Kansallisia koronatodistuksia saatavilla - Eurooppalainen koronatodistus tulee käyttöön heinäkuussa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
3.6.2021 klo 13.22

Kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta. Viimeisimmästä negatiivisesta koronatestituloksesta voi saada todistuksen osoitteesta koronatietoni.fi.  Heinäkuussa tulee käyttöön eurooppalainen koronatodistus (EU Digital Covid Certificate), joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. 

Tällä hetkellä käytössä olevat koronatodistukset: 

Kansallinen koronarokotustodistus saatavilla ainoastaan Omakannasta 

Todistus, joka osoittaa, että henkilö on saanut rokotteen Covid-19-tautia vastaan. Todistuksen voi tulostaa itse tai esittää mobiililaitteelta. Todistuksessa on tiedot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Todistuksessa on tieto annetuista rokotteista – ei siis erimerkiksi tietoa sairastetusta Covid-19-taudista tai negatiivisesta koronatestituloksesta.  

Ohjeet todistuksen hakemiseen Omakannasta

Todistus viimeisimmästä negatiivisesta koronatestituloksesta on saatavilla koronatietoni.fi 

Sivustolta koronatietoni.fi on mahdollista ladata tai tulostaa todistus omasta viimeisimmästä koronatestituloksesta, mikäli se on negatiivinen. Todistus on englannin-, suomen- tai ruotsinkielinen. 

Eristyspäätös koronavirustaudin vuoksi eristykseen määrätylle henkilölle 

Eristykseen määrätään henkilö, joka on sairastunut koronavirustautiin. Tartuntatautiyksikkö postittaa eristyspäätöksen kotiin jokaiselle eristykseen määrätylle henkilölle. Eristyspäätöksen voi saada suomeksi tai ruotsiksi. Tämän todistuksen tarvitset, jos haet esimerkiksi Kelan tartuntatautipäivärahaa ajalta, jonka joudut olemaan poissa työstäsi. Lue lisää tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilta

Eurooppalainen koronatodistus tulee käyttöön heinäkuun puolessavälissä 

Heinäkuussa tulee käyttöön eurooppalainen koronatodistus (EU Digital Covid Certificate). EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta.  

Kun EU:n yhteinen koronatodistus heinäkuussa tulee käyttöön, koronatodistuksen voi saada Omakannan lisäksi tulosteena. 

Matkustamista tulee edelleen välttää 

THL suosittelee yhä rajoittamaan kaikkea matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille vain välttämättömään. 

Jos sinun on ohjeistuksista huolimatta matkustettava, ja tarvitset matkaasi varten todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, tulee sinun hakeutua testiin ja hankkia todistus yksityisten palveluntarjoajien kautta. 

Matkalta palaavat henkilöt käyvät koronatestissä maahan tullessaan. Testejä tehdään rajanylityspisteillä. Lisäksi henkilöt, jotka haluavat lyhentää maahan paluun jälkeistä 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, voivat hakeutua uuteen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Tämän testin voi varata itse osoitteesta koronabotti.hus.fi tai soittamalla Espoon koronaneuvonta- ja ajanvarausnumeroon p. 09 816 34600 (ma-pe klo 7–18 ja la-su 9–15).