Espoo on varautunut koronavirukseen

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
13.3.2020 klo 13.22

Espoon kaupunki on vahvistanut koronaviruksen torjuntatoimia valtioneuvoston suositusten mukaisesti. Kaupunginjohtaja on perustanut kaupunkitasoisen valmiusryhmän, joka kokoontuu säännöllisesti. Tilannetta selostetaan maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa ja valtuuston neuvottelutoimikunnassa. Valtuusto ja muut luottamuselimet harkitsevat kokousjärjestelyjä. Isot kaupungin linjaavat yhteisiä kantoja alkuviikosta. Espoon kaupunki varautuu myös kaikin tavoin tilanteen nopeaan muuttumiseen.

Asukkaille ajankohtaista tietoa kootaan jatkuvasti Espoo.fi/koronavirus -verkkosivulle. Henkilöstön sisäinen ohjeistus on päivitetty.

”Vetoan kaupungin henkilöstöön ja espoolaisiin, jotta ennakkovarautumisella ja ohjeita noudattamalla voimme ehkäistä taudin nopeaa leviämistä ja suojella riskiryhmiä sairastumiselta”, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Sairaana ei pidä lähteä liikkeelle kotoa eikä mennä esimerkiksi kouluun, päiväkotiin eikä töihin. Tämä koskee myös 14 vuorokauden ajan kaikkia ulkomailta palaavia, vaikka oireita ei olisi. Tarvittaessa soita omalle terveysasemalle ja pyydä lisäohjeita. Vierailuja hoivakoteihin ja iäkkäiden tai huonokuntoisten luokse on nyt syytä rajoittaa, vaikka olisi tervekin. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Valmiusryhmä sekä sosiaali- ja terveystoimen johtokeskus toimeenpanevat koronavirusta koskevat valtioneuvoston ja viranomaisten suositukset ja päätökset ja toimivat yhteistyössä HUS:n ja THL:n kanssa. Mahdollisista karanteeneista päättää tartuntatautilääkäri, toimipisteiden sulkemisesta tartuntatautisyistä päättää sosiaali- ja terveyslautakunta.

Tapahtumia virtuaalisiksi

Aluehallintoviraston päätöksellä yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan. Kaupungin järjestämät muutkin tilaisuudet ja kokoukset perutaan ja siirretään mahdollisuuksien mukaan pidettäväksi virtuaalisesti esimerkiksi Teamsin tai Skypen kautta, jotta henkilökohtaisia kohtaamisia vähennetään. Esimerkiksi kaupungin kaikille 750 esimiehelle tarkoitettu Esimiesareena järjestetään vain sähköisenä. Toimialoittain arvioidaan tarkemmat tilaisuuskäytännöt.

Kaupungin yleisötiloissa sekä palvelu- ja toimipisteissä tehostetaan siivousta ja ohjeistetaan hyvään hygieniaan. Kättely korvataan muunlaisilla tervehdyksillä.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa muutoksia

Välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan. Tämän vuoksi kiireettömiä lääkäri- ja hoitajavastaanottoaikoja joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Henkilökunnan työpanosta siirretään kiirevastaanotoille ja puhelinpalveluun. Terveysasemien verkkoajanvarauksesta voi varata aikoja etävastaanotoille, mutta muuten verkkoajanvaraus on suljettu. Myös neuvoloissa lääkäriaikoja supistetaan, mutta raskaana olevien ja alle yksivuotiaiden vastaanotot hoidetaan. Otamme yhteyttä asiakkaisiin, joiden vastaanottoajat siirtyvät.

Ohjeita kouluille, lukioille ja päivähoitoon

Espoo on varautunut ennakolta koulujen ja päiväkotien sulkemiseen tai yksittäisten oppilaiden ja työntekijöiden karanteeniin tartuntatautisyistä. Espoon tartuntatautiyksikkö ottaa yhteyttä huoltajiin, jos lapsi määrätään karanteeniin. Jos  yksi tai useampi koulun luokista tai varhaiskasvatuksen ryhmistä  määrätään  karanteeniin, tiedotetaan koko yksikön lasten huoltajille ja henkilökunnalle. 

Kotikaranteeniin määrätty oppilas saa koululta tarkemmat ohjeet itsenäiseen opiskeluun. Opetuksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä. Oppilaita suositellaan ottamaan kaikki koulukirjat mukaan kotiin ja tuomaan kouluun mukanaan  kyseisenä  päivänä  tarvitsemansa kirjat. 

Mahdollisessa karanteenitilanteessa esiopetusta ja varhaiskasvatusta ei järjestetä karanteenissa oleville.  

Asiointi ensisijaisesti puhelimitse ja chatissa

Espoon kaupungin kuusi asiointipistettä palvelevat toistaiseksi normaalisti. Suosittelemme kuitenkin, että asiakkaat siirtäisivät kiireettömien asioidensa hoitamista myöhemmäksi tai ottaisivat yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse tai chatissä. Puhelinnumero ja chat-palvelu löytyvät osoitteesta www.espoo.fi/asiointi.

Matkat ja vierailut peruttu

Kaupungin henkilöstö ei tee virkamatkoja ulkomaille eikä vastaanota ulkomaisia vieraita. Esimerkiksi kansainväliset vierailut Espoon kaupungin päiväkoteihin, kouluihin ja lukioihin on siirretty syksylle. Kaupungin järjestämät opiskelijaryhmien ulkomaille suuntautuvat opintomatkat ja vastaavat on peruutettu lukukauden loppuun saakka. Kaupunki suosittelee työntekijöitään välttämään myös vapaa-ajan matkustamista ulkomaille.

Kaupungin henkilöstön työmatkat ja kokoukset kotimaassa pidetään mahdollisuuksien mukaan sähköisesti etänä, jotta turhaa matkustamista ja kokoontumista vältetään. Myös sisäisten kokousten tarpeellisuus arvioidaan.

Henkilöstön etätöistä ohjeet

Espoon kaupunki noudattaa valtioneuvoston suositusta, että ulkomailta palaavat työntekijät olisivat poissa työpaikalta 14 vrk ulkomailta palaamisen jälkeen.

Kaupunki suosii etätöitä. Esimies sopii asiasta työntekijän kanssa.

Neuvontapalveluja kaupunkilaisille

Sairastuneen tai muuten karanteeniin joutuneen ensisijainen paikka on henkilön oma koti. ”Vetoan espoolaisiin, että ohjeita noudatetaan. Tarvitsemme hyvää yhteishenkeä ja välittämistä, jotta poikkeavasta tilanteesta selviydytään eikä kukaan jää ilman huolenpitoa”, sanoo kaupunginjohtaja Mäkelä.

Terveyspalvelujen yhteystiedot Espoossa:

  • Espoon terveysasemien puhelinpalvelu, p. 09 816 34500 ma–pe klo 7–18.
  • Oma Lääkärisi Espoontori, p. 09 855 4303 ma–pe klo 8–16
  • Oma Lääkärisi Matinkylä, p. 09 855 4100 ma–pe klo 7–18
  • Ajanvaraus päivystävän sairaanhoitajan videovastaanotolle
  • Päivystysapu auttaa iltaisin ja viikonloppuisin, kun terveysasemat ovat kiinni, p. 116 117.
  • Terveysasemien yhteystiedot: espoo.fi/terveysasemat

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Lue lisää: https://www.espoo.fi/koronavirus