Villa Elfvikin luontotalon palvelut kouluille ja päivähoidolle

Villa Elfvikin luontotalon yhtenä keskeisenä tavoitteena on tukea kouluja ja päiväkoteja kestävän elämäntavan kasvatuksessa.  Hyvä luontosuhde on edellytys halulle toimia ympäristövastuullisesti, siksi haluamme kannustaa kasvattajia viemään lapsia enemmän ulos luontoon.

Palveluissa on sekä kasvattajille että lapsiryhmille suunnattua tarjontaa. Osa palveluista on vain espoolaisten toimijoiden käytettävissä.

Lapsiryhmien kanssa luontotaloon

Kun tulet ryhmän kanssa luontotaloon, tutustukaa yhdessä ennen retkeilyä Luonnonystävän muistilistaanja ohjeisiin retkelle tuleville ryhmille.

Luontokoulu

Villa Elfvikin luontokoulussa tarjotaan päivän mittaista (klo 9-13) luonto-opetusta espoolaisille peruskoululuokille, pääsääntöisesti 3.-8.-luokkalaisille. Luontokoulupäivä vietetään ulkona luontoa tutkien. Luontokoulun teema voidaan valita siten, että se sopii yhteen meneillään olevan opetuksen kanssa. Myös koulujen ympäristöraadit voivat hakea luontokouluun. Luontokoulupäivä tuo virkistävää vaihtelua tavalliseen opetukseen!

Luontokoulupäiviin haetaan keväisin seuraavalle lukuvuodelle. Kouluille lähetetään huhtikuussa sähköisesti hakuohjeet ja -lomakkeet.

Luontoretket touko- ja syyskuussa

Opas johdattaa lapsiryhmiä luontoretkelle Villa Elfvikin lähiluontoon arkipäivisin toukokuun ja syyskuun ajan. Toiminnalliset retket on suunniteltu 5-10 -vuotiaille lapsille. Noin 1,5 tuntia kestäviä retkiä on erilaisia.  

Varauksia toukokuun 2021 retkille otetaan puhelimitse 7.4.2021 klo 9.00 alkaen. Koronarajoituksista johtuen retkiä suunnitellaan tänä keväänä myös kahteen muuhun paikkaan Espoossa niin, että useampi ryhmä voisi tulla retkille kävellen. Tarkemmin retkistä tiedotetaan maaliskuun puoiväliin mennessä.

Luontopolut tehtävämateriaaleineen

Villa Elfvikin lähimaastossa kulkee luontopolkuja, joihin on tehty tehtävämateriaalia lapsille. Luontopolut voi kiertää omatoimisesti oman opettajan johdolla. Luonnon helmassa - luontopolku lähtee talolta rantametsään ja ruovikkoon. Talvisin polun voi kiertää Jäniksen jäljillä tehtävämateriaalin kanssa. Väinö Variksen - luontopolku sukeltaa kuusimetsän siimekseen. Isompien lasten kanssa voi opetella puulajeja Puulajipolulla tai tutustua alueen historiaan Kylämaiseman historia -luontopolkumateriaalin avulla.

Kestävän elämäntavan polku

Luontotalon huoneissa rastirata, jossa kerrotaan luontotalon kestävistä valinnoista. Polulta saa samalla vinkkejä omiin kestävämpiin toimintatapoihin. Ala-aulasta voi napata Kestävän elämäntavan polun kartan jonka avulla on helppo suunniistaa rastilta toiselle. 

Koululuokille (4-9) on tehty tarinallinen ja toiminnallinen opetusmateriaali Kestävän elämäntavan polun arvoitus. Sen voi varata yhden koululuokan käyttöön kerrallaan (ei toukokuussa). Lue lisää Kestävän elämäntavan polusta sen omalta sivulta. 

Uikunpesä on punaisessa puurakennuksessa luontotalon pihapiirissä. Uikunpesä retkipäivän tukikohdaksi

Uikunpesä on luontotalon piharakennuksessa oleva tila, jossa on kuraeteinen, WC ja pieni luokkatila keittiövarusteineen. Ulkopuolella on iso pöytä penkkeineen. Uikunpesä on tarkoitettu ympäristötoimintaan espoolaisille päivähoitoryhmille ja koululuokille, kaupungin hallintokunnille ja yhdistyksille.

