Espoo mukaan merkittävään EU-hankkeeseen – avajaiset ma 7.10.2019

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
7.10.2019 klo 8.15

Espoo lähtee mukaan kansainväliseen EU-hankkeeseen, jossa edistetään energiatehokkuutta ja sähköistä liikkumista. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä osallistuu SPARCs-hankkeen avajaistilaisuuteen maanantaina 7.10.2019.
"Kyseessä on Espoon kaupungille todella merkittävä kaupunkikehityksen EU-hanke, joka tukee erinomaisesti Espoon ilmastotavoitteita sekä kestävän kehityksen edelläkävijyyttä", kaupunginjohtaja Mäkelä toteaa.

SPARCs-hanke on älykkäitä kaupunkeja koskeva aloite, jonka 31 osallistujan tavoitteena on luoda kestävien, energiapositiivisten ja hiilettömien yhteisöjen (Sustainable energy Positive & zero carbon Communities) verkosto. Hanke käynnistyy virallisesti 1.10.2019, minkä jälkeen hankekumppanit tapaavat yleiskokouksessa, joka järjestetään 11.10.2019 Espoossa.

Espoossa viisivuotinen hanke keskittyy aluksi erityisesti Espoonlahdessa Lippulaivan, Leppävaarassa Sellon sekä Keran alueille, mutta parhaat ratkaisut otetaan käyttöön laajemminkin. Espoon konsortiossa on uusia ratkaisuja kehittämässä Adven, Citycon, Kone, Plug-IT Finland, Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL ja Siemens.

Hanke tukee järjestelmällisesti hankkeen majakkakaupunkeina (Lighthouse Cities) toimivien Espoon ja Saksan Leipzigin kaupunkitilan muuttamista ja yhteisön osallistumista. Viisi seuraajakaupunkia (Fellow Cities) eli Maia (Portugali), Kifissia (Kreikka), Reykjavik (Islanti), Kladno (Tšekin tasavalta) ja Lviv (Ukraina) seuraa majakkakaupungeissa toteutettavia ratkaisuja ja pyrkii toisintamaan niitä.

SPARCs-hankkeen on tarkoitus käynnistää muutoksia osallistujakaupunkien kaupunkialueella asukkaiden elämänlaadusta tinkimättä. Osallistujakaupungit laativat viisivuotisen hankkeen aikana yhteisen kunnianhimoisen kaupunkivision vuodelle 2050. Vision kulmakiviä ovat digitalisaatio, kestävä energia, ilmanlaadun parantaminen ja sähköisen liikkuvuuden ratkaisut. Lisäksi osallistujat luovat seurantajärjestelmän kehitettyjen ratkaisujen tehokkuuden mittaamiseen. Etusijalla tulee olemaan osallistavien johtamis- ja suunnittelumallien, ekosysteemien ja prosessien luominen yhdessä yritysten, kaupunkisuunnittelijoiden, teknisten toimien ja tutkimuslaitosten kanssa ja ennen kaikkea yhteistyö asukkaiden kanssa. SPARCs-hankkeessa asukkaat ovat päätöstentekoprosessien keskiössä, ja hankkeessa varmistetaan, että kaikista toimista tiedotetaan asukkaille.

”SPARCs-hanke mahdollistaa kaupunkitilan tehokkaan muokkaamisen, vaikuttaa tehtäviin muutoksiin ja tukee niitä. Uskomme, että hanke tulee edistämään kestävän energian ja hiilettömyyden agendaa merkittävästi ja synnyttämään kohdistettuja, tehokkaita ratkaisuja, jotka on mahdollista ottaa käyttöön niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin”, sanoi projektikoordinaattori Francesco Reda.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä puhui SPARCS-hankkeen avajaisissa
Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä osallistuu SPARCs-hankkeen avajaistilaisuuteen maanantaina 7.10.2019.

Lisätiedot:

Elina Wanne, projektipäällikkö, Espoon kaupunki p. 040 552 4209, elina.wanne@espoo.fi

Dr. Francesco Reda, Project coordinator, VTT, francesco.reda@vtt.fi

Veronika Cerna, Communications Leader, GOPA Com., veronika.cerna@gopacom.eu

EU flag