Espoo vie suomalaisyritysten osaamista Kiinaan osana Team Finland -verkostoa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
25.11.2014 klo 9.32

Espoon kaupunki lähtee viemään suomalaisyritysten osaamista sisarkaupunkinsa Shanghain kautta Kiinaan. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän johtama delegaatio matkustaa Shanghaihin 26. - 30.11.2014. Mukaan lähtee yrityksiä terveys- ja hyvinvointiteknologia-, opetus- ja oppimisteknologia- sekä ICT-, cleantech- ja matkailualoilta. Matkalle osallistuvia yrityksiä ovat mm. Rovio, Outotec, Santa Claus Foundation, Active Life Village Oy sekä startup-klusteri HealthSPA.

Espoon ja Shanghain pitkäaikainen kumppanuus yliopistoyhteistyössä, kulttuurin ja koulutuksen aloilla sekä ikääntyvien palveluissa luo erinomaisen lähtökohdan innovaatio- ja yritystyölle. Nyt Espoo haluaa yhteistyössä Team Finland -toimijoiden kanssa olla avaamassa suomalaisyrityksille ovia Kiinan markkinoille.

Team Finland on valtiorahoitteisten toimijoiden ja eri kumppaneiden verkosto, joka auttaa suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään, houkuttelee Suomeen ulkomaisia investointeja ja rakentaa Suomen maakuvaa. Team Finland -verkoston hyödyntäminen vientiä edistävien matkojen yhteydessä on julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä parhaimmillaan.

”Kiinassa ystävyyskaupunkiyhteistyö arvostetaan erittäin korkealle, ja se avaa mahdollisuuksia suomalaisten yritysten liiketoiminnan edistämiselle Shanghaissa”, painottaa työ- ja elinkeinoministeriön Team Finland -johtaja Jaani Heinonen.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan johtama Team Finland
- vienninedistämismatka tammikuussa 2015 jatkaa Suomen pitkäjänteistä työtä yritysten kansainvälistymisen ja liiketoiminnan tukemiseksi. Pekingiin ja Shanghaihin suuntautuvan matkan erityisinä painopisteinä ovat elintarviketeollisuuden sekä digitaalisten palveluiden ja ICT-ratkaisujen vientiponnistelujen tukeminen.

"Espoo on erinomainen esimerkki siitä, miten kaupunkien välinen tiivis yhteistyö voi auttaa suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään ja menestymään. Suomen väkilukuun verrattuna Shanghain lähes viisinkertainen väestö tarjoaa merkittäviä liiketoiminta- ja investointimahdollisuuksia. Espoo on myös yksi keskeisimpiä alueita kiinalaisinvestoinneille Suomessa", sanoo Toivakka.

Espoo haluaa vahvoilla Shanghai-suhteillaan edistää koko Suomen kilpailukykyä

Espoo lähtee edistämään suomalaisyritysten liiketoimintaa Kiinassa erityisesti koulutukseen ja oppimiseen sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä ratkaisuissa. Esimerkiksi ikääntymisen haasteeseen tarvitaan runsaasti uutta teknologiaa ja uudenlaisia apuvälineitä. Ikääntyvien määrän odotetaan Kiinassa kasvavan kymmenessä vuodessa yli 100 miljoonalla henkilöllä.

Myös suomalainen cleantech-osaaminen pystyy tarjoamaan ratkaisuja useille osa-alueille, kuten rakentamiseen, liikenteeseen, teollisuuteen sekä ilmanlaatuun ja sen seurantaan.

"Luonnonvarojen hyödyntämisessä tarvitaan energiatehokkaita ja vähäpäästöisiä menetelmiä. Jo lähes 70 % Kiinan kuparista valmistetaan maailman puhtaimmalla teknologialla, Outotecin liekkisulatusmenetelmällä. Myös muiden mineraalien ja metallien valmistukseen on tarjolla puhtaita teknologioita, joiden ansiosta hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää merkittävästi ja siten parantaa ihmisten elinoloja. Muun muassa Outotecin ferrokromiteknologia on menestyksellisesti otettu käyttöön Kiinan tuoreimmissa ferrokromilaitosprojekteissa", kertoo ferroseosteknologian johtaja Pekka Santala Outotecistä.

Kiinassa on maailman voimakkaimmin kasvavat markkinat. Maan voimakas talouskasvu luo korkean luokan osaamista omaaville suomalaisyrityksille lukemattomia mahdollisuuksia.

”Kiinan talous kasvaa vuonna 2014 noin seitsemän prosentin vuosivauhdilla. Shanghain tätäkin nopeampi talouskasvu tarjoaa mittavia kasvumahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Espoon ja Shanghain yhteistyö luo valtavan potentiaalin koko Suomelle”, kirjoittaa elinkeinojohtaja Tuula Antola blogissaan.

Shanghain ja Espoon kaupunginjohtajat Hanasaaressa 2013
Shanghain pormestari Yang Xiong ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tapasivat Hanasaaressa Espoossa. v. 2013.

Matkan aikana on tavoitteena edistää myös Suomen vetovoimaa investointikohteena.  Erityisesti vierailut Zhang Jiang Hi-Tech Park -tiedepuistossa ja Borderless Healthcare Groupin innovaatiokeskuksessa ovat tärkeitä tilaisuuksia kiinalaisinvestointien houkuttelemisessa Suomeen. Matkaohjelmaan kuuluu lisäksi yhteinen tilaisuus Finnish Business Council Shanghain kanssa.

Shanghain rooli on erittäin tärkeä koko Suomen taloudelle. Siksi Espoon Shanghai-suhde on kansallisesti hyvin merkittävä. Myös Espoolla on Shanghaille hyvin erityinen merkitys, vaikka sillä on runsaat 70 sisarkaupunkia ympäri maailmaa. Tästä osoituksena Shanghain uusi pormestari Yang Xiong valitsi v. 2013 ensimmäiseksi ulkomaanvierailukohteekseen Espoon. Nyt kaupunginjohtajat tapaavat uudelleen Shanghaissa.

Lisätietoja:
elinkeinojohtaja Tuula Antola, p. 043 8246 393
kansainvälisten asioiden päällikkö Glenn Gassen, p. 043 8247 640

Lisää aiheesta Tuula Antolan blogissa

Lisätietoa ministeri Toivakan Team Finland -vienninedistämismatkasta Kiinaan