Espoo viestii koronasta monilla kielillä

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
27.11.2020 klo 12.25

Omalla äidinkielellä tai muulla hyvin osatulla kielellä saatavan informaation tärkeys korostuu silloin, kun tapahtuu jotain poikkeavaa. Tällä hetkellä espoolaisista noin 18 % puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia. Espoossa koronaviestintää tehdäänkin suomen, ruotsin ja englannin lisäksi 14 eri kielellä. Viestintä on ollut monikielistä koronavirustilanteen alusta saakka ja koskee kaupungin useita eri toimintoja.

Kaupungin kaikki koronavirukseen liittyvä tieto löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteesta espoo.fi/koronavirus. Vieraskieliset ohjeet on koottu osoitteeseen espoo.fi/koronaohjeet. Ohjeita ja suosituksia on käännetty albaniaksi, arabiaksi, dariksi, farsiksi, hindiksi, kiinaksi, soraniksi, somaliksi, thaiksi, turkiksi, urduksi, venäjäksi, vietnamiksi ja viroksi.

Kaupungin verkkosivuilla on keväästä asti palvellut älybotti, jolta voi kysyä koronaviruksesta sadalla eri kielellä. Suomen, ruotsin ja englannin lisäksi bottia on käytetty eniten espanjaksi, arabiaksi ja venäjäksi.

Verkkosivujen lisäksi viestintää tehdään myös sosiaalisessa mediassa ja videomuodossa. Monikielisiä videoita on tarkoitus julkaista joulukuun aikana. Hello Espoo -yhteisön Facebook-ryhmässä koronasta viestitään englanniksi.

Koronaviestintää tehdään yhdessä

Espoossa nähdään, että kaupungin tehtävä on vahvistaa yhteisöllisyyttä ja sen kautta lisätä Espoon ja espoolaisten turvallisuutta. Koronaviestinnässä tärkeässä roolissa on yhteistyö maahanmuuttajajärjestöjen ja esimerkiksi uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Vuoropuhelua yhteisöjen kanssa käydään säännöllisesti, ja yhteisöt myös viestivät koko ajan jäsenilleen siitä, mitkä ohjeet ovat voimassa ja miksi jokaisen on tärkeää noudattaa niitä.

Uusimpana avauksena monikielisessä koronaviestinnässä on somalinkielinen podcast, joka toteutettiin osana kaupungin turvallisuuteen keskittyvää Safe Espoo -podcast-sarjaa. Podcastissa somalinkieliset asiantuntijat keskustelivat yksilön vastuusta korona-aikana ja siitä, miten me jokainen voimme vaikuttaa arkemme turvallisuuteen. Safe Espoo -podcasteja harkitaan toteutettavaksi myös muilla vierailla kielillä.

Myös kauppakeskusten toiveita monikielisestä materiaalista on kuultu, ja heille toimitetaan aineistoa diginäytöille.

Koronaviruksesta monikielisesti Espoon kanavissa: