Espoon kaupunginteatterin tilat sijoitetaan Espoon kulttuurikeskuksen yhteyteen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
6.6.2016 klo 13.47
Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti yksimielisesti kokouksessaan 6.6.2016, että Espoon kaupunginteatterin tarvitsemat tilat sijoitetaan Espoon kulttuurikeskuksen yhteyteen Tapiolaan. Teatterin tilat toteutetaan samassa yhteydessä, kun kulttuurikeskus peruskorjataan ja kulttuurikeskukseen tehdään siinä yhteydessä mahdollisia toiminnallisia muutoksia kulttuurikeskuksen kulttuurihistoriallisia ja rakennustaiteellisia arvoja kunnioittaen. 
 

Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto kehotti kulttuurilautakuntaa ja sivistystoimea yhteistyössä teknisen ja ympäristötoimen kanssa kehittämään kulttuurikeskukselle uudistetun kokonaiskonseptin, joka vastaa tulevaisuuden tarpeisiin osana metrokäytävää ja koko Espoon kulttuuritarjontaa.

Jaosto kehotti kaupunkisuunnittelulautakuntaa ja kaupunkisuunnittelukeskusta asemakaavoittamaan Kulttuuriaukiolle ja sen välittömille lähialueille sellaisen Tapiolan keskusta-aluetta elävöittävän kokonaisuuden, joka luo edellytykset monipuolisille kulttuuriin painottuville toiminnoille ja tapahtumille ympäri vuoden.

Jaosto kehotti myös teknistä ja ympäristötointa käynnistämään Vesiputoustalon edustalla olevan alueen kehittämisen tavoitteena Tapiolan kansallismaiseman eheyttäminen ja keskuksen elinvoiman lisääminen.

Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto korosti Espoon teatterin vaatiman tilaratkaisun taloudellista toteutettavuutta ja käyttökustannustason pitämistä kaupungin taloudellisten realiteettien mahdollistamissa rajoissa.

Teatterin toiminta jatkuu nykyisessä laajuudessa

- Espoon Kaupunginteatteri on tyytyväinen siihen, että tilakysymykseen on nyt tehty hanketta eteenpäin vievä ratkaisu, sanoo teatterinjohtaja Joachim Thibblin.
- Ratkaisu mahdollistaa teatteritoiminnan jatkumisen ja toiminnan kehittämisen. Teatteri alkaa yhdessä kaupungin kanssa suunnitella tulevaa teatteritilaa ja siellä tapahtuvaa toimintaa tehdyn ratkaisun pohjalta.

Kulttuurikeskuksessa teatterille tehdään uusia tiloja 7 500 kem2. Tilaohjelma on samansuuruinen kuin aiemmin esillä olleessa Vesiputoustalon edustan vaihtoehdossa, mutta nykyisistä kulttuurikeskuksen tiloista siinä on hyödynnetty Louhisali ja mm. aulapalvelutiloja. 

Teatterin uusi iso sali ja siihen liittyvät tilat toteutetaan Kulttuuriaukion alapuolelle. Iso sali on ensisijaisesti teatterin taiteellisessa käytössä. Kulttuuriaukiolle kohoaa näyttämötorni, joka antaa teatterille näkyvyyttä ja jonka ympärillä on tilaa mm. järjestää erilaisia tapahtumia. Käynti teatteriin on kulttuurikeskuksen sisäänkäyntien kautta.
 
Nyt hyväksytyssä ratkaisussa teatterille tehdään tilat, joissa sen toiminta voi jatkua nykyisessä laajuudessa eli nykyisellä toiminta-avustuksella ja kehittyä  taloudellisten resurssien mukaisesti. Kaupunkirakenteellisesti teatterin sijoittaminen Kulttuurikeskuksen yhteyteen luo hyvät kehittämisedellytykset koko Tapiolan keskustalle. Osana kulttuurikeskusta teatteri vahvistaa Tapiolan kulttuurikeskittymää, joka säteilee laajemminkin ympäristöönsä.  

Teatteritilojen rakentaminen kulttuurikeskuksen yhteyteen maksaa tämänhetkisen arvion mukaan 42 miljoonaa euroa. Kun teatteritilat sijoitetaan kulttuurikeskukseen, syntyy myös synergiaetuja yhteisistä palveluista ja tilankäytöstä.

Kaupunginteatterin vuokrasopimusta Revontulentiellä pyritään jatkamaan uusien tilojen valmistumiseen saakka.

Kuvasarja