Espoo seitsemän parhaan joukossa kansainvälisessä Intelligent Community -kilpailussa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
30.5.2018 klo 14.47

Espoo on ainoana eurooppalaisena kaupunkina seitsemän parhaan joukossa kansainvälisessä Intelligent Community Awards 2018 -kilpailussa. Kilpailun voittaja valitaan ICF Global Summit -tilaisuudessa Lontoossa 4.–6. kesäkuuta. Vuonna 2017 voittajaksi valittiin Melbourne, ja edellinen eurooppalainen voittaja on Eindhoven vuonna 2011.

Vuoden 2018 kilpailun teema on datan hyödyntäminen ihmislähtöisessä palvelujen kehittämisessä (Humanizing Data). Espoon vahvuuksiksi kilpailussa on määritelty asiakaslähtöinen lähestymistapa älykkään kaupungin (Smart City) kestävään kehittämiseen: asukkaat halutaan ottaa mukaan toimintaan.

Espoo esitteli hakemuksessaan erityisesti Espoo-tarinaa, avointa asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen verkostoa Espoo Innovation Gardenia sekä espoolaista yhteiskehittämisen Make with Espoo -mallia. Konkreettisina esimerkkeinä esille nostettiin muun muassa Koulu palveluna -malli, Ison Omenan palvelutori ja Kestävä Espoo -kehitysohjelma.

Espoon paras voimavara ihmiset, yhteisöt ja yritykset

”Yhteisöllisyyden ja yhteistyön merkitys korostuu”, painottaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. ”Suomen vahvuus on hyvä yhteistyö oppilaitosten, elinkeinoelämän, kaupunkien ja kaupunkilaisten kanssa”, hän jatkaa.

Espoo Innovation Garden on kansainvälisesti erittäin kilpailukykyinen alusta. Espoossa toimivat Aalto-yliopisto, ammattikorkeakoulut, VTT ja muut tutkimuslaitokset sekä yritykset kuten Nokia, Kone, Tieto, Neste ja Fortum. Espoossa syntyy myös satoja start upeja vuosittain: esimerkiksi Supercellin ja Rovion juuret ovat Espoo Innovation Gardenissa.

”Nyt kisataan siis siitä, missä palveluja kehitetään älykkäimmin, dataa ja digitalisaatiota ihmislähtöisesti hyödyntäen”, sanoo Mäkelä. ”Finaalissa saamme paljon näkyvyyttä kaupungin, yritysten ja tutkimusyhteisön yhteiselle kehittämistyölle. Uskon, että tämä poikii myös uusia verkostoja ja kumppaneita, joilta vastaavasti voimme yhdessä oppia taas uutta”, Mäkelä sanoo.

Arvioijan raportilla ratkaiseva rooli

Maailman älykkäimpiä kaupunkiyhteisöjä etsivän organisaation Intelligent Community Forumin (ICF) arvioija John G. Jung vieraili huhtikuun alussa Espoossa. Hän on kirjoittanut matkastaan raportin, jolla on ratkaiseva rooli voittajan valinnassa.

Muut finalistit ovat Kanadasta, Australiasta ja Taiwanista. Suomalaiskaupungeista Oulu on ollut seitsemän finalistin joukossa vuosina 2012 ja 2013.

Lisätietoja

  • kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, puh. 046 877 3953, jukka.makela@espoo.fi
  • palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen, puh. 046 8772 871, paivi.sutinen@espoo.fi
  • EU-koordinaattori Jasmin Repo, puh. 043 826 6886, jasmin.repo@espoo.fi