EU-koronatodistukset saatavilla Omakannassa – tässä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.7.2021 klo 12.20

Euroopan Uninonin yhteisen koronatodistuksen on voinut saada Omakannasta 14.7. alkaen. Jos et pysty saamaan todistuksia Omakannasta, emme tällä hetkellä pysty tarjoamaan virallista EU-todistusta terveydenhuollosta, mutta voit saada kansallisen rokotustodistuksen. Tiedon viimeisimmästä koronatestituloksesta saat koronatietoni.fi. 

EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: 

  • todistus koronarokotuksesta, 
  • todistus koronatestituloksesta, 
  • todistus sairastetusta koronavirustaudista. 

Tallenna tai tulosta todistus itsellesi Omakannasta 

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta. 
  3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen. 
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille. 

Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa tai valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat saada kansallisen todistuksen koronarokotuksesta ottamalla yhteyttä koronarokotustodistus@espoo.fi. Käsittelemme saapuneita viestejä kiireellisyysjärjestyksessä. 

EU:n koronarokotustodistuksen saa toistaiseksi vain Omakannasta. Tällä hetkellä olemme valmistelemassa THL:n tuottamaa EU-koronatodituksen tulostus- ja kirjaamispalvelua, joka mahdollistaa QR-koodilla varustettu koronatodistuksen toimittamisen asiakkaalle paperisena. Toistaiseksi QR-koodillinen koronatodistus on saatavilla ainoastaan Omakannasta. 

Pyydä todistus terveydenhuollosta vain pakottavasta tarpeesta 

Koronarokotustodistusten muodostumisessa on ollut ongelmia. Suurin osa ongelmista on saatu ratkaistua, mutta joidenkin todistukset eivät korjauksistakaan huolimatta ole vielä tulleet näkyviin. Jos sinulla kuuluisi näkyä Omakannassa koronatodistus, mutta se ei siellä jostain syystä ole ja sinulla on pakottava tarve saada todistus ole yhteydessä koronarokotustodistus@espoo.fi. Kirjaathan sähköpostiin nimesi ja syntymäaikasi muodossa pv.kk.vvvv sekä voimassa olevan puhelinnumeron. Älä koskaan lähetä sähköpostilla henkilötunnustasi. Osoitteeseen saapuneita viestejä käsitellään kiireellisyysjärjestyksessä.  

Mikäli tarvitset todistusta erittäin välttämättömästi, mutta sellainen ei ole muodostunut Omakantaan, ole yhteydessä Espoon koronalinjalle. Voit jättää takaisinsoittopyynnön koronalinjalle numeroon 09 816 34600 arkisin klo 7–18 ja la-su klo 9-15. Pyrimme välttämään puhelinlinjojen kuormitusta ja siksi toivomme, että käytät Omakantaa, mikäli se on mahdollista.

Todistus siitä maasta, missä on saanut rokotteen tai käynyt testissä 

EU:n koronarokotustodistuksen saa siitä maasta, jossa rokotus on annettu. EU-maiden tulee antaa todistus myös jälkikäteen. Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. 

Negatiiviset testitulokset ovat voimassa lyhyen ajan, joten niiden osalta testituloksia ei kannata pyytää ulkomailta, vaan hakeutua Suomessa uuteen testiin tarvittaessa. Jos koronavirustaudin on sairastanut ulkomailla, todistus sairastetusta koronavirustaudista tulee pyytää siitä maasta, jossa positiivinen testitulos on tehty. 

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, katso kanta.fi -sivuilla olevat Usein kysytyt kysymykset