Kansallinen koronarokotustodistus saatavilla Omakannassa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
27.5.2021 klo 13.51

Omakannasta on 26.5. alkaen saatavilla kansallinen todistus, joka osoittaa, että henkilö on saanut rokotteen Covid-19-tautia vastaan. Todistuksen voi tulostaa itse tai esittää mobiililaitteelta. Todistuksessa on tiedot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Rokotustodistukset tulevat kansalaisille näkyviin vaiheittain. Espoossa 16.4. alkaen rokotuksen saaneiden koronarokotustodistukset ovat jo saatavilla Omakannasta. Ennen 16.4. saaneiden tietoja päivitetään parhaillaan Omakantaan ja suurin osa tiedoista on jo viety.  Jos siis todistustasi ei vielä näy Omakannassa, odota rauhassa, tietosi kirjautuvat kyllä Omakantaan.

Tämä kansallinen rokotustodistus ei ole kansainvälisesti tunnustettu eli sinun tulee selvittää kohdemaasta, hyväksyykö se suomalaisen rokotustodistuksen matkustamista varten. Maat voivat siis itse päättää, mitä todistuksia ne vaativat, hyväksyvätkö ne kansallisen koronarokotustodistuksen rajanylitystilanteissa ja edellyttävätkö ne esimerkiksi yhtä vai kahta rokoteannosta. Todistuksessa on vain tieto annetuista rokotteista – ei siis erimerkiksi tietoa sairastetusta Covid-19-taudista tai negatiivisesta koronatestituloksesta. 

Todistuksen haku Omakannasta: 

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta. 
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa. 

Kansallisen koronarokotustodistuksen saa vain Omakannasta. 

Jos minulla ei ole pääsyä Omakantaan: 

Voit valtuuttaa toisen täysi-ikäisen henkilön käyttämään Omakantaa omasta puolestasi, jos ei itse pysty asioimaan palvelussa.

Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa eivätkä valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat pyytää muun todistuksen annetusta koronarokotuksesta puhelimitse maanantaista 31.5.2021 alkaen. Voit saada todistuksen soittamalla Espoon koronalinjalle numeroon p. 09 816 34600, arkisin klo 7–18 ja la-su klo 9-15. Tämä ei ole kansallinen koronarokotustodistus. 

Todistus lähetetään sinulle postissa. Toimitus kestää noin 2 viikkoa. 

Eurooppalainen koronatodistus käyttöön heinäkuussa

Myöhemmin kesällä käyttöön tuleva eurooppalainen todistus (EU Digital Covid Certificate) tulee käyttöön heinäkuussa. EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta. 

Kun EU:n yhteinen koronatodistus heinäkuussa tulee käyttöön, koronatodistuksen saa Omakannan lisäksi tulosteena.