat, tänä vuonna 70-vuotta täyttävät, ja omaishoitajat, joilla on omaishoidon tuen päätös. Rokotukset ovat alkaneet viikolla 7.
Muu väestö
 • 65-69-vuotiaiden (s. 1952-1956) ajanvaraus auennut viikolla 14.
 • 60-64-vuotiaiden (s. 1957-1961)ajanvaraus auennut viikolla 15.
 • 55-59 vuotta täyttävien (s. 1962-1966) ajanvaraus auennut viikolla 16.
 • 50-54 vuotta täyttävien (s. 1967-1971) ajanvaraus auennut 29.4. viikolla 17.
 • 45-49 vuotta täyttävät (s. 1972-1976) – Ajanvaraus auennut 7.5. 
 • 40-44 vuotta täyttävät (s. 1977-1981) – Ajanvaraus auennut 18.5. 
 • 35-39 vuotta täyttävät (s. 1982-1986) – Ajanvaraus auennut 1.6.  
 • 30-34 vuotta täyttävät (s. 1987-1991) – Ajanvaraus auennut 9.6. 
 • 25-29 vuotta täyttävät (s. 1992-1996) – Ajanvaraus auennut 15.6.  
 • 20-24 vuotta täyttävät (s. 1997-2001) – Ajanvaraus auennut ti 22.6. 
 • 16 vuotta täyttäneet ja 17-19 vuotta täyttävät (s. 2002-2005) –  Ajanvaraus auennut ti 29.6. HUOM! Henkilön tulee olla täyttänyt 16 vuotta, jotta hän voi saada rokotuksen.
 • 12-15-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat  Ajanvaraus auennut 5.7.

Lisätietoja rokotteista