Espoo kokoaa kuntapalvelut Ison Omenan palvelutorille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
8.3.2015 klo 10.03

Espoon kaupunki avaa kesällä 2016 Matinkylään Ison Omenan palvelutorin, joka tarjoaa julkisia palveluja täysin uudella tavalla. Palvelutori helpottaa asukkaan arkea ja tarjoaa mahdollisuuden hoitaa monenlaisia asioita yhdellä kertaa.

Palvelutori sijoittuu Ison Omenan laajennuksen ylimpään kerrokseen osaksi kauppakeskusta ja sinne on metroasemalta, bussiterminaalista ja parkkihalleista suora hissiyhteys.

”Haluamme tuoda palvelut lähemmäksi asiakasta ja tehdä asioinnista aiempaa helpompaa ja miellyttävämpää. Kun asiat voi hoitaa yhdellä käynnillä, säästyy aikaa ja vaivaa. Palvelutori on helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä tai omalla autolla, ja aukioloajat ovat tavanomaista pidemmät”, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Tilaa palvelutorilla on 6 000 neliömetriä eli jalkapallokentän verran. Sinne sijoittuvat kirjasto, nuorisopalvelut, neuvola, terveysasema, mielenterveys- ja päihdepalvelut, yhteispalvelu, Kela sekä HUS:n laboratorio- ja kuvantamistoiminnot. Eri alojen työntekijöitä palvelutorilla tulee työskentelemään noin 140 henkilöä.
Ison Omenan palvelutori toteuttaa käytännössä Espoon asukas- ja asiakaslähtöistä toimintaa. Tavoitteena on tarjota mutkatonta palvelua yhdessä. Tilat ovat joustavia ja palvelutilanteeseen sopivia. Asiakkaiden yksityisyys turvataan väliseinin, mutta odotustilat ja neuvontapalvelut ovat yhteisiä. Henkilökunta neuvoo tarvittaessa oikean palvelun luokse.

Kirjasto Omena saa uusia palveluja

Kirjasto Omenan palveluvalikoima monipuolistuu, kun kirjasto siirtyy palvelutorille, jonka tiloista kirjasto muodostaa noin puolet. Kaupunkilaiset saavat käyttöönsä esiintymislavan tapahtumineen, musiikkistudion ja isomman Pajan käytännön tekemistä varten. Lisäksi kirjasto tarjoaa kaikkien palvelutorilla asioivien käyttöön runsaan lehtivalikoiman, ja kullakin palvelualueella on saatavilla aiheeseen liittyvää aineistoa. Esimerkiksi neuvola-asiakkaiden käden ulottuvilla on lastenkirjallisuus ja kaikki muukin lapsille tarkoitettu sisältö.

Matinkylän ja Olarin alueen neuvolat yhdistyvät palvelutorille muuttaessaan. Palvelutorilla järjestetään myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanotto- ja ryhmätoimintaa. ”Terveysasema, neuvola sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut sijoittuvat palvelutorilla elämän keskelle, jolloin kynnys palvelujen käyttöön on matala”, sanoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso. HUS:n palvelut tukevat terveysaseman toimintoja.

Yhteispalvelu tulee olemaan palvelutorin sydän, josta asiakas saa vaivattomasti kaikki yhteispalvelupisteen palvelut kuten matkakortit ja pääsyliput sekä monenlaista neuvontaa ja opastusta. Kelan asiointi sijoittuu lähelle yhteispalvelupistettä. Nuorten tieto- ja neuvontapiste yESBOx pystyy vastaamaan nuorten tarpeisiin entistä paremmin yhteistyössä muiden alojen ammattilaisten kanssa.

Matinkylä tärkeä on osa Länsimetron kasvu- ja kehityskäytävää

Kauppakeskuksen laajennusosa otetaan käyttöön kesällä 2016. Länsimetron liikenne käynnistyy elokuussa 2016, jolloin Matinkylästä tulee merkittävä joukkoliikenteen keskus. Matinkylä on Länsimetron ensimmäisen vaiheen pääteasema, jossa liikkuu noin 35 000 matkustajaa päivittäin. Uusi liikenneterminaali bussiyhteyksineen parantaa Matinkylän saavutettavuutta myös muualta Espoosta.

Kauppakeskus Iso Omenan pysäköintipaikkojen lukumäärä kasvaa noin 3 000 paikkaan. Pysäköintihalliin sijoittuu myös 350 liityntäpysäköintipaikkaa. Alueen kevyen liikenteen yhteydet paranevat.

Matinkylästä on kehittymässä uuden ajan kaupunkikeskus, jossa on hyvät ja monipuoliset palvelut. Maankäyttö metroaseman ympäristössä tehostuu ja alueelle syntyy myös paljon uusia työpaikkoja. Asukkaita Matinkylässä arvioidaan olevan noin 50 000 vuonna 2025.

”Matinkylä on hyvä esimerkki siitä, mitä metron tulo mahdollistaa. Länsimetro on Espoon suurin investointi, mutta sen ympärille muodostuu uusien yritysten, työpaikkojen, palvelujen ja asuntojen kasvu- ja kehityskäytävä, joka tuo investointeja, elinvoimaa ja hyvinvointia koko seudulle”, Mäkelä sanoo.

Palvelutorin havainnekuvat: Design studio Jouni Leino