Espoo kunnostaa harvinaisen historiallisen puutarhan - avoin yleisölle

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
29.9.2015 klo 14.16

Espoon kaupunki panostaa ainutlaatuisella tavalla Vanhan Albergan puutarhan uudistamiseen, jonne palautetaan 1700-luvun kartanoelämän henki.

Espoossa palautetaan entiseen loistoonsa Vanhan Albergan puutarha, 1700-luvun historiallinen harvinaisuus koko Suomen mittakaavassa. Alue on muinaismuistolailla rauhoitettu. "Ei Suomesta juuri vastaavia historiallisia puutarhoja löydy", sanoo Espoon kaupungin museon intendentti Tryggve Gestrin.

Aiemmin puutarha oli rapistuneessa kunnossa - tuskin sitä edes huomasi ohi kulkiessaan. Vanha muotopuutarha oli kadonnut aikojen saatossa, huomauttaa Espoon teknisen keskuksen maisema-arkkitehti Sari Knuuti.

Nyt puutarha on osin uudistettu, osin rakennettu uudelleen. Esimerkiksi 1700-luvun kivimuurit ja vanhat metsälehmukset säilytettiin. Kunnostuksen tulos pyrkii tuomaan esille erilaisia aikakausia: vanhimmat puiston tyylisuuntaukset edustavat tiukan formalistista barokkia, vasta myöhemmin paikalle tuotiin englantilaisen maisemapuutarhan elementtejä.

Kävijä pääsee käyskentelemään historiallisilla puistokäytävillä: vanha kortteerijako käytävineen ja istutuksineen palautetaan vuoden 1775 piirustusten mukaiseksi. Muuten puutarha joutuu sopeutumaan nykyajan ympäristöön, kun sen länsipuolella avautuu Kehä I, pohjoisessa seurakunnan rakennus muuttuu toimistoiksi kaavamuutoksen myötä ja idässä kohoaa Omnian rakennus pysäköintialueineen. Suunnittelijat ovat kuitenkin yhdistäneet vanhaa ja uutta luovasti: mm. Kehä I:n meluaita toimii näköesteenä ja se istutetaan täyteen köynnöksiä.

Historialliset kasvit kukkivat jälleen

Entisaikojen kunnioittamiseksi puutarhaan on istutettu uudelleen harvinaisia historiallisia kasveja, kuten piiperinsyreeniä ja puutarhan rakennuttajan Tersmedenin sukulaisen mukaan nimettyä omenalajiketta.

Kantoja on tuotu Ruotsista asti. Syreenit on kasvatettu puutarhan säilyneen syreenimajan yksilöiden pistokkaista. Kasvit istutetaan tänä syksynä lehtien karistua. Lehtiasussa uudet kasvit ovat ensi keväänä, ja silloin pidetään myös puutarhan avajaiset.

Kokonaisuuteen ovat kuuluneet myös kolme kartanon päärakennusta, vaikka kävijä ei sitä välttämättä uskoisi - vanhemmat ovat aikojen saatossa kadonneet; uudempi, vaaleanpunainen Albergan kartano on tunnetumpi. Aikoinaan kartanoita yhdisti toisiinsa kuusikuja.

Ainutlaatuinen kulttuurisatsaus Espoolta

Puutarhan rakennuttaja ja kartanon omistaja Karl Tersmeden oli ruotsalaissyntyinen upseeri, jonka aikana puutarhasta tuli ilon ja seurustelun tila - siellä järjestettiin hilpeitä seurapiirikutsuja Viaporin ja Helsingin seudun upseeriperheiden kesken.

Kartanossa syntyivät myös Tersmedeneiden kaksi lasta, ja myöhemmin Karl Tersmeden on kuvaillut Albergan aikaa elämänsä onnellisimmaksi. Ajat ovat nyt muuttuneet siinä mielessä, että puutarha on nykyisin kaupungin omistamana kaikille avoin - ja paikalle pääsee kätevästi myös jalan tai pyöräillen, koska alueen poikki kulkee pyörätie etelä-pohjoissuunnassa.

Kun puutarha rakennettiin 1700-luvulla, oli puutarhakulttuuri vielä lapsenkengissä Suomessa. Espoosta ja koko Suomesta löytyykin vain vähän historiallisia puutarhoja. Museovirasto määritteli Vanhan Albergan puutarhan muinaismuistolain (295/63) rauhoittamaksi muinaisjäännökseksi vuonna 2001, ja puistosuunnittelua on ohjannut tutkimus, johon on kuulunut mm. terassimuurien tutkimus ja kunnostus alan parhaimman asiantuntijan johdolla.

Suuritöisen kunnostuksen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2009, ja uudistus on kulkenut monen vaiheen kautta aina rikkaruohojen täsmätorjunnasta muurien rakentamiseen.

"Espoon halu panostaa puutarhan kunnostamiseen on ollut myönteinen tunnustus kulttuurihistoriallisten kohteiden arvolle", sanoo Gestrin.

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:

Sari Knuuti, maisema-arkkitehti, Espoon tekninen keskus: 050 5700921, sari.knuuti@espoo.fi

Tryggve Gestrin, intendentti, Espoon kaupunginmuseo: 050 5666105, tryggve.gestrin@espoo.fi

Aino-Kaisa Nuotio, suunnittelija, Ramboll Finland Oy: 040 0995217, aino-kaisa.nuotio@ramboll.fi