Espoo tavoittelee hiilikädenjälkensä kasvattamista

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
12.11.2019 klo 14.15

Kaupunki ei voi yksin rakentaa kestävää tulevaisuutta, vaan tarvitsee siihen yhteistyötä yritysten, tutkimuslaitosten ja asukkaiden kanssa, totesi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä avatessaan Energy Globe World Awards -gaalan Espoon Hanasaaressa.

Espoon kaupunki ja yritykset tekevät yhteistyötä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi aivan uudella tavalla, verkostomaisesti. Tavoitteena on luoda kestävää kehitystä ja tukea ihmisten hyvinvointia Espoossa.

”Yhteistyömallimme on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa ja jopa maailmalla. Kerromme siitä mielellämme, ja se on vapaasti hyödynnettävissä ja jalostettavissa”, Mäkelä kertoi.

Investoinnit hiilineutraaliin energiantuotantoon tuovat työpaikkoja ja vahvistavat kaupungin taloutta – espoolaisilla ratkaisuilla vaikuttavuus on moninkertainen.

”Tavoitteenamme on, että Espoon hiilikädenjälki on suurempi kuin hiilijalanjälki. Emme siis keskity vain omaan hiilijalanjälkeemme, vaan teemme aktiivisesti työtä, josta voi hyötyä jopa globaalisti kestävän tulevaisuuden rakentamisessa”, Mäkelä sanoi.

”YK:n edelläkävijäkaupungin on etsittävä aivan uusia kestäviä ratkaisuja”

Espoo kutsuttiin kesällä 2018 YK:n kestävän kehityksen globaaliin edelläkävijäkaupunkien ohjelmaan ”SDG Cities Leadership Platform” 24 muun kaupungin kanssa. Ohjelmaan valitut kaupungit ovat sitoutuneet saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Tavoitteena on ohjelman aikana kumppaneiden kanssa Espoossa kehittää merkittäviä edelläkävijäratkaisuja, tuotteita ja palveluja, joilla voidaan ratkaista kestävään kehitykseen liittyviä haasteita globaalisti. Espoo toteuttaa edelläkävijärooliaan kaupungin lisäksi myös kansallisesti ja kansainvälisesti.

"Esimerkeiksi tekemästämme työstä sopii mm. Fortumin päätös luopua kivihiilen käytöstä ja muuttaa kaukolämpö hiilineutraaliksi. Se on merkittävin ilmastoteko Espoossa. Myös Gasum, Neste ja ST1 ovat tehneet merkittäviä uusiutuvan energian investointeja Espooseen. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös pääkaupunkiseudun Smart & Clean säätiö ja Climate Leadership Coalition ry”, Mäkelä totesi.

Maailman arvostetuin energia-alan gaala, Energy Globe World Awards, järjestetään Espoon Hanasaaressa 11.–12.11.2019. Tapahtuman järjestää Energy Globe Foundation -säätiö, jonka tavoitteena on edistää materiaalien ja resurssien kestävää käyttöä. Säätiö palkitsi Espoon kaupungin kestävän kehityksen työstä tammikuussa.

Lisätietoja

Jukka Mäkelä, Espoon kaupunginjohtaja
puh. 046 877 3953, jukka.makela@espoo.fi

Pasi Laitala, kestävän kehityksen johtaja, Espoon kaupunki
puh. 043 8245 427, pasi.laitala@espoo.fi