Eläköön Espoo

Espoon luonnon parhaista piirteistä kertovan näyttelyn pääsali on jaettu kolmeen osioon: lehtoihin, vesiluontoon ja metsiin. Laajalahden luonnonsuojelualueeseen ja vedenalaiseen elämään voi tutustua kosteikkoluontoa esittelevässä sivuhuoneessa. Sieltä pääsee myös pesäparvekkeelle.

Näyttelyssä on lisäksi kokoelma luontokarttoja, tietoa Espoon luonnon uhista ja toimista sen säilymiseksi. Voit itsekin miettiä, mitä tekoja voisit tehdä luonnon hyväksi ja ripustaa tekosi avunpyytäjän kohdalle. Näyttelystä voit myös napata mukaasi esitteitä mm. Espoon luontopoluista.

Näyttely uudistettiin 2017-2019. Voit lukea uudistetusta Eläköön Espoo -näyttelystä 11.12.2019 julkaistusta uutisesta. Tutkittavaa riittää kaiken ikäisille ja kokoisille kävijöille. Tässä vähän esimakua eri osioista.

Lehtoluonto

Ihastele upeita kuvia lehdon muutoksista, keväisetä kukkaloistosta ja pikkueliöistä. Kuuntele lehdon kevätlaulajia. Kurkistele ötökkämaailman laatikoihin. Tunnustele aitoja jalopuiden siemeniä, siilin piikkejä tai ketun pehmoista turkkia. Tutustu kasvien ihmeelliseen maailmaan.

Saaristo ja muu vesiluonto

Tutustu Espoon vesiluonnon aarrekarttaan. Sukella pintaa syvemmälle ja tutki Suomenlahden kalliorannan eliörunsautta. Kurkkaa pronssikautiseen hautaan. Vertaile murtoveden ja meriveden suolapitoisuuksia. Opi mikromuovin lähteistä ja vaikutuksista vesieliöihin.  

Metsät

Lahopuu tarjoaa elämän edellytyksiä monelle eliölle. Avaa luukkuja ja tutki, ketä sen uumenissa asustaa. Tunnustele, miltä metsä tuntuu tai runoile metsäisisä mietteitä. Luukkuihin kurkistamalla selviä, ketä lumen alla lymyää Keväällä puroissa sukeltelee ruokaa etsimässä saukko ja koskikara.  Kokeile saatko palokärjen rummuttamaan?

Lintukosteikko ja luontotalon lähiympäristö

Villa Elfvikin kartta tutustuttaa lähialueen luontoon ja luontopolkuihin. Rantalaiturilla pääset kuuntelemaan arvokkaan kosteikkoalueen linnustoa. Laiturin alla avautuu oma maailmansa, jota hallitsevat kalat ja pohjaeläimet. Mikroskooppiin kurkistamalle voit eläytyä pikkueliöden maailmaan. Tuo oma näytteesi tutkittavaksi! 

Pesäparveke

Parvekkeelta löydät harmaasiepon, pohjanlepakon ja siilin, mutta löydätkö niiden pesät? Ota kuva valitsemasi eliön kanssa ja auta sitä pesinnässä. #eläköönespoo

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!