COP22 Marrakech: Espoo näkyvästi esillä ilmastonmuutosneuvotteluissa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
15.11.2016 klo 8.19

Ilmastonmuutosneuvottelut jatkuvat Marokon Marrakechissa ja tuhannet paikallis- ja aluehallinnon edustajat kaikkialta maailmasta korostavat, että eri maiden hallitusten tulee ottaa kaupungit ja alueet aktiiviseen rooliin toimeenpanemaan Pariisin COP21 ilmastosopimusta.

Täysistunnossa puhuivat mm. maailmanlaajuisten verkostojen puheenjohtajat Rio de Janeiron kaupunginjohtaja Eduardo Paes, Quebeckin kestävän kehityksen ministeri  Davis Heurtel sekä EU:n alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula.

Markku Markkulan johdolla yli sata kaupunkien ja alueiden edustajaa kaikkialta Euroopasta osallistui maanantain 14.11.2016 Summit - tapahtumaan. Tiistaina päähuomio on Välimeren alueen yhteistyön tiivistämisessä sekä arabimaailman kaupunkien mukaan saamisessa maailmanlaajuiseen Covenant of Mayors -toimintaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Täysistuntopuheessaan Markkula nosti esille strategisten investointien tärkeyden: ”Nyt tarvitsemme edelläkävijäkaupunkeja, jotka osoittavat mitä pitkävaikutteisten investointien avulla on mahdollista saavuttaa. Muussa tapauksessa emme kykene saavuttamaan Pariisin COP21 ilmastosopimuksen tavoitetta rajoittaa ilmaston lämpeneminen alle 2°C-tason. Nykyisten sitoumusten avulla lämpötilat nousevat toiveista huolimatta yli 3°C-tasolle vuosisadan loppuun mennessä. Tavoitteenamme pitää olla yksikäsitteisesti hiilineutraali maailma vuonna 2050.”

Markkula nosti esille myös Espoon toiminnan kestävän kehityksen edelläkävijäkaupunkina. ”Länsimetron käytävään tehtävät liikenne-, infra-, asunto- ja työpaikkarakentaminen merkitsevät miljardin euron vuosittaisia – pääosin yksityisiä – investointeja, joissa keskeisenä on kestävän kehityksen laatutaso ja joilla Espoon houkuttelevuus asuin- ja työpaikka-alueena kasvaa merkittävästi. Toimintaamme ohjaa tavoite, että metrokäytävä toimii lähivuosikymmenet Smart & Clean –testialustana, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa innovatiivisen yritystoiminnan ykkösalueena.”

Summit-tapahtumaan osallistunut Espoon kestävän kehityksen ohjelman puheenjohtaja Sirpa Hertell, joka toimii myös EU:n alueiden komitean ympäristö- ja energia-asioita hoitavan ENVE-valiokunnan varapuheenjohtajana, korosti kansainväliselle lehdistölle, että Espoo on jo nyt Euroopan 140 kaupungin joukossa valittu taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävän kehityksen johtavaksi kaupungiksi. ”Haluamme näyttää mitä kaupungin, yliopistojen, yritystoiminnan ja kuntalaisten yhteistyöllä on saavutettavissa. Meillä onkin valmistumassa EU-tasolle tarkoitettu kuvaus ja toimenpideohjelma Espoo Innovation Garden – kestävän kehityksen edelläkävijänä.”

Ryhmäkuva Climate Summit for Local and Regional Leaders -huippukokouksesta.