Espoon Vihervuosi avattiin pajunkissojen keskellä keväisessä Villa Elfvikissä

3.3.2016 klo 11.06

Espoon Vihervuosi avattiin 2.3. jo keväisessä Villa Elfvikissä. Paikalle saapui niin espoolaisia ympäristövaikuttajia, kaupungin työntekijöitä kuin järjestöjen ja asukkaiden edustajia.

Tänä vuonna vietetään Vihervuotta koko maassa - Espoon osalta se avattiin 2.3.2016 luontotalo Villa Elfvikissä, jossa luonto jo näytti kevään merkkejä. Avajaispuheenvuorot lausuivat Kestävän kehityksen ohjelman puheenjohtaja Sirpa Hertell sekä Espoon Kaupunkitekniikan keskuksen infrapalvelujen päällikkö Toni Korjus.

”Onpa mahtava sää ja upea paikka juhlia Vihervuoden avajaisia”, Hertell totesi luoden silmäyksen vuonna 1904 valmistuneen jugend-huvilan vaaleanvihreisiin seiniin ja lasimaalauksiin.

Vihervuosi on ympäristöministeriön koordinoima teemavuosi, jonka painopisteenä on tänä vuonna kestävä suomalainen maisema. Alateemoja ovat mm. kaupunkiviljely sekä lähiruoka. Teemavuotta vietetään nyt viidettä kertaa, ja Espoo on ollut mukana aiempinakin vuosina.

”Espoo on aivan erityinen kaupunki siinä mielessä, että täältä löytyy monia maisemia. Ei ole vain yhtä keskusta, on viheralueita ympäri kaupunkia. Tämä on myös tekijä, jonka vuoksi Espooseen muutetaan: meiltä löytyy runsaasti luontoa, mutta myös palvelut ovat lähellä”, luonnehti espoolaista maisemaa EU:n alueiden komiteassakin mukana oleva Hertell.

Teemavuoden ideana on antaa myös kuntalaisille osallistumisen mahdollisuus. Esimerkiksi keväisissä kunnossapitotalkoissa sekä espoolaiset että espoolaiset yhteisöt saavat vapaasti valita lähiympäristöstään alueen siistittäväksi; kaupunki taas antaa käyttöön työvälineet ja kerää lopulta roskat pois. Pienet espoolaiset otetaan huomioon koulumetsäprojektissa. Ilmasto-ohjelman ja kestävän kehityksen mukaisesti Espoossa edistetään pyöräilyn ja joukkoliikenteen kehitystä, mikä vaikuttaa kaikkien kaupunkilaisten arkeen. 

Korjus halusikin painottaa juuri kaupunkilaisten roolia Vihervuodessa Kaupunkitekniikan keskuksen eli ”Kaken” näkökulmasta.

”Eräänä periaatteistamme on, että ’Kake kuuntelee’. Vihervuonna haluamme kuunnella espoolaisia aivan erityisesti. Teemavuonna tehdään muitakin kuin rutiinitöitä, ja tarkoitus on innostaa niin talon sisällä kuin sen ulkopuolella toimimaan oman lähiympäristön hyväksi. Olisi hienoa, jos yhä enemmän yleisiä alueita saataisiin yhteisen tekemisen kentäksi - kaupunkiviljelyhän on tästä hyvä esimerkki. Se antaa kaupunkilaiselle konkreettisen mahdollisuuden ottaa julkista tilaa haltuun”, Korjus sanoi.

Avajaisissa suunnattiin teemavuoden luonteen mukaisesti myös luontoon, Villa Elfvikiä ympäröivälle luonnonsuojelualueelle, jossa luontotalon suunnittelija Katri Luukkonen opasti vieraita puulajipolulla. Kevätkin näytti jo ensi merkkinsä ja avasi puolestaan Vihervuoden valonsäteillä - aurinko lämmitti merenrantaa niin, että ensimmäiset pajunkissat olivat jo puhjenneet.

Lisätietoja: Helena Tschokkinen, vastaava aluetyönjohtaja, Espoon Kaupunkitekniikan keskus: 043 8252602, helena.tschokkinen@espoo.fi

Lisää tietoa Espoon Vihervuodesta: www.espoo.fi/vihervuosi

Lisää tietoa valtakunnallisesta Vihervuodesta: www.vihervuosi.fi