Luontotalon näyttelyt

Eläköön Espoo on Espoon luonnon ominaispiirteitä esittelevä toiminnallinen näyttely, josta löytyy tutkittavaa kaiken ikäisille.

Vaihtuvat näyttelyt esittelevät luonto- ja ympäristöasioita erilaisista näkökulmista ja tarjoavat vaihtelua koulun ja päiväkodin kestävän kehityksen kasvatukseen.

Mäyrän metsä - leikkitila

Luontotalon toisen kerroksen alasta löytyy Mäyrän metsä jonka sammaleen pehmoiset matot kutsuvat lukuhetken viettoon.  Suuren vanhan kaapin kätköistä löytyy rooliasuja ja eläinkäsinukkeja, joilla voi tehdä omia pikku näytelmiä metsän elämästä tai muuten vain eläytyä metsän elämään.

Kaikissa asuissa esiintyvistä metsän eläimistä löytyy kuvalliset tarinakortit, joiden avulla voi tehdä vaikka ravintoketjuja. Toimintaohjeet ovat omassa kortissaan. Materiaaleihin voit tutustua etukäteen Mäyrän metsän omalla sivulla.  Hyllystä löytyy lasten tieto-, runo- ja satukirjoja luontoteemalla.Tilassa on myös lasten pöytäryhmä ja piirustusvälineet.

Tukea opettajille ja varhaiskasvattajille ympäristökasvatukseen

Ympäristökasvatuksen täydennyskoulutus

Kurssit kasvattajille ovat pääasiassa iltapäivään sijoittuvia lyhyitä kursseja. Ne ovat maksuttomia ja avoimia kaikille pääkaupunkiseudun kasvattajille.

Tukea ympäristöohjelman suunnitteluun

Luontotalon henkilökuntaa voi pyytää paikan päälle neuvomaan ympäristöohjelman suunnittelussa. Villa Elfvikin luontotalo toimii Vihreän lipun alueellisena edistäjänä.  Jos koulun tai päiväkodin henkilökunta viettää kehittämispäivää Villa Elfvikissä, voi ohjelmaan liittää perehdytyksen ympäristöohjelman toteutukseen (noin 1 h).
Vain Espoon päiväkodeille ja kouluille.

Koulun/päiväkodin lähiluonnon käyttäminen opetuksessa

Koulunne tai päiväkotinne läheltä löytyy varmasti metsä, puisto tai muuta luontoa, johon lähteä luontoretkelle tai jota hyödyntää eri aineiden opetuksessa. Villa Elfvikistä voit tilata asiantuntijan perehdyttämään henkilökunnan lähiluonnon saloihin. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan sopiva parin tunnin kokonaisuus vaikka yhdessä samaa aluetta käyttävien muiden päiväkotien tai koulujen henkilökunnan kannssa. Palvelu on tarkoitettu vain Espoon kouluille ja päiväkodeille.

Sivulle Lähiluonto kutsuu leikkimään ja oppimaan on koottu materiaalilinkkejä koulujen ja päivähoidon retkiin ja ulkona oppimiseen.

Lainaa näyttely koululle

Luontotalosta voi lainata näyttelyitä kouluille opetuksen tueksi. Lainattavia näyttelyitä löytyy kuusi erilaista. Näyttelyt perehdyttävät mm. kestävään elämäntapaan, ilmastonmuutokseen, Suomenlahteen ja virtavesiin.

Hyödynnä ympäristökasvatusmateriaaleja

Villa Elfvik on ollut mukana useissa ympäristökasvatushankkeissa, joissa on tehty materiaaleja ulos luontoon suuntautuville oppitunneilla hyödynnettäväksi. Kaikki materiaalit ovat tulostettavissa nettisivuilta, useita niistä voi lainata luontotalosta. Tutustu materiaaleihin.