Espoo on tehostanut villikanien torjuntaa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
14.10.2015 klo 11.07

Villikaniongelma koettelee yhä pahemmin myös Espoota. Kaupunki on vastannut haasteeseen tehostamalla kanintorjuntaa pilottihankkeella.

Villikanikanta on kasvanut Espoossa räjähdysmäisesti kevättalvesta 2014 alkaen, kertoo valvojapuutarhuri Hannele Vepsäläinen Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta. Kaneja löytyy syksyn 2015 kartoituksen mukaan etenkin Etelä-Espoon Helsinkiin rajautuvilta alueilta: Tapiolasta, Niittykummusta, Westendistä, Haukilahdesta ja Leppävaarasta.

Espoo on rajoittanut kanikantaa jo aiemmin loukkupyynnillä ja tyhjentämällä pesiä frettien avulla, mutta tänä syksynä on käynnistetty pilottihanke, jolla ongelmaan tartutaan yhä tehokkaammin.

"Uutena keinona olemme aloittaneet kanien ajoverkkopyynnin. Kanit ajetaan yöaikaan verkkoihin niiden suosimilla ruokinta-alueilla ja lopetetaan sitten. Pyyntiä harjoittavat vain metsästyskortin suorittaneet henkilöt muutamana yönä viikossa pahimmilla ongelma-alueilla. Työtä jatketaan siihen asti, kunnes maa jäätyy", sanoo Vepsäläinen.

Kani syö istutukset ja kaivautuu rakenteisiin - mitä asukas voi tehdä?

Villikanit periytyvät luontoon lasketuista lemmikkikaneista. Syynä niiden poikkeuksellisen kovalle lisääntymiselle pidetään viime vuosien leutoja talvia.

Vaikka kani lemmikkinä voi hellyttää sydäntä, on se luonnossa haitallinen tuholainen: se aiheuttaa mittavia tuhoja katupuille ja puistokasvillisuudelle, tuhoaa talojen rakenteita sekä toimii isäntäeläimenä sairauksia levittävälle puutiaiselle.

Espoo kutsuukin asukkaita mukaan kanintorjuntatalkoisiin: suuri osa kanikannasta pesii yksityisalueilla, joten niiden torjunta myös siellä on tärkeää.

Metsästystä saa harjoittaa syys- ja maaliskuun välisenä aikana. Rauhoitusaikana metsästykselle on mahdollista hakea poikkeuslupaa, mikäli kaneista on merkittävää haittaa kulttuurihistoriallisesti tärkeille kohteille tai esimerkiksi asuintalon rakenteille.

Metsästykseen vaaditaan aina maanomistajan lupa sekä voimassa oleva metsästyskortti. Vaikka lupaa ei itseltä löytyisikään, voi metsästäjän hankkia paikalle ostopalveluna. Kaneja saa metsästää syys-maaliskuussa. Espoon yhteistyökumppaneita pyyntityössä ovat Cremex Oy ja Tmi:Ferret.

Lisäksi asukkaita kehotetaan suojaamaan pihojen istutukset kaniverkoilla: kaneille maistuvat etenkin nuoret kasvit. Omenat kannattaa poimia pois maasta houkuttelemasta kaneja. Kanit ovat uhaksi myös talojen ja muiden rakennusten rakenteille, joita voi suojata esimerkiksi pienisilmukkaisella minkkiverkolla.

Kanikannan rajoittaminen on nähty ainoaksi keinoksi pienentää vahinkojen määrää.

"Nimitys ”urbaani eläin” on todella osuva. Kanit sopeutuvat hyvin, ne lämmittelevät junavaunujen alla sekä autojen moottoritiloissa syöden siellä jopa kaapelit", Vepsäläinen sanoo.

Kanihavainnoista pyydetään ilmoittamaan teknisen keskuksen asiakaspalveluun: p. 09 816 25000 tai palautejärjestelmän kautta.

Kanien pyyntiä voi hankkia ostopalveluna seuraavilta tahoilta:

Cremex Oy   p. 0400 433 324

Tmi:Ferret     p. 0400 878 609