Asuntosäätiön arvokkaita aineistoja on nyt julkaistu hakupalvelu Finnassa

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
9.4.2020 klo 10.32

Asuntosäätiö oli merkittävä asuinrakentamisen ja yhdyskuntasuunnittelun yksityinen toimija Suomessa 1950-1970-luvuilla. Asuntosäätiö panosti laadukkaaseen arkkitehtuuriin, luonnonläheisyyteen ja ajatukseen alueiden sosiaalisesta monikerroksisuudesta. Nyt ensimmäisiä osia Asuntosäätiön arkistoista on julkaistu KAMU Espoon kaupunginmuseon Finna-hakupalvelussa osoitteessa: ekm.finna.fi

Asuntosäätiön rakennuttamia alueita Espoossa ovat Tapiola, Soukka ja Kivenlahti. Tällä hetkellä suurta muutosvaihetta elävä Tapiola on edelleen korkealle arvostettu puutarhakaupunginosa, jonka maisema- ja rakennusarkkitehtuuri tunnetaan kansainvälisesti. Alue on espoolaisten ylpeyden aihe, ja tapiolalaisilla on erittäin vahva paikallisidentiteetti. Kivenlahti ja Soukka meren äärelle rakennettuina yhdyskuntina ovat myös esimerkkejä hyvästä aluesuunnittelusta.

Asuntosäätiö toteutti toiminnanjohtajansa Heikki von Hertzenin johdolla Suomessa ennen kokemattoman aktiivista tiedotus- ja valistustoimintaa, jonka seurauksena syntyi korvaamattoman laaja valokuva- ja dokumenttiarkisto. Asiakirja-arkisto sisältää muun muassa kirjeenvaihtoa, lehtileikkeitä, muistioita, rakennuspiirustuksia ja esitteitä. Etenkin Tapiolaa kuvattiin paljon ja esiteltiin valtiovieraille jo alusta alkaen. Kokoelma sisältää noin 4000 vedosta, noin 1000 väridiaa ja av-aineistoa eri formaateissa. Espoon kaupunginmuseo on nyt julkaissut Finnassa ensimmäisen osan ammattivalokuvaajien ottamista, laadukkaista valokuvien kokoelmasta. Finnassa on tällä hetkellä julkaistuna 1042 valokuvaa ja 174 asiakirjaa. Asuntosäätiö lahjoitti suuren osan vanhemmasta arkistosta Espoon kaupunginmuseon julkiseen kokoelmaan vuonna 2014.