Espoo uudistaa ruoka-apua yhdessä järjestöjen ja seurakuntien kanssa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.3.2018 klo 13.00

Espoon kaupunki on kutsunut järjestöjen, sosiaali- ja työllisyyspalvelujen sekä seurakuntien diakoniatyön edustajat yhdessä suunnittelemaan uusia elintarvikeavun muotoja. Tapoja haetaan yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.

”Haluamme kehittää nykyistä leipäjonotoimintaa espoolaisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa niin, ettei ihmisten tarvitse jonottaa ruokaa sateessa ja pakkasessa. Samalla selvitämme voisiko tarjolla olla muutakin apua”, sanoo Espoon kaupungin perusturvajohtaja Juha Metso.

Kohti toimijuutta ja yhteisöjä

”Leipäjonotoiminta on Suomessa tapahtunut vahvasti hyvää tarkoittaen, mutta valitettavan erillään sosiaali- ja työllisyyspalveluista sekä paikallisista yhteisöistä. Tätä yhteyttä haemme nyt, sillä sen avulla on mahdollista paitsi koota resursseja, myös luoda uusia yhteisöjä ja kestäviä polkuja ihmisarvoisempaan elämään”, sanoo diakoniajohtaja Matti Helin Helsingin Diakonissalaitokselta.

Suomessa on viime vuosina kehitetty elintarvikeavun muotoja, jotka vastaisivat paremmin sosiaalipolitiikan ja myös kiertotalouden tavoitteita. Näitä ovat muun muassa Vantaan Yhteinen Pöytä, hallituksen kärkihankkeen Yhteinen Keittiö ja erilaiset hävikkiravintolat.

”Suuntana on selvästi ollut, että passiivisista jonoista päästäisiin osallistujien toimijuutta vahvistaviin yhteisöihin”, Helin jatkaa.

Tänään käynnistynyt työskentely tuottaa malleja ja uusia ehdotuksia elintarvikeapuun Espoossa. Työskentely jatkuu huhtikuuhun asti. Arvioiden mukaan Espoossa on leipäjonossa noin 1000 henkilöä vuosittain